Artvin’de, Limak’ın Çoruh Nehri üzerinde inşa ettiği Yusufeli Barajı ve HES projesinde çalışan işçiler, koronavirüs (COVID-19) pandemisi gerekçesiyle 20 Mart’tan bu yana şantiye alanında tutuluyor. Yaklaşık 3,5 aydır dış dünyayla bağlantısı kesilen işçiler, yaşanan belirsizliğe isyan ederek bugün (2 Temmuz) iş bıraktı.

Sendika.Org’a konuşan inşatta çalışan bir Limak işçisi, “Pandemi nedeniyle şirket kendi güvenliğini aldığını iddia etti ve kapılarını kapattı. Eve, çarşıya, hiçbir yere gitmemize izin vermedi. Giriş-çıkışları yasakladı. Bu durumun ne zaman sonlanacağına dair herhangi bir resmi açıklama yapılmadı. Böyle muallakta bir süreç. En son 1 Temmuz’da açılabileceğini düşündük ancak yine olmadı. Bu nedenle bugün itibariyle çalışmayı durdurduk. Proje müdürüyle görüştük, ‘Beni aşıyor bu iş’ dedi. O zaman ‘Biz de işe çıkmıyoruz’ dedik. Şu an görüşmeler sürüyor” ifadelerini kullandı.

İşçilerin kaldığı yerler ile inşaat şantiyesi arasında servislerle 15 dakikalık bir mesafe olduğunu belirten Limak işçisi, birden fazla şantiye alanının olduğunu ve şu an bekleyişin sürdüğünü kaydetti.

5 bine yakın işçi çalışıyor

Tamamlandığında Türkiye’nin en büyüğü; dünyanın da üçüncü büyük barajı olacak Yusufeli Barajı’nda vardiyalı olarak 5 bine yakın işçinin çalıştığı belirtiliyor.

Konuya ilişkin basına yansıyan haberlere göre ise projenin yüzde 80’i tamamlanmış durumda.

“Şimdiye kadar durumun düzeltileceğini birçok kez sözlü olarak ifade ettiler. Ama bu olmadı. Bugün de asıl olarak baraj gövdesindeki çalışmanın durması nedeniyle paniklediler. Çünkü projeyi bir an önce bitirmek istiyorlar” diyen Limak işçisi, şantiyedeki yasak halinin kalkmasını ve evlere gidilmesine izin verilmesini talep ettiklerini söyledi.