HABER/ Gökçe ADAR

İzmir Adliyesi B blokta yapılan toplantıda, İzmir Barosu Çocuk Hakları Merkezi adına basın açıklamasını okuyan Av. Gamze Adıgüzel, “İzmir Barosu Çocuk Hakları Merkezi, çocuk hakları ve çocukların yargılanması ile ilgili gelişme ve süreçleri takip etmek, risk altındaki çocukların etkili bir şekilde korunmasını sağlamak, tutukevi ve cezaevi gibi kurumlarda tutulan çocukların koşullarının iyileştirilmesinde gözlemleyici çalışmalar yapmak, çocukları ve toplumu çocuk hukuku konusunda bilgilendirmek, resmi ve özel kuruluşlara çocukların yararına olacak şekilde bilgilendirme yapmak ve işbirliği yaparak çocuğun üstün yararını kurmaya ve korumaya çalışmak üzere üç yıl önce kurulmuştur” diye konuştu.

Adalete erişim süreci

Adıgüzel, Çocuk Hakları Merkezi'nin kurulduğu günden bugüne dek yalnızca İzmir’de değil, Türkiye’nin diğer illerinde de fiziksel, cinsel veya psikolojik istismara maruz kalmış, kötü muamele görmüş ya da ihmal edilmiş çocukların haklarını korumak için pek çok davaya müdahil olma talebinde bulunduğunu belirterek şöyle devam etti: “Şüpheliler hakkında suç duyurusu yapmış, müdahil veya gözlemci sıfatıyla bu davaları takip etmiştir. Yürütülen meslek içi atölye çalışmalarıyla ayrıca İzmir Barosu’na kayıtlı avukatların bu konuda gelişimi sağlanmakta, çocukların özellikle yargı organları önünde haklarını etkili bir şekilde kullanabilmesi ve adalete erişim sürecinin hızlandırılması amaçlanmaktadır.”

Evlilik affını kabul etmeyeceğiz

Kamuoyuna ‘evlilik affı’ olarak duyurulan cinsel istismara uğrayan çocukların istismar edenle evlenmesi halinde ceza verilmemesi şeklindeki düzenlemeye de hayır dediklerini hatırlatan Av. Gamze Adıgüzel, şu ifadeleri kullandı: “Çocuk ve evlilik kelimelerini yan yana getiren, çocuğun istismarını meşrulaştıran çağ dışı düzenlemeleri asla kabul etmedik ve etmeyeceğiz. Bu konuda yayınlar çıkararak, sempozyumlar düzenlenerek kamuoyu oluşturma çalışmalarımıza devam edeceğiz. İzmir Barosu Çocuk Hakları Komisyonu olarak üzerimize düşen her sorumluluğu yerine getireceğimize, çocuklarımız adına önce çocuk, sonra ses, hak, özgürlük, güç olacağımıza, onlar adına daha güzel bir dünya için çalışacağımıza yürekten söz veriyoruz.”