Haber / Kardelen BUĞDAY

Eşit temsil ve cinsiyet kotasının kaldırılmasının vurgulandığı çalıştaya sivil toplum kuruluşlarının temsilcileri, ilçe belediyeleri meclis üyeleri, yerel basın temsilcileri ve halktan da çok sayıda kadın katıldı.

Çalıştay Bitlis’te meydana gelen helikopter kazasında şehit olan askerler için saygı duruşu ardından istiklal marşının okunmasıyla başladı.

Yerel yönetimlerde bilinç artmalı

Koç Üniversitesi Hukuk Fakültesi Dekanı ve Koç-Kam Direktörü Prof.Dr. Bertil Emrah Oder  yaptığı online yaptığı açılış konuşmasında çalıştayın düzenlenme amacı ve hedeflenen kazanımlar üzerine bilgiler paylaştı.

İstanbul Sözleşmesi’nin niteliklerini ve hukuki açıdan sağladığı faydaları aktaran Prof.Dr. Bertil Emrah Oder “İstanbul Sözleşmesi sadece kadınlar arasında değil farklı her topluluğu ayrıştırmadan bir arada tutabilen insan hakları sözleşmesidir” şeklinde konuştu.

Yerel yönetimlerdeki eşitlikçi politikaların merkezi yönetimlere olumlu katkı sağladığını belirten Oder, yerel yönetimlerde kadın çalışmalarına yönelik bilincin artması gerektiğini vurguladı.

30 Ekim tarihinde yaşanan depremden en çok etkilenen Bayraklı ilçesi Mansuroğlu Mahallesi Muhtarı Yasemen Yavuzcezzar, deprem anında yaşadıklarını ve sonrasında İzmir Büyükşehir Belediyesi ile koordine halinde çalışarak depremzedelerin ihtiyaçlarını nasıl karşıladıklarını anlattı.

Doğal afet yönetimi konusunda bilgi veren Yasemen Yavuzcezzar parklar ve yeşil alanların sadece görsel bir nitelik taşımadığını afet durumunda toplanma ve koordineye büyük fayda sağladığını belirtti.

Katılımcılara oturdukları mahallede kayıtlı olmanın afet durumlarında hayati önem taşıdığını vurguladı.

Cinsiyet eşitliği ilkesinden asla taviz vermeyeceğiz

Bitlis’teki helikopter kazasına ilişkin başsağlığı dilekleriyle söze başlayan İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Tunç Soyer, belediye olarak kadınları ön plana çıkaran faaliyetlere öncelik verdiklerini belirtti.

Bugüne kadar yaptıkları çalışmaları anlatan Başkan Soyer, kadına yönelik şiddet ve ayrımcılıkla mücadele ettiklerini, eğitim çalışmalarında kadınlara öncelik verdiklerini ve yerel kalkınmada kadınları güçlendirmeye yönelik yol izleyeceklerini anlattı.

İzmir’in kadın dostu kent anlayışını daha da güçlendirerek uygulamaya devam edeceklerini söyleyen Tunç Soyer “Cinsiyet eşitliği ilkesinden asla taviz vermeyeceğiz” diyerek konuşmasını noktaladı.

İzmir Büyükşehir Belediyesi Başkanı Tunç Soyer konuşmasının ardından Peyzaj Mimarları Odası İzmir Şubesi Başkanı Elvin Sönmez ile “Toplumsal Cinsiyet Eşitliği” iş birliği protokolünü imzaladı.

İstanbul Sözleşmesi Yaşatır

İzmir Barosu Kadın Hakları Danışma ve Hukuk Araştırmaları Merkezi Yürütme Kurulu Üyesi Av. Figen Merder, çalıştayda İstanbul Sözleşmesi ve 6284 Sayılı Kanun hakkında hukuki bilgiler paylaştı.

“İstanbul Sözleşmesi, kendinden önce çıkmış bütün sözleşme ve antlaşmaların taranarak daha kapsamlı ve bütüncül hale getirilmiş insan hakları sözleşmesidir” diyerek sözleşmenin uygulanmasının sağlayacağı faydaları anlattı.

“Her gün birçok kadın katlediliyor, hukuk susuyor. Ancak biz susmayacağız. 6284 sayılı yasayı anlatmaya devam edeceğiz” diyen Merder, “İstanbul Sözleşmesi yaşatır” diyerek konuşmasını sonlandırdı.

Çalıştayda konuşma yapan isimlerden Kent Konseyi Başkanı Nazik Işık yaptıkları çalışmaları anlatan konuşmasında Kent Konseyi olarak kurumsal dönüşüme destek verdiklerini açıkladı. Çalışma hayatında ve kurumlarda cinsiyet eşitliğinin sağlanması gerektiğini vurgulayan Işık, bu konuda eğitim ve istihdam gibi konularda Kent Konseyi olarak iş birliğine ve destek vermeye açık olduklarını belirtti.

Sorunların Temelinde Cinsiyet Eşitsizliği Yatıyor

Medyada kullanılan cinsiyetçi dil üzerine konuşma yapan İzmir Gazeteciler Cemiyeti Başkanı Misket Dikmen;

“Medya, çok önemli bir işleve ve çok önemli bir güce sahip. Medya cinsiyet eşitsizliğini ön plana çıkaran bir dili kullanıyor. Ancak bu konuda farkındalık oluşturabilecek bir güce da sahip. Eril iktidarın elinde tuttuğu ana akım medya kadınlar ve LGBT bireyler için hak ihlali yapan bir dil ve anlayışta haber yapıyor. Sorunun temelinde cinsiyet eşitsizliği yatıyor” dedi.

Medya sektöründeki istihdam sorununa ve kadın çalışanların geri planda tutulduğuna dikkat çeken Dikmen iletişim fakültelerinin arttığını da belirtti. İGC Başkanı Dikmen, “Medya sektöründe çalışan kadınların çoğalması gerekiyor. Sektöre atılacak gençlerin nitelikli eğitimlerle donatılması gerekiyor. Sorunların çözüme ulaşmasında fakültelerin sayısı değil, eğitim niteliği daha önemli” dedi.

Medyada, toplumda erkek egemen söylemin ve anlayışın bırakılması gerektiğini söyleyen Dikmen “Yaşamak için ekmek, ruhumuz için gül istiyoruz” diyerek konuşmasını bitirdi.

Soroptimistler – Eşitiz – Bazen Bir Fazlayız

İzmir Soroptimistler Kulüpleri Federasyonu, Soroptimist kulüplerinin 100.yılı ve 8 Mart Dünya Emekçi Kadınlar Günü nedeniyle “Eşitiz – Bazen Bir Fazlayız” başlıklı toplumsal cinsiyet eşitliği oturumu düzenledi. Dijital ortamda çevrimiçi gerçekleşen etkinliğe çalışmalarıyla ön plana çıkmış çok sayıda isim katıldı. Köy – Koop Başkanı Neptün Soyer, İGC Başkanı Misket Dikmen, F-16 pilotu Berna Şen, İTB Başkanı Işınsu Kestelli, Koro şefi Başak Doğan ve Milli Sporcu Gizem Girişmen’in konuk olduğu oturumu çok sayıda izleyici takip etti.

Etkinlikte, kadınların basındaki yeri üzerine konuşma yapan Misket Dikmen, yerel ve ana akım medyada eril dilin toplumsal hayatta da bir algı oluşturduğu ifade etti.

“Dil medyada algı yaratmak için kullanılıyor. Eril dil, toplumsal hayatta kadını eşit olarak değil her türlü baskının ve yaptırımın uygulanabileceği bir konumda gösteriyor” dedi.