Haber/ Didar DEMİRCİ

“Kadın ve erkek eşittir” diyerek, ‘Güçlü kadınlar, güçlü yarınlar’ sloganıyla bugün yola çıkan Cengiz Özdoğan ve Nuray Karakaya, 10 etaptan oluşan bin 333 kilometrelik yolu 10 günde tamamlamayı hedefliyor. Bisan sponsorluğunda gerçekleşen bisiklet sürüşü hakkında bilgi veren Özdoğan, “Yaklaşık 56 yıldan beri bisiklet sporunun içerisindeyim. 174 kez milli sporcu oldum. 1968, 1969 ve 1970 yıllarında yılın sporcusu seçildim. Spor hayatımın geri kalan 10 yılında İstanbul il temsilciliği ve milli takım antrenörlüğü yaptım. Sporu bıraktıktan sonra Gaziantep’e neden bisikletle gitmediğimi sordum kendime ve beş kez bisikletle gittim. Bu sene de bisikletle Gaziantep’e gitmeye karar verdim ve bir farkındalık olsun istedim bu yolculuğumda. Sonra bir kadın sporcu yanımda olsun dedim. Kadın-erkek eşitliğine dayalı bir farkındalık olsun istedim. Sosyal medyadan bir paylaşım yaptım. Çok kişi başvurdu. Bunlardan biri de Nuray Hanımdı. Adayları inceledim. Çünkü 10 etaptan bin 333 kilometre yol gideceğiz. Kendisini turda izledim ve benimle yola çıkabileceğine karar verdim. Bir erkeğin yaptığını kadınlar da yapabilir” ifadelerini kullandı. Özdoğan, bir aksilik olmadığı sürece 10 gün sürecek bu turu tam süresinde tamamlayacaklarını dile getirerek, çevrelerinden olumlu tepki aldıklarını da ifade etti.

'42 yaşımda öğrendim'

Bisiklet sürmeyi 42 yaşında öğrendiğini dile getiren 48 yaşındaki Nuray Karakaya ise Türkiye’de kadınların ötekileştirildiği ve kadına karşı her türlü şiddetin önlenmesi amacıyla kanunlarla yeterli yaptırımların uygulanmadığını vurguladı. Karakaya, şöyle konuştu: “Ben hem bir kadın olarak hem de bir insan olarak bu haberleri duyduğumda içim acıyor. Bu vakalar Türkiye’de son 10 yılda korkunç bir şekilde arttı. Bu konuda ileri gitmemiz gerekirken geriye doğru gidiyoruz.”

Bisan sponsorluğunda yapılacak olan İzmir-Gaziantep bisiklet turu 10 etaptan oluşan toplamda bin 133 kilometreden oluşacak. Bugün yola çıkan Özdoğan ve Karakaya’nın izleyeceği rota sırasıyla şu şekilde: 1.Etap, İzmir (Bisan A.Ş)-Salihli 96km, 2.Etap Salihli-Uşak 126km, 3.Etap Uşak-Afyon 111km, 4.Etap Afyon-Sivrihisar 129km, 5.Etap Sivrihisar-Ankara 137km (Anıtkabir ziyareti), 6. Etap Ankara-Şereflikoçhisar 138km, 7.Etap Şereflikoçhisar-Aksaray 120km, 8.Etap Aksaray-Pozantı 162km, 9.Etap Pozantı-Ceyhan 143km, 10. Etap Ceyhan-Gaziantep 171km. 

'Değerini bilmiyoruz'

Türkiye’de çıktığı her turun en güzel tur olduğunu dile getiren Özdoğan, her yerde çöpe rastladığını söyledi. Özdoğan, “Avrupa’yı vesaire neredeyse bir çok yeri gezdim. Türkiye bir cennet! Ama biz insanlar Türkiye’mizin kıymetini bilmiyoruz, kirletiyoruz. Yangınların çıkma nedenleri de bu çöpler” diye konuştu. Özdoğan ayrıca İzmirlilerin çok şanslı olduklarını belirterek, “Şu anda İzmir’de adım başı bisikletçilere, turculara rastlıyoruz! Bisiklet yolları vesaire İzmir bu konuda şanslı illerden birisi. Bir de belediye başkanı bu konuda öncülük yapıyor bisiklete biniyor, bunlar olumlu şeyler” dedi.