HABER/ Engin YAVUZ

Ülkemizin en lezzetli çileklerinin üretildiği Menemen Emiralem'de sera ve tarlalarda çilekler çiçek açmaya başlarken, üreticiler bu yıl kar elde edebilmek için bir kilogram çileğin en az 7 liradan satılması gerektiğini belirttiler.

Mersin, Bursa, Antalya ve Aydın çevresinde de yaygın olarak üretilen ve Emiralem halkı için de büyük önem taşıyan çilek büyük bölümü seralarda olmak üzere 900 dekar alanda üretiliyor. Mevsimin uygun olduğu yıllarda 3 bin ton çileğin toplandığı Emiralem, Nisan ayından itibaren hem manav ve pazarcıların, hem de Rusya, Dubai ve Katar'a çilek satan ihracatçıların uğrak yeri haline geliyor.

Kayısı para etmeyince bütün ağaçlarını kesip 5 dekarlık serada çilek üretmeye başladığını anlatan üretici Halil Keskin şunları söyledi:

Maliyetler katlandı

"Türkiye'de tarımla uğraşanların işi gerçekten zor, üretici perişan. Para edecek diye bu yıl çilek üretmeye karar verdim. Bir kilogram sera naylonu 15 lira, 25 kilogramlık fosforlu gübre 250 liradan satılıyor, tarım kredi kooperatifinde daha pahalı. Ot temizliği için işçi tutuyorsun, bir günlük yövmiyeleri 60 lira, üretim için ne kullanacaksanız hepsinin fiyatı geçen yıla göre katlandı. Bir dekarlık serada üretimin maliyeti 15 bin lirayı geçti. Çilekten para kazandık diyebilmemiz için bir kilogramının 7 liradan aşağıya satılmaması gerekir. 7 liraya satarsak para kazanır emeğimizin karşılığını alırız. 4-5 liradan satarsak ancak masrafımızı karşılamış oluruz, bu fiyatın altında satış ise bizim için zarar... Bu yüzden bir kilogram çileğin fiyatı 7 lira ve üzerinde olmalı..."

Çiftçinin zor bir dönemden geçtiğini hatırlatan Halil Keskin, "Ek gelir olsun diye çilek sıralarının arasına bu yıl sarmısak diktim. Belki işçilerin parası çıkar diye umut ediyorum. Geçen kış kereviz, pırasa, lahana, brokoli dikmiştim, fide parası bile etmedi" dedi.