Haber/ Özge GÜNERKEN

Yaklaşık 10 yıldır İzmir’in Urla ilçesinde yaşayan İsviçreli Peter-Theresa Baumann çifti bahçeli evlerinde tam 11 köpeğe bakıyor. Hayvansever çift yaklaşık 8 ay önce sokakta çok hasta bir köpeğe rastladı. Onu hemen veterinere götüren ve bakımını üstlenerek hayata döndüren Baumann çifti, köpeğe Charly adını verdi. Charly, uysal ve sakin karakterli ancak yalnızlığı tercih eden bir candı. Bu nedenle de Baumannlar ona evlerinin dışında bir kulübe yaparak bakmaya başladılar. Charly istediği zaman gidip geliyor, bazen de uzun süre ortada görünmüyordu. Özgür ruhlu Charly’nin ısırma yaptığı gerekçesi ile Urla barınağına alındığını öğrendiklerinde ise çift büyük üzüntü yaşadı. Hayvan Hakları Federasyonu-HAYTAP İzmir Temsilcisi Esin Önder’e başvuran çift, Charly’nin ömrünün barınakta sonlanmaması için sahiplenme çağrısı yaptı.

O, İyi huylu bir köpek

Charly’nin üzücü bir hikayesi olduğunu, onu yaşatmak için çok emek verdiklerini de anlatan Theresa Baumann şunları söyledi:

"Nisan ayında, bizim hayvansever olduğumuzu bilenler Urla eski Migros’un orada zavallı, çok hasta bir köpeği caddede gördüklerini söylediler ve kontrol etmemizi rica ettiler. Onu bulduk ve hemen veteriner kliniğine götürdük. Belediyeye haber verebilirdik ama biliyorduk ki, bu kadar hasta bir köpek barınakta yaşayamazdı. Veterinerler çok kötü bir mantar ve Anaplasma hastalığı olduğunu söylediler. Charly bir deri, bir kemikti. Onu 4 ay boyunca sabah-akşam verdiğimiz ilaçlarla tedavi ettik. Hiçbir köpek mamasını yemiyordu. Ona et almaya başladık, zorlandık ama yediği tek şey etti. Kullandığı bir sürü ilaç ağız tadını bozmuştu. Charly günden güne iyileşmeye başladı, güzel bir köpek haline geldi. Büyük ama çok sevgi dolu bir köpek oldu. 2 ay önce kısırlaştırdık ve kuduz aşısını oldu. Kapımızın önüne ona büyük bir kulübe yaptık, 11 köpeğimiz olduğu için maalesef içeri alamadık. O da durumundan memnundu.

Baumann, “Charly son derece sakin yapıda bir köpek. Urla Sanayi’de bir kişiyi ısırdığı söyleniyor ama buna neyin sebep olduğunu anlamak için kimse çaba sarf etmiyor. Charly aylarca bizim yanımızdaydı, çok iyi kalpli bir köpektir. Yanımızdayken oradan geçen yayalarla, arabalarla, traktörlerle, bisikletlerle, motorlara ilgili hiçbir problem yaşamadı. Koyunları olan komşularımızla bile sorun olmadı. Veterinere götürdüğümüzde sesi çıkmazdı. Charly nedensiz yere birilerine saldıracak bir köpek değil. Biz onun birisi tarafından kızdırıldığını ya da köpek dövüştüren çocuklar tarafından saldırıya uğradığını düşünüyoruz. Bu işte bir tuhaflık olduğuna inanıyoruz” dedi.

Mutlu olmayı hak ediyor

Charly’nin bir barınakta hapis olmasını, ömrünü orada tüketmesini istemeyen Baumann’lar köpek sahiplenmek isteyenlere ise çağrıda bulundu:

“Charly güzel bir köpek, o bir Golden değil fakat kucaklaşmayı, sevilmeyi çok seviyor. Kangal kırması olduğunu ve önceden bir ailesi olduğunu tahmin ediyoruz. Biz onun hayatı için çok çaba, zaman ve para sarf ettik. Onun ölünceye kadar bir kafeste kalması bizi mahveder. Bu nedenle de ona bahçeli bir ev ve onu sevecek bir aile bulmak istiyoruz. Onu tekrar sokağa bırakamayız.”

HAYTAP Temsilcisi Esin Önder ise, “Yardım talebine kayıtsız kalmadık. Yabancı bir çiftin ülkemizdeki bir cana bu kadar içten el uzatması ve sonunda da çaresiz kalması çok üzücü. Hep birlikte Charly’ye iyi bir yuva bulmak için çabalıyoruz. Umarım en kısa zamanda hem Baumannlar’ın hem de Charly’nin yüzü güler” dedi.