Hayvan hakları ile ilgili yeni kanun taslağı kamuoyu ile paylaşıldı. Bazı maddeler olumlu karşılanırken, hapis cezası alt sınırı ve şikayetlerle ilgili düzenleme hayal kırıklığı yarattı.

Son dönemde ülkemizde artan hayvana şiddet vakalarını engellemek için Adalet Bakanlığı’nca hazırlanan, 5199 sayılı Hayvanları Koruma Yasası'nda değişiklik öngören 27 maddelik taslak, torba olarak görüşe sunuldu. Taslakla, sahipli sahipsiz hayvan ayrımının kalkarken, “etkin ve caydırıcı” olmaları için hapis ve idari para cezaları da katlandı. Her ne kadar yasada cezaların artırılması gelecek için umut veren bir adım olarak görülse de taslak bu haliyle de, hayvan hakkı savunucularını tam olarak tatmin etmedi. Köpekleri, komşuları tarafından öldürülen Tanem Sivar-Edhem Dirvana çifti, bu olayın ardından hayvan hakları ile ilgili yürütülen hukuk mücadelesine katılmış; konuyla ilgili avukatları ile hazırladıkları yasa taslağını Meclis'e taşımıştı. Yeni taslakla ilgili ayrıntıların basına yansımasının ardından çift sosyal medya hesaplarından avukatları Deniz Tavşancıl Kalafatoğlu'nun konuyla ilgili bilgilendirmesini paylaştı.
Avukat Kalafatoğlu yeni yasa taslağının neden yetersiz olduğunu şöyle açıkladı: “Öncelikle şunu belirtmek isterim ki; arzumuz TCK'da madde değişikliğine gidilmesi iken yine değişikliğin sadece 5199 sayılı kanunla sınırlı kalması, TCK'ya madde eklemek yerine, bütün yasal düzenlemelerin Hayvanları Koruma Kanunu'nda yapılmış olması çok üzücü olmuştur. Bu kadar önemli bir cezai düzenlemenin özel kanun yerine, genel kanunda yapılmış olmasını tercih ederdik. Evet bu tasarıda sahipli - sahipsiz hayvan ayrımı kaldırılmıştır. Ancak; Amacımız sahipsiz hayvanların da TCK kapsamına alınması iken, bir de üstüne sahipli hayvanların da TCK'dan çıkarılarak sahipli sahipsiz bütün hayvanların 5199 kapsamına alınmış olması büyük bir hayal kırıklığı yaratmıştır.”

CEZA PARAYA ÇEVRİLECEK


Kalfaoğlu tasarının içeriğine dair ise şu tespitlerde bulundu: “Burada çarpıcı olan çok önemli bir iki husus vardır: Zaten sahipli hayvana karşı yapılan eziyete 4 aydan 3 yıla hapis cezası veriliyordu. Bu kapsama sahipsiz hayvanların da alınmış olması sevindiricidir, ancak cezanın alt sınırının 2 yıl olmaması cezanın paraya çevrilmesine ve ertelenmesine yol açacaktır. O nedenle getirilen ceza caydırıcı değildir. Alt sınırların en az 2 yıl olarak düzenlenmesi gerekirdi. Diğer belki de en önemli husus; şikayet hususudur. Sahipli hayvana karşı yapılan eziyette hayvan sahibinin şikayeti aranmakta, sahipsiz hayvana karşı yapılan eziyette ise Orman ve Su İşleri Bakanlığının şikayeti aranmaktadır. Böylelikle, kişi kendi hayvanına zarar verebilecek ve ceza sistemi o kişi hakkında çalışmayacaktır. Bunun yanı sıra, vatandaşların, derneklerin, biz İstanbul Barosu Hayvan Hakları merkezinin şikayet hakkı da ortadan kaldırılmaktadır. Bu hak, sadece bakanlığa tanınmaktadır. Böylelikle, bizlerin yaptığı onlarca BİMER ve CİMER şikayetlerinin önü kesilmiş olacaktır.”

Taslakta hangi maddeler var


*Sahipli veya sahipsiz hayvana işkence eden veya öldürenlere 4 aydan 3 yıla kadar; birden çok hayvana karşı bu suçu işleyene 6 aydan 4.5 yıla kadar hapis cezası verilecek.
*Nesli yok olan hayvanı öldürene verilecek ceza 3 yıldan 7 yıla kadar; birden çok hayvana karşı bu suçu işleyene 4.5 yıldan 10.5 yıla kadar hapis olacak.
*Sahipsiz hayvan öldürme cezası 4 bin liraya çıkarıldı. Evcil hayvanını sokağa atana 200 liralık ceza 3.5 kat artırılarak ve 700 liraya çıktı.
*Kuyruk ve kulak kesmeye 4 bin lira ceza öngörülüyor.
*Köpek ve kedilerini kısırlaştırmayanlara da bin lira ceza geldi.
*Yetkisiz hayvan deneyine 3 bin lira ceza verilecek.
*Hayvanlarını eğitirken gereksiz acı verenlere 4 bin lira ceza var.
*Yavru ve gebe hayvan öldürmeye 5 bin lira ceza idari para cezası verilecek.
*Hayvan ticareti ile ilgili yasaklara uymayanlara verilen idari para cezası üç bin lira oldu.
*16 yaşından küçüklere hayvan satmaya da ceza iki bin ceza öngörülüyor.