HABER/ Gökçe ADAR


2918 sayılı Karayolları Trafik Kanununa göre, yaya veya okul geçitlerine yaklaşırken bütün sürücüler araçlarını yavaşlatmak ve bu geçitlerden geçen veya geçmek üzere bulunan kişilere ilk geçiş hakkını vermek zorundalardı; bu kurala uymayan sürücülere 235 lira ceza veriliyordu. 10 Ekim 2018 tarihi itibariyle, TBMM'ye sunulan kanun teklifine göre, sadece yaya veya okul geçitlerine yaklaşırken değil, kavşak giriş ve çıkışlarında yavaşlamayan ve yayalara öncelik vermeyen sürücülere, ceza 235 liradan 488 liraya çıkartıldı. Fakat yapılan ceza miktarındaki artış, trafikte kontrolsüz araç kullanan sürücüleri etkilemedi.

Öncelik verilmiyor


İzmir’de vatandaşlar, trafikte yayaların zorluk çektiğini belirtti. Çankaya Gazi Bulvarı’nda karşıdan karşıya geçmeye çalışan 45yaşındaki Ayça Güler, “Yayalara öncelik verilsin deniliyor. Fakat hiçbir öncelik tanınmıyor. Yaklaşık 5 dakikadır kaldırımda bekliyorum” dedi. Artırılan cezanın caydırıcı olmadığını söyleyen 73 yaşındaki Ahmet Gülder ise şöyle konuştu: “Çoğu zaman kırmızı yanan ışık ben karşıya geçinceye kadar yeşile dönüyor. Benim yaşlı olduğumu görüyorlar ama yine de kornalar susmuyor. Değil 488 lira, bin 488 lira da olsa bizim vatandaşımız anlamıyor. Cezaların daha caydırıcı olması gerekiyor. Araç kullanan insanlar daha çok tahammülsüz oluyor. Yayalara, yaşlılara öncelik vermeliler.”

Uyarıyoruz

İzmir Şoförler ve Otomobilciler Esnaf Odası Başkanı Celil Anık, verilen cezaların sürücüleri caydırmak için yeterli olmadığını dile getirerek, vatandaşlara ilkokuldan itibaren eğitim verilmesi gerektiğini söyledi. Anık, “Cezanın artırılması sürücülerde bir şey ifade etmiyor çünkü bu sorunun çözülebilmesi için eğitimin olması gerekiyor. Müfredatta ilkokuldan itibaren yayalar ile ilgili önceliğin anlatılması gerekiyor. Biz de sürücülerimizi bu konuda uyarıyoruz. Yayalara öncelik verilmeli” diye konuştu.