Haber/ Gökçe ADAR

Güzelbahçe Belediye Başkanı Mustafa İnce'nin ve bölge halkının çevreye zarar vereceği ve gürültü kirliliği yaratacağı gerekçesiyle projeyi desteklemediklerini açıklamasının ardından pisti yapacak olan İzmir Karting Kulübü, projeyi Çevre ve Şehircilik İzmir İl Müdürlüğü'ne göndermişti. İl müdürlüğünün ise Çevre ve Şehircilik Bakanlığı'na taşıdığı proje, Çevre ve Şehircilik Bakanlığı tarafından onaylanmıştı. İmar planının askı sürecinin başlaması sonrası ise, projeye karşı çıkan Güzelbahçe Kültür, Çevre ve Güzelleştirme Derneği (GÜLDER) ve Ege Çevre ve Kültür Platformu (EGEÇEP) temsilcileri, itiraz dilekçelerini Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğü'ne teslim etti. Müdürlük önünde, 'Go-Kart Pistine Hayır' pankartı açan çevreciler, spor amacıyla bile olsa tarım alanlarının işgal edilmemesi gerektiğini dile getirdi.

GÜLDER Başkanı Tuğrul Şahbaz, "Komşu parsellerinde zeytincilik, tarım ve hayvancılık yapılan ve doğal sit alanında bulunan bu girişim 3753 sayılı Zeytincilik Yasası'na açıkça aykırıdır. Çünkü zeytinlik sahaları içinde ve bu sahalara 3 km mesafede zeytinyağı fabrikası hariç zeytinliklerin vegetatif ve generatif gelişmesine mani olacak kimyevi atık bırakan toz ve duman çıkaran tesisi yapılamaz ve işletilemez. Söz konusu parseller; hem 3573 Sayılı Kanun'da belirtilen zeytinlik alanlar, hem de 5403 sayılı kanunda belirtilen Mutlak ve Dikili Tarım Araziler ile çevrili bulunmaktadır. Dolayısıyla yapılmak istenen tesis tarımsal kullanım bütünlüğünü bozmaktadır" dedi.

Çevre meselesi olmaktan çıktı

Güzelbahçe Belediye Başkanı Mustafa İnce'nin de projeyi onaylamadığını hatırlatan Şahbaz, yerel yönetimlerin onaylamadığı bir konuya bakanlığın onay vermesinin demokratik bir problem olduğunu ifade etti. Şahbaz, şöyle konuştu: "İmar planı tadilatını yerel idarede onaylatamayan klüp, ilk başta motosiklet, araba ve Go-Kart yarışları ile drift yapılacağını belirttiği alanda gelen tepkiler sonucu yeni yaptığı tadilat projesinde alanın bir kısmını tenis kortu, yüzme havuzu gibi sosyal alanlar için kullanacağını öne sürerek Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğü’ne başvurmuş ve olumlu görüş aldı. 11 Kasım 2019 tarihinde askıya çıkan son planda artık alanın sadece 'Go Kart Eğitim Pisti' olacağı yazmaktadır. Bölgede yaşayanlar ve yerel yönetimlerin duyarlılıkları ile bu girişim engellenmekle birlikte girişimci son çare olarak yerel yönetimleri devre dışı bırakarak çevreyi korumakla görevli olan bakanlıktan izin almaya yönelmiştir. Bu nedenle konu bir çevre meselesi olmaktan daha öte bir anlam taşımaktadır. Yerel yönetimlerin ve vatandaşın kararının merkezi yönetim tarafından dikkate alınmaması artık bir demokrasi sorunudur. "

Mitap: Hak ihlal eden plan

EGEÇEP Eş Sözcüsü Alime Yalçın Mitap, Güzelbahçe halkının pisti istemediğini ifade ederek, planın bölgedeki vatandaşların sağlıklı yaşamını ihlal ettiğini söyledi. Mitap, "Anayasal bir hak olan sağlıklı ve dengeli bir çevrede yaşamak hakkını ihlal eden bir plan. Gürültü toz ve duman çevredeki zeytinciliğe zarar veriyor. Güzelbahçe halkı bu pisti istemiyor, yetkililerin duyması gerekiyor" dedi. EGEÇEP Eş Sözcüsü Hüsnü Dilli ise, EGEÇEP olarak bölge halkının yanında olacaklarını ifade ederek, "Zeytinliklerin ve yerleşim alanların dibinde olan bu pist, vatandaşların yaşam alanlarına açık müdahale ediyor" diye devam etti. GÜLDER Yönetim Kurulu Üyesi Lütfü Türkay da, Yelki'de oturan sakinlerden olduğunu hatırlatarak, şu ifadeleri kullandı: "Yelki mahallesinde oturan sakinlerden birisiyim. Go-Kart pistinin ne kadar tehlikeli olduğunu yaşayan birisiyim. Pistte motorlar, arabalar yarışa başladığında bütün canlılar ses çıkarıyor. Köpekler havlamaya başlıyor. Sincaplar kaçıyor. Böcekler ötüyor. Biz sakinler olarak, asla böyle bir pist istemiyoruz. Biz yeşil alanda oturmak istiyoruz."