Toplantıya, Çeşme Kent Konseyi Başkanı Ömer Önal, Çeşme Belediye Başkanı Ekrem Oran, Cumhuriyet Halk Partisi İzmir Milletvekili Kani Beko, Hakların Demokratik Partisi (HDP) İzmir Milletvekili Serpil Kemalbay, Halkların Demokratik Partisi İzmir İl Eş Başkanı Besriye Tekgür, İzmir Kent Konseyi Başkanı Saniye Nazik Işık, İzmir Emek ve Demokrasi Güçleri temsilcileri, EGEÇEP temsilcileri ve çok sayıda Çeşmeli katıldı. 

Görevim Çeşme’yi korumak

Çeşme Belediye Başkanı Ekrem Oran, Çeşme Belediye Başkan adaylığı sırasında Çeşme’de yaşayan herkes için daha çok çalışacağını söylediğini ifade ederek, "Bu şehrin seçilmiş, Şehri- Emin’i olarak benim öncelikli görevim; Çeşme’de turizmi geliştirirken, Çeşme’nin doğasını korumaktır. Biz, Çeşme’de turizmi geliştirirken bunu Çeşme’nin doğasını bozarak, betonlaştırarak yapmayacağız” diye konuştu. 2019’un Mayıs ayında Kültür ve Turizm Bakanı Mehmet Ersoy ile görüştüğünü aktaran Oran, "Kendisi bana Mersin Limanı’nda bir projeden bahsetti. Tam ne olduğunu anlamadık. Buraya kadar detaylı bir biçimde açıklandı. Çeşme Turizm yatırım bölgesi ilan edildi. Acele kamulaştırmanın Çeşme kısmında 23 tane aile 2 de şirket var. Bu aileler bu toparakları atalarından edinmişler. Proje açıklandıktan sonra tekrar ziyaret gerçekleştirdim. Kendisine ‘Ne olduğunu bilmediğimiz bir projeye karşıyım demiyorum. Ama acele kamulaştırmalar konusunda endişelerim var ve karşıyım’ demiştim. Hazırlanan projenin Çeşme’nin hazırlanmış olan nazım imar planlarına uygun olması gerektiğini ifade eden Ekrem Oran şöyle konuştu:
“Çeşmelilerin mallarını hükümet yetkisi ile alacaksınız başkalarına tahsis edeceksiniz. Çeşme’nin nazım imar plan notları var. Eğer yapacağınız proje imar planlarına uygunsa betonlaşma yoksa; seçilmiş Çeşme Belediye Meclisi’nin onayını alarak, seçilmiş İzmir Büyükşehir Belediyesi’nin onayını alarak yaparsanız biz de sizi destekleriz.”

‘Hazine malları hükümetin değil’

Ekrem Oran sözlerini şöyle tamamladı: “Çeşme’nin malını, Çeşme’nin doğasını kimseye ham yaptırmadık, yaptırmayacağız da. Mücadelemiz devam edecek. Yarınlarımıza daha güzel bir Çeşme bırakmak için, kamusal alanlarımızın hakkında verilen kararlarda ortak aklın yer alması lazım. Hazine malları hükümetin değil, hepimizin. Bundan sonra da herkes bilsin ki dün olduğu gibi ortak akıl doğrultusunda hareket etmeye devam edeceğiz”

‘Türkiye’de şirketokrasi var’

Halkların Demokratik Partisi İzmir Milletvekili Serpil Kemalbay ise ortada bir kamulaştıma değil, özelleştirme olduğunu söyleyerek, “AKP-MHP bloğu iktidarını sürdürmek için şirketlerle girdiği bu tür ilişki ile bu tip projeler ortaya çıkıyor. Türkiye’de bir şirketokrasi var. Buna esastan itiraz ediyoruz" dedi. TMMOB İzmir İl Koordinasyon Kurulu dönem sözcüsü Melih Yalçın ise yarımadaya ilişkin projelerin geçmişe dayandığını ifade ederek Körfez Geçiş Projesi’ni örnek gösterdi. Yalçın, “Burası Çeşme’nin, Urla’nın değil, İzmir’in sorunudur. Buraların korunması gerekir. Her şeyin bilimsel bir temeli var. TMMOB’un hazırladığı raporlara bakın. Bu alan birilerine peşkeş çekiliyor. Biz Körfez Geçiş Projesi’nde açtığımız davalar sürecinde yerel yönetimlerden yardım alamadık. Bu projeyi durduramazsak; İzmir yaşanılır bir yer olmaktan çıkacak. Bu durum yarın Karaburun için de geçerli. İzmir’de bir şey yapılacaksa buna İzmirliler karar verir” şeklinde konuştu.Cumhuriyet Halk Partisi (CHP)İzmir Milletvekili Kani Beko ise acele kamulaştırmalar neticesinde DİSK’e bağlı Genel-İş Sendikası’nın 61 dönümlük arazisine el konulduğunu hatırlattı.