Haber/ Özge GÜNERKEN

İzmir’in Çeşme ilçesinde yazın bitişi ile birlikte nüfus azalırken, hayvanlarla ilgili yapılması gereken işlerin yoğunluğu nedeniyle gönüllüler iki misli mesai yapmaya başladı. İlçede bir yandan iyi gelişmeler yaşanırken diğer yandan da bir türlü çözüm bulunamayan sorunlar bulunuyor.

İyi gelişmelerin başında; uzun zamandır hayvanseverlerin talep ettiği bakımevi yenileme çalışmalarının başlaması geliyor. HAYTAP İzmir Temsilcisi Esin Önder, “Çeşme Bakımevi’nde eskiyen ve artık işlevini yitiren bölmeler bulunuyordu. ÇESAL Derneğimiz ile birlikte uzun zamandır buranın yenilenmesi gerektiğini dile getirmekteydik. Aslında Çeşme Belediye Başkanımız Ekrem Oran’ın da bize sözü vardı ama sıra bir türlü bakımevine gelememişti. Ilıca’da veteriner kliniği hizmete girdi, yeni bir hayvan aracı tahsis edildi, bakımevinde ameliyathane yenilendi. Tüm bu çalışmalar için başkanımıza teşekkür ediyoruz. Ancak bakımevi de öncelikli taleplerimiz arasındaydı. Kış öncesi çalışmaların nihayet başlaması bizi bu bakımdan çok sevindirdi” dedi.

Sponsorlar da destekledi

Önder yapılacaklarla ilgili de şu bilgileri verdi: “Sponsorların da desteği ile öncelikle hastalık yuvası haline gelen ve bazı gönüllülerin diretmesi nedeniyle bir türlü yaptırılamayan hayvanların kabinleri yenilenecek, çatı yaptırılacak. Duvarlar elden geçecek, yerler kaymaz karo seramik ile kaplanacak. Böylece buradaki tedavi gören, bakıma muhtaç canların en azından daha hijyenik ve konforlu bir alanda barınmaları sağlanacak. Çalışmaların hız kazanmasına aracılık eden İzmir Büyükşehir Belediyesi Başkanımız Tunç Soyer de dahil olmak üzere destek veren herkese teşekkür ediyoruz.”

Çeşme’de kış için kapılarını kapatan Ilıca Migros’un her yıl olduğu gibi bu yıl da kalan taze gıdaları sahipsiz hayvanlar için HAYTAP gönüllülerine teslim ettiğini de aktaran Esin Önder, “Migros-Haytap işbirliği hem canlara gıda oldu hem de tüm personel ve kişilerde farkındalık yarattı. 4 Ekim etkinliği kapsamında hem Çeşme Belediye Bakımevi’ndeki canlar için bir araba dolusu ürün gönderildi hem yol üzerindeki aç sokak hayvanlarının karnı doydu. Çok teşekkür ediyoruz” dedi.

Bir yandan yüz güldüren gelişmeler yaşanırken, Çeşme’de eski çöplük bölgesinde çok sayıda sahipsiz hayvan bulunması ve bu canların yeterli besine ulaşma sıkıntısı yaşamaları hayvanseverleri düşündürüyor.

Eski çöplükte dram var

HAYTAP Temsilcisi Önder, Çeşme’de yıl boyunca yaşayan tüm hayvansever vatandaşlara da yardım ve destek çağrısı yaparak yaşanan acı tabloyu şu şekilde anlattı:

“Çeşme’de hem kısırlaştırılması gereken hem de beslemeye muhtaç köpek sürülerinden bir tanesi de Ovacık’taki eski çöplük alanın da bulunuyor. Bizim tespit ettiğimiz kadarıyla burada yaklaşık 60 tane köpek var. Eskiden burası halen aktif çöplük alanıyken hayvanlar gıda bulabiliyordu ama şimdi bu imkan ortadan kalktı. Bu köpeklere bölgeye yakın oturan genç bir hayvansever elinden geldiğince bakmaya çalışsa da tek kişinin bu kadar çok sayıdaki köpeği doyurabilmesi imkansız. Bu hem maddi hem de manevi açıdan önemli bir yük. Hafta sonu gelen bir grup olduğunu duyduk ancak onlar da kuru mama getiriyormuş. Buradaki köpekler kuru mamaya çok alışkın olmadıkları için çok çok aç kalmadıkça bu mamaları tüketemiyor. Bizler besleme yaptığımızda tavuk suyu ve az da olsa tavuk etleri ile harmanladığımız ekmeleri verdik ve köpekler öyle iştahla yediler ki, onların birazcık sıcak ve ıslak gıdaya ne kadar muhtaç olduklarını ancak gören anlayabilir. Çeşme’de kış nüfusu her ne kadar az olsa da burada çok sayıda duyarlı vatandaş yıl boyunca yaşıyor. Dolayısıyla çöplük bölgesi için gönüllü besleme yapabilecek kişilere ihtiyacımız var. İlgilenen kişiler ÇESAL ile irtibata geçip bilgi alabilir.”