Temeli 2011 yılında atılan ancak yapımı yıllardır tamamlanamayan Çandarlı Limanı için ihale tarihi bir kez daha açıklanmadı. CHP'li Murat Bakan'ın, Ulaştırma Bakanı'nın yanıtlaması istemiyle verdiği soru önergesine, 'En yakın zamanda yapılması öngörülüyor' yanıtı verildi.

Kuzey Ege Çandarlı Limanı, 1976 yılından bu yana Devlet Planlama Teşkilatı ve Ulaştırma Bakanlığı’nın gündeminde yer alan projelerden biri. 2008’den sonra her ne kadar somut adımlar atılsa da, projenin geleceği belirsiz. Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanlığı 2013’te yap-işlet-devret usulü üzerinden ihaleye çıktı. Fakat 2013’teki ihale, teklif gelmediğinden iptal edildi. Yıllık 12 milyon TEU malzeme elleçleme kapasite planlamasıyla çıkılan ihaleye teklif gelmemesi nedeniyle, proje revize edildi.

NET YANIT VERİLMEDİ


Kapasitesi daraltılan proje için ihaleye çıkması gereken Ulaştırma Bakanlığı, aradan geçen 4 yıla rağmen herhangi bir işlem yapmadı. İzmir iş dünyasının artık bitirilmesini istediği projeyi Meclis'e taşıyan ve Ulaştırma Bakanı Ahmet Arslan'ın yanıtlaması istemiyle soru önergesi veren CHP İzmir Milletvekili Murat Bakan'ın başvurusuna da net yanıt verilmedi. Yarım kalan ve yapılan kısmı da çürümeye başlayan limana dair verdiği soru önergesinde, projenin hizmete gireceği tarih hakkında bilgi isteyen CHP'li Bakan'a, 'En yakın zamanda yapılması ve sözleşmesinde belirlenecek hizmete sunulması öngörülmekte' yanıtı verildi.

YAPILAN YATIRIM ÇÜRÜYOR


9 Eylül Gazetesi'nin 'Ne olacak bu liman' başlığı ile okuyucularına duyurduğu ve ardından konunun takipçisi olan CHP İzmir Milletvekili Murat Bakan'ın, yanıtlaması istemiyle verdiği yazılı soru önergesinde, limanın revizesinin yapılıp yapılmadığı sorusuna yer verildi. Bakan Arslan’dan yanıtı istenen bir diğer soru ise Kuzey Ege Çandarlı Limanı’na yapılan yatırımın toplam bedeli oldu. Ancak o soru önergesine verilen yanıtların hiç biri, projenin akıbetine dair net bilgiler içermedi. Bakan Arslan'ın yanıtladığı soru önergesinde, şu ifadelere yer verildi: “Bugüne kadar 455 milyon TL tutarında (2017 yılı fiyatlarıyla) yatırım yapılan Kuzey Ege Çandarlı Limanı Projesinde, yatırımcılardan gelecek talepler doğrultusunda gerekli revizyonların yapılması mümkün bulunmaktadır.”

Tarih verilmedi


Yanıtta ayrıca, proje için 2. etap ihalenin en yakın zamanda yapılacağı vurgulanırken, yine herhangi bir tarih verilmemesi dikkat çekti. Yanıtta, “Şimdilik 4 milyon TEU/YIL konteyner kapasiteli olarak hizmet vermesi planlanan Kuzey Ege Çandarlı Limanı'nın, 2. etap ihalesinin, talebe bağlı olarak Yap-İşlet-Devret Modeli ile en yakın zamanda yapılması ve sözleşmesinde belirlenecek sürede hiznete sunulması öngörülmektedir” denildi. Ayrıca Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanlığı’nın sitesindeki verilere göre Kuzey Ege Çandarlı Limanı’nın özellikleri şu şekilde: Toplam bin 500 metre dalgakıran imalatı yapılmıştır. Aşamalı olarak yapılacak revizyonlarla kapasitesi 12 milyon TEU/yıl’a çıkarılacaktır. Yap-İşlet-Devret Modeli (YİD) ile yapılacak olan, 2 bin metre uzunluğunda ve bin metre genişliğindeki rıhtımın, YİD modeli ile 1. etabın ihalesine çıkılmasına yönelik çalışmalar yürütülmektedir.