Haber/ Özge GÜNERKEN

Türkiye’de pet shop’lardan hayvan satın almak yerine, barınak ve bakımevlerinde sıcak bir yuvaya kavuşmak için bekleyen veya sokakta savunmasız kalan sahipsiz canlara öncelik verilmesi için hayvan hakları savunucuları tarafından yaratılan “Satın alma sahiplen” sloganını artık duymayan kalmadı. Sokak hayvanları ve barınaklarla ilgili farkındalık gitgide artarken, en çok da çocuklar ve gençlerin bu konuda duyarlılık göstermesi, hayvanseverleri de mutlu ediyor.

Bu konudaki duyarlılığa son örnek İzmir’den geldi. Narlıdere Sahilevleri’nde oturan Yapan ailesi kangal ve golden köpeklerine bir üçüncü arkadaş almaya karar verdi. Üçüncü köpeklerini, torunları Bora Yapan’ın da isteği ile barınaktan sahiplenmeye karar veren aile, HAYTAP İzmir Temsilcisi Esin Önder’i aradı. Bilge Yapan, “Esin Önder komşumuz. Tabii böyle olunca bizlerin de farkındalığı gelişti. Satın alma sahiplen sloganı artık hepimizin içine işledi. Onun yönlendirmesi ile Işıkkent Bakımevi’ne gittik. İstanbul’da yaşayan torunumuz Bora da yanımızdaydı. O da bir köpeği olsun çok istiyordu. Işıkkent’te yavruların olduğu bölmeye geldiğimizde sevimli mi sevimli bir dişi köpek bize doğru koşturdu. O anda, bu köpeğin bizim köpeğimiz olduğunu anladık. Aslında biz onu değil, o bizi seçti. Torunumuz da çok sevdi onu. Adını Linda koyduk. Henüz 3.5 aylık, son derece uyumlu ve sevgi dolu bir can. İyi ki barınaktan sahiplendik. Hayvan sahiplenmek isteyen herkesi de barınakları ziyaret etmeye davet ediyoruz” dedi.

Çocuklar hayvan sevgisi ile büyüsün

Yapan, kangal köpeklerinin 13.5 yaşında olduğunu ve artık çok yaşlandığını, goldenlarının ise kangal köpeklerine çok düşkün olduğunu anlatarak, “Kangal köpeğimize bir şey olsa, goldenımız ne yapar bilemiyorum. Biz de şimdiden ailemize bir üçüncü köpek dâhil etmek istemiştik. Linda ile ailemiz büyüdü. Biz aynı zamanda birçok sokak kedisine de bahçemizi açtık, onlara da bakıyoruz. Hatta bir tanesi artık evimizin kedisi oldu. 9 yıldır evde bizimle. Ailece hayvanları çok seviyoruz. Hatta goldenımız aslında kızımın köpeğinin yavrusu. Torunlarım Bora, Baran ve Aybike de hayvan sevgisi ile büyüyor. Aybike, sokaktan kedi sahiplendi yakın bir zamanda. Şunu da söylemek istiyorum; hayvan ve doğa sevgisi ile büyüyen bir nesil için biz büyüklere büyük iş düşüyor. Maalesef hayvanlardan korkutularak, zararlı, pis, kötü oldukları düşüncesi ile büyütülen çocuklarımız var. Çocuklarımızı hayvan sevgisi ile büyütmeliyiz. Çünkü hayvan sevmeyen insan da sevmez” diye konuştu.

Böyle örnekler çoğalmalı

Hayvan Hakları Federasyonu-HAYTAP İzmir Temsilcisi Esin Önder de şunları söyledi: “Satın alma sahiplen sloganı adeta tüm hayvanseverlerin ortak sözü haline geldi. Sevgi dolu bir yuvaya ihtiyacı olan öyle çok can var ki; hal böyleyken ülkemizde halen pet shoplardan veya üretim çiftliklerinden hayvanların satın alınıyor olması çok acı. Ancak giderek barınaktan veya sokaktan can sahiplenen insan sayısı artıyor. Bu da farkındalık yaratma çalışmalarımızın karşılık bulmaya başladığını gösteriyor. Öte yandan çocuklarımızın farkındalığı ne kadar gelişirse, güzel yarınlar için de umudumuz o kadar büyüyor. Özellikle çocuklarımız barınakları ziyaret edip, buradan sahiplenme yapmak istediklerinde bu bizi çok mutlu ediyor. Yapan ailesi gibi örneklerin çoğalmasını diliyor; satın alma sahiplen, diyoruz.”