Haber/ Özge GÜNERKEN

22 Nisan gecesinden itibaren 4 gün süreyle sokağa çıkma yasağı ilan edilen Türkiye genelinde, yetkili kurumlar ve hayvan hakları savunucuları da sokaktaki sahipsiz canlar için harekete geçti. İzmir’de Valilik öncülüğünde, İl Tarım Müdürlüğü, belediyeler, STK’lar ve gönüllüler ortak besleme etkinlikleri ile can dostların mama ihtiyacını karşılıyor.

Dün tam 5 ton mama İzmir merkez ve 30 ilçede sokak hayvanlarına dağıtıldı. Yasak sonuna kadar Valilik tarafından temin edilen toplam 20 ton mamanın dağıtımı yapılacak.

Ayrıca İçişleri Bakanlığı’nın 4 günlük sokağa çıkma yasakları ile ilgili yayınladığı genelgeye göre, sokak hayvanlarını besleyen kişiler de yasaktan muaf tutuldu. Genelgede şu ifade yer aldı: “Sokak hayvanlarını besleyecek kişiler ile ikametinin önü sınırlı olmak kaydıyla evcil hayvanlarının zorunlu ihtiyacını karşılamak üzere dışarı çıkacaklar.”

Mama noktalarını bildirin

Hayvan Hakları Federasyonu (HAYTAP) İzmir Temsilcisi Esin Önder, “Yasak olan dört gün boyunca Valiliğimiz, İlçe Tarım Müdürlüklerimize her gün gönderecekleri 5’er ton mama ile beslemeye devam ediyor. Bu uygulama, sokağa çıkma yasağı olduğu sürece de devam edecek. Çok teşekkür ediyoruz. Ayrıca ilçe belediyeleri ve gönüllüler de besleme yapıyor. Hayvansever vatandaşlar da belediye ve ilçe tarım müdürlüklerimizden mama konulmasını istedikleri yerler için yardım talep edebilirler. Hep birlikte el ele canları aç bırakmıyoruz. Bu arada, herkese çağrımız, yasak öncesinde kapınızın önüne bir kap su bir kap mama bırakmayı ihmal etmeyin” dedi.

Öte yandan sadece sokağa çıkma yasağının olduğu günlerde değil her gün mama dağıtımları il genelinde devam ediyor. İzmir Büyükşehir Belediyesi yetkililerinden alınan bilgiye göre, her gün belediye yaklaşık 750 kilo mamayı sokak hayvanları ile buluşturuyor.

Su kaplarını ihmal etmeyelim

HayKonfed Yönetim Kurulu Üyesi ve Seferihisar Doğa ve Hayvan Dostları Derneği (SEHAYDER) Başkanı Fevziye Özkan da, tüm kurumların işbirliği sayesinde sokağa çıkma yasağından hayvanların olumsuz etkilenmediğini dile getirdi. Özkan, “Geçtiğimiz hafta da, bu hafta da sokağa çıkma yasağı süresince, Seferihisar Belediyesi beslemeleri dışında, özel izin alınan dernek üye ve gönüllülerimiz, Seferihisar İlçe Tarım Müdürlüğü ve Kaymakamlık Vefa Ekibi ile birlikte köyler dahil olmak üzere kentin muhtelif noktalarında besleme yapıyoruz. Beslemelerde hepimizi gülümseten anlar da yaşanıyor. Örneğin, mamaların üstüne yatıp yemek yiyen köpeklerimiz ilginç görüntüler oluşturuyor. İlçemizde beslemelere bizzat katılarak büyük bir özveri ile çalışan Tarım İlçe Müdürümüz Ali Özdemir'e, Kaymakamlık Vefa ekibine çok teşekkür ediyoruz. Yine besleme çalışmalarını ihmal etmeyen belediyemize de minnettarız. Bir eksiğimiz var gördüğümüz o da su kapları. Buna ağırlık vermemiz lazım çünkü havalar her geçen gün ısınıyor ve önümüz yaz” dedi.

Özkan ayrıca kısırlaştırma konusuna da değinerek; “Beslemeleri biz gönüllüler zaten uzun yıllardır yapıyoruz. Besleme destekleri için teşekkür ediyoruz, ancak son zamanlarda kısırlaştırmalarda durgunluk seziyoruz. Belediyeler ile tarım ilçenin ortaklaşa bunu düzenlemelerini, belediyelere ilaç desteği vermesini istiyoruz” diye konuştu.

Teşekkürler PawPaw Türkiye

Sadece resmi kurumlar ve STK’lar değil özel işletmeler de sokak hayvanlarını bu zorlu günlerde unutmadı. Pet İzmir 2020 Fuar’ında HAYTAP yetkilileri ile iletişim kuram PawPaw Türkiye ekibi, yasak başlamadan 5 ton mama tedarik ederek, bunu besleme yapan ihtiyaç sahibi gönüllülere ulaştırdı. Bu mamalar sayesinde yüzlerce sokak hayvanının karnı doydu.