İzmir Tabip Odası Başkanı Lütfi Çamlı, Sağlık Bakanı Fahrettin Koca’nın açıklamalarını hatırlatarak, “Sağlık Bakanı Fahrettin Koca tarafından medyaya ve halka söylenen “sağlık çalışanlarına her türlü ek ödemenin fazlasıyla yapıldığı” söylemi gerçeği yansıtmamaktadır. Söylenen tek doğru “Hakları ödenmez!” olmuştur.  Evet ödemiyorlar! Kasım ve Aralık 2020 ek ödemeleri hâlâ ödenmemiş, bu konuda en ufak bir açıklama da yapılmamıştır” eleştirisini yaptı. Çamlı, ek ödemelerin sağlık çalışanlarına derhal yapılmasını istediklerini dile getirdi.

Sağlık çalışanlarını yıpratıyor

Sağlık çalışanlarına tavandan ek ödeme yapıldığına dair yapılan her açıklamanın yıpratıcı olduğunu belirten Çamlı, “Sağlık çalışanları, acil servislerden, yoğun bakımlara, filyasyondan, ambulanslara, aile sağlığı merkezlerinden, pandemi servislerine gece gündüz demeden özveriyle, yaşamlarını riske atarak görev yapmaktadır. Salgının başında gündeme getirilen “tavandan ek ödeme” açıklamalarına karşın ek ödemeler sağlık çalışanları arasında adaletsiz bir şekilde uygulandığı gibi birçok sağlık çalışanı da benzer riskle çalışmasına rağmen ek ödeme kapsamına alınmamıştır. Sağlığın bir ekip işi olduğunu göz ardı eden bu uygulama iş barışını da olumsuz etkilemiştir. Adaletsiz olan ek ödemeler şimdilerde   hiç ödenmemektedir. Yönetmeliklerin gereğini yerine getirmeyenler tatmin edici bir açıklama da yapamamışlardır” dedi.

Çamlı, sözlerini şu şekilde tamamladı:

“Salgın koşullarında çalışmanın yarattığı olumsuzluklar yetmezmiş gibi, aldıkları ücret ile yoksulluk sınırına dayanan sağlık çalışanları ek ödemelerin ödenmemesi sonucu ekonomik olarak da tükenmişlerdir. Kahraman olmak değil, insanca yaşamak istiyoruz. Alkış değil insanca yaşamak istiyoruz. Sağlık çalışanlarının özveri ile sürdürdükleri emeklerinin karşılığı olan ek ödemelerinin Sağlık Bakanlığı tarafından derhal ödenmesini istiyoruz. Ancak defalarca belirttiğimiz gibi yöneticilerin insafına bırakılan döner sermaye ödemeleri yerine, sağlık çalışanlarının emeğinin karşılığı olan temel ücret düzenlemesi yapılmalıdır.  Sağlık çalışanlarına ne zaman verileceği belli olmayan ek ödemeler yerine insanca yaşanacak, emekliliklerine yansıyacak hak ettikleri ücret verilmeli ve yapılan tüm ödemeler emekliliğe yansıtılmalıdır.”