Haber/Didar DEMİRCİ
İzmir Büyükşehir Belediyesi mayıs ayı olağan meclis birleşimi Ahmet Adnan Saygun Sanat Merkezi’nde Büyükşehir Belediye Başkanı Tunç Soyer’in idaresinde tamamlandı. Mecliste İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Tunç Soyer’in “şehrin kaderine yön verecek proje” olarak müjdelediği EXPO 2026 Yeşildere dönüşümü tartışmalara neden oldu. İzmir’in 2026 yılında ev sahipliği yapmaya hak kazandığı dünyanın en önemli Uluslararası Bahçe Bitkileri EXPO’sunun (Botanik EXPO) Yeşildere’de yapılması komisyonlardan geldiği şekilde oy çokluğuyla geçti.

‘BU PLANLAR SORUNU ÇÖZMEZ’

AKP Grubu adına oy çokluğu vermelerinin gerekçesini paylaşan Grup Sözcüsü Hakan Yıldız, “Evet Yeşildere İzmir’in kanayan yarasıdır ama EXPO için hazırlanan planlarla buradaki sorunlar çözülmez. Plan değişikliği; bütünsel bir planlama yaklaşımı ile yapılmamış, parsel ve adasal bazda değişiklikler yapılmış olup bu da planlama ve şehircilik ilkelerine aykırılık oluşturmuştur. Bu kadar müjde verdiğiniz önemsediğiniz bir alanda maddeler halinde bütün eksiklikleri sayabiliriz. Bu nedenle biz tekrar komisyona yollamanızı istiyoruz” şeklinde konuştu. Öte yandan Yeşildere planlarının çok hızlı hazırlandığını ve çok çabuk karar alındığını, üzerine daha ayrıntılı düşünülmesi gerektiğini dile getiren AKP Grup Başkan Vekili Özgür Hızal, Yeşildere bölgesindeki kamulaştırma sürecinin sıkıntıya Büyükşehir’de sorunlara neden olacağını bu nedenle 400- 500 milyonluk kamulaştırma yapmadan önce daha detaylı düşünmek gerektiğini ifade etti.

‘HAYIR DEMENİN MAHCUBİYETİ VAR’

EXPO 2026 İzmir için olağanüstü bir fırsat olduğunun altını çizen CHP Grup Sözcüsü Nilay Kökkılınç, amaçlarının 3 yıl içerisinde EXPO 2026’ya hazır olmak olduğunu belirtti. Ayrıca kente gelecek ziyaretçileri ve Yeşildere’nin kente kazandırılacak olmasına dikkat çeken Kökkılınç, planlarla ilgili hiçbir sorun olmadığını belirtti. CHP Grup Başkan Vekili Murat Aydın ise, AKP Grubuna sert yüklendi. Aydın, AKP Grubu’nun hayır oyu kullanmasına bahane aradığını ifade ederek, “Bu evet yerine hayır demenin başka bir şekli. İzmir’in yararına olan bir şeye hayır demenin mahcubiyetini hissediyor arkadaşlar. İzmir Büyükşehir Belediyesi’nin kentin dönüşümüyle ilgili yaptığı değişimlere hayır diyenler her zaman sözde ‘teknik gerekçeler’ dile getirdiler. ‘Biz İzmir’in yararına olursa evet deriz’ söyleminin boş olduğunun göstergesidir. Komisyonda bir daha bir daha konuşmayalım. Büyükşehir EXPO’yu başaramayacaksa komisyonda neyi konuşacak bu arkadaşlar. Büyükşehir’in bu projenin altından kalkacak ekonomik, teknik gücü ve Başkanı vardır” ifadelerini kullandı.

BELEDİYECİLİKTEN ÖNCE EXPO’YU ÖĞRENDİM

İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Tunç Soyer de tartışmalara şu sözlerle noktayı koydu:

“Belediyecilikten önce EXPO’yu öğrendim. EXPO için çok ter döktük. Samimiyetle söyleyebilirim İzmir’e en çok getirmek istediğim EXPO’dur. EXPO’nun bir şehirde yapılmasının en büyük sebebi EXPO’nun kentin kalkınması için bir kaldıraç olarak kullanılmasıdır. EXPO biter ama kentin kalkınması için çok güçlü miras bırakır. Kısacası EXPO’ların yapılmasının sebebi yapıldığı dönem içinde gelecek turist sayısından ibaret değildir. Kentin dönüşümü ve kalkınması için o EXPO’yu nasıl kullanacaksınız? Başarılı EXPO böyledir. Yeşildere bu şehrin en acınası, en üzülesi noktasıdır. Kentin en önemli arterlerinden biridir. En çok iyileştirilmesi gereken alanların başında gelir. Biz de elimizi taşın altına koymaya karar verdik. Yeşildere’nin dönüşümü kente Pınarbaşı’ndan daha büyük değer katacaktır. Burada ifade edilen sorunların hepsi aşılır. Bürokrat arkadaşlarımızın hepsi emrinizde. Ne kadar sorunuz varsa hepsini cevaplamaya hazırız. EXPO bittikten sonra Kültürpark kadar büyük bir yeşil alanı hatta daha büyüğünü bu şehre kazandırmış olacağız. Bunun değeri 300- 500 milyonla ölçülmez.”

BAYRAKLI PLANLARI MECLİSİ GERDİ

Bayraklı’nın kentsel dönüşümü için önemli olan komisyon raporları da mecliste gerginliği tırmandırdı. Fuat Edip Baksı, Alparslan ve Cengizhan Mahalleleri 1/5000 ölçekli Nazım İmar Planı değişikliğinin ve aynı mahallelerin 1/1000 ölçekli Uygulama İmar Planı Revizyonu önerisinin komisyondan oy çokluğuyla geçtiğini gören Bayraklı Belediye Başkanı Serdar Sandal, komisyonlarda yeniden görüşülmesi ve oybirliğinde karar kılınması için komisyonlara havalesini istedi. Ancak Sandal’ın bu talebi üzerine AKP Çiğli Meclis Üyesi Hüsnü Boztepe’nin planları ‘Yeşil alan yok, bir arpa boyu yol ilerlenmemiş, bu konuda daha düzgün plan yapılmalı’ şeklinde eleştirileri mecliste gerilimi tırmandırdı. Bayraklı Belediye Başkanı Sandal, meclis toplantısı öncesi yaptıkları konuşmayı hatırlatarak, “Her şeyden önce 10 dakika önce konuştuklarımızın kıymetini bileceksiniz. Bu kentin topraklarını çok önemsiyorsanız Katarlılara sattıklarınızı düşünün” sözlerini kaydetti. Uzayan tartışmaların ardından Hızal, “Milletvekili olmak istiyorsanız 2023’te gidin aday olun. Burada bir teknik problem var. Ben Bayraklı’da bu plana oy birliği verdim. Bu planı İzmir Büyükşehir Belediyesi imar komisyonuna geldiğimde İzmir kamuoyu duyun İzmir’in en büyük su hattı o alandan geçiyor. Sayın başkanın, plancıların haberi yok. Tatminkar bir açıklama yapılmadı. Emsal değeriyle ilgili de bir açıklama yapılmadı. Biz bu şehrin önünü kesmek için hiçbir zaman burada muhalefet yapmadık. Biz her zaman İzmir’in lehine olan konularda size destek verdik vermeye de devam edeceğiz” ifadelerini kullandı. Bayraklı kentsel dönüşüm planları yeniden görüşülmek üzere komisyonlara iade edildi.