Haber/ Gökçe ADAR

Türkiye Büyük Millet Meclisi (TBMM) Plan ve Bütçe Komisyonu'nda görüşülen 2020 Yılı Merkezi Yönetim Bütçe Tasarısı'na, Türkiye Kamu-Sen İzmir şubeleri karşı çıktı. Konak SGK İl Müdürlüğü önünde bir araya gelen kamu çalışanları, belirlenen bütçenin memurları göz ardı ettiğini dair basın açıklaması yaptı. Açıklamayı okuyan Türkiye Kamu Sen İzmir İl Temsilcisi İrfan Tokgöz, "Önümüzdeki sene için memur ve emekli maaşlarına yüzde 4+4 zam yapılması kararlaştırıldı.

Bunun anlamı bütün bir yıl için iki taksitte toplam yüzde 8,2 yani ortalama memur maşına 329 lira, en düşük memur maaşına 247 lira zam demek. Bu bütçeyle 2020 yılının, başta kamuda çalışanlar olmak üzere, tüm vatandaşlarımız için geçmiş yıllardan daha da zor geçeceği ortaya çıkmıştır. Biz bu bütçede, gelirlerin kamu çalışanlarından kesilen vergilerle elde edileceğini ama gelirin paylaşımında memurun adının dahi olmadığını görüyoruz. 2002 yılından beri vatandaşlarımızdan toplanan vergiler 10,4 kat artarken memur maaşları ancak 7.5 kat arttı" dedi.

Hayatları zorlaşacak

Bütçenin, Türkiye Kamu-Sen için kabul edilir olmadığını ifade eden Toksoy, onaylanması durumunda kamu çalışanları için hayat şartlarının daha da kötüleşeceğini dile getirdi. Toksoy, "Bu bütçe ile vatandaşlarımızdan toplanan vergilerin artırıldığı, sağlık harcamalarında katılım paylarının, ilaç bedellerinin ve tedavi giderlerinin büyük bölümünün vatandaşlarımızın cebinden çıkacağı, memur ve emeklinin yoksulluğa mahkûm edileceği, yaşamın biraz daha zorlaşacağı bir yıla daha başlayacağız. Bu durumu Türkiye Kamu-Sen olarak kabul etmemiz mümkün değildir.

Bu bütçeye karşı olduğumuzu, bu bütçede memur olmadığını, bu bütçenin de memurun bütçesi olmadığını her yerde dile getiriyoruz" diye konuştu. Tasarıda memur maaşlarına ilişkin bir düzeltmenin olması gerektiğinin de altını çizen Toksoy, "Memur maaşlarına ilişkin bir düzeltme eklenmek zorundadır. Ardından da bir memur paketi hazırlanarak sözleşmeli personele kadro başta olmak üzere, bayram ikramiyesi, vergi dilimleri, mülakatın kaldırılması, 3600 ek gösterge, yardımcı hizmetliler gibi konular acilen çözülmelidir" dedi. Yapılan açıklamanın ardından, Kamu Sen İzmir Şube başkanları, Cumhurbaşkanı'na, Cumhurbaşkanı yardımcısına, siyasi partilerin grup başkanvekillerine konuya ilişkin mektup yazdıklarını dile getirerek, mektupları postaladı.