İzmir 1. İdare Mahkemesi, TMMOB’a bağlı Çevre Mühendisleri Odası’nın (ÇMO) açtığı davada, Aliağa ilçesi Horozgediği köyündeki İzdemir Enerji Santrali’nin genişletilmesi projesini durdurdu.

Haber / Emre DÖKER

İzmir 1. İdare Mahkemesi, TMMOB’a bağlı Çevre Mühendisleri Odası’nın (ÇMO) açtığı davada, Aliağa ilçesi Horozgediği köyündeki İzdemir Enerji Santrali’nin genişletilmesi projesini durdurdu. Mahkeme, Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’nın “Çevresel Etki Değerlendirme (ÇED) olumlu” kararını iptal ederek; termiksantrale ilave edilmesi planlanan ikinci ünitenin yapımına izin vermedi.

iklim-(5)ÇMO Genel Başkanı Baran Bozoğlu, karara ilişkin olarak, “Aliağa bölgesi, zaten büyük kül dağlarını yaşayan ve termik santrallerden kaynaklı hava kirliliğinin sürekli arttığı bir bölge. Kirliliğe doymuş bir bölgede ek bir termik santral yapmak, havamız, toprağımız ve suyumuz açısından çok sakıncalı” dedi. Bozoğlu, “Mahkeme açtığımız davada tarihi bir karar verdi. Bilirkişi raporu, iddialarımızı teyit etti. Oda olarak iklim değişikliğine sebep olacak bir projeyi durdurmayı başardık” diye konuştu. TMMOB’a bağlı Çevre Mühendisleri Odası, Ziraat Mühendisleri Odası, Kimya Mühendisleri Odası ve Şehir Plancıları Odası, İzdemir Enerji Elektrik Üretim A.Ş’nin, İzdemir Enerji Santrali-II adlı ilave ikinci ünite projesini mahkemeye taşıdı. Çevre ve Şehircilik Bakanlığı, İzmir’in Aliağa ilçesi Horozgediği köyündeki proje için 19 Şubat 2016’da “ÇED olumlu” kararı vermişti. İzmir 1. İdare Mahkemesi, odaların açtığı davada, ÇED olumlu kararını iptal ederek projeyi durdurdu.

GEREKÇE VERİMLİ TOPRAK

Bilirkişi raporunda, ikinci ünitenin yapılması planlanan sahanın Kuzey Ege Havzası’nda yer aldığı belirtilerek, sahanın yakınında verimli orman ve zeytinliklerin bulunduğu kaydedildi. Raporda bölgedeki en büyük akarsu olan Bakırçay’ın kolu Kocaçay’ın buraya 16 kilometre mesafede yer aldığı içme suyu temini amacıyla kurulan Güzelhisar Barajı’nı beslediği bilgilerine yer verildi. Ayrıca Foça Özel Koruma Bölgesi’nin de sahaya on üç kilometre mesafede bulunduğu bildirildi.
iklim-(4)

Hava kirliliği riski

Mahkeme kararında, faaliyetin gerçekleşmesi ile Sanayi Kaynaklı Hava Kirliliğinin Kontrolü Yönetmeliği sınır değerlerinin aşılması riski bulunduğuna dikkat çekildi. Yapılan modelleme çalışmalarının, projenin gerçekleşmesi halinde bölgede SO2 emisyonlarının yüzde 20.7, NOx emisyonlarının yüzde 11.1, CO emisyonlarının yüzde 15.2, PM10 emisyonlarının yüzde 5.9, HCI emisyonlarının yüzde 24.1 ve HF emisyonlarının ise yüzde 21.9 oranında artacağını ortaya koyduğu kaydedildi. Ayrıca İzdemir Santrali’nin hemen yakınında 1. Derece arkeolojik sit alanı kapsamında bulunan Kyme Nekropolis (ölü şehri) alanının bulunduğu belirtildi.