Kemeraltı'nda her cuma sokakta yapılan Antika Mezatı yoğun ilgi görüyor. Kalabalığın her hafta arttığı mezatta, Osmanlı'dan 80'li yıllara kadar birçok ilginç obje meraklısıyla buluşuyor.

İzmir'de her zaman otellerde görmeye alıştığımız antika müzayedeleri sokaklara taşındı. Kentin sokaklarını son zamanlarda antika mezatı heyecanı sardı. Bunun en çarpıcı örneklerinden biri de Tarihi Kemeraltı Çarşısı'nda yaşanıyor. Kızlarağası Hanı'na yakın açık alanda kurulan “Antika Mezatı” sadece bu işe meraklı olanların değil çarşıya alışverişe gelenlerin de ilgisini çekiyor. Her Cuma günü yapılan mezat yoğun ilgi görüyor. Her mezatta kalabalık daha da artıyor. Mezatın bir özelliği ise asla Çin ve taklit ürünler girememesi.
Sokakta mezat kültürünü başlatan Antikacı Erkan Sert, daha önce çarşıda mezatları kapalı mekanlarda yaptıklarını belirterek, “Bu işe para pul koleksiyonu ile başlattık. Esnaf esnafa kendi aramızda yapıyorduk. İstanbul'daki halk mezatlarından feyiz alarak İzmir'de de böyle bir şey yapmaya karar verdik. Çünkü kapalı mezatlarda halk katılımı yoktu. Mezatın yapılacağı fısıltı gazeteleri gibi kulaktan kulağa yayılıyordu. Mezata koleksiyonerlerin dışında, vatandaşlar evinde duran fakat gerçek değerinin fakında olmadıkları obje ve eşyaları bize getiriyorlar. Fiyatı kendi aramızda belirliyoruz. Açık artırmada en yüksek fiyata çıkana veriyoruz" dedi.

TAKLİT ÜRÜN GİREMEZ


Erkan Sert, gelen ürünlerin özelikle 80'li yıllardaki dizilerde çok karşılaşılan objeler olduğunu belirterek, "Son yıllarda ise Osmanlı dizilerine merak sarıldığı için dizilerde dikkat çeken objeler de toplanmaya ve ilgi görmeye başladı. Türkiye'de yeni koleksiyonerler yetişmeye başladı. Mezatta eski cep saatlerinden, tekel sigarasına, bakırlardan oyuncaklara, gazoz kapaklarından Osmanlı objelerine kadar her şey var. Yoldan geçenler de izlemeye gelip mezata katılıyor ve alışveriş yapıyor. Burada 10 TL'den Bin TL ve üzerine kadar fiyata ürün açık arttırmayla satılıyor. Fakat satılan ürünlerin ikinci el ve orijinal olmasına özen gösteriyoruz. Bu mezata asla Çin malı taklit ürün giremez” dedi.