CHP İstanbul Milletvekili Barış Yarkadaş, "Efes Antik Kenti içindeki tarihi Celsus Kütüphanesi adım adım yok ediliyor. Bu bir cinayettir. Bu cinayeti işlemeyin" çağrısı yaptı

Twitter hesabından güncel beş fotoğraf paylaşan CHP İstanbul Milletvekili Barış Yarkadaş, "AKP iktidarı, tarihi değeri olan ne varsa yok etmeye kararlı. Sur, Hasankeyf ve Arhavi'den sonra yeni hedefleri Efes'i tarihten silmek" dedi. Efes Antik Kenti'nin içindeki Celsus Kütüphanesi'nin bulunduğu alanın restorana çevrildiğini gösteren video ve fotoğrafları paylaşan Yarkadaş, "Bu görüntüler içimi acıtıyor" ifadesini kullandı.
Kültür Bakanlığı'nın İzmir'in Selçuk İlçesi sınırları içinde bulunan Efes Antik Kenti'ndeki tarihi alanları organizasyon şirketlerine parayla kiraladığını belirten Yarkadaş, "Garsonlar, sekiz bin yıllık tarihi, masa örtüleriyle örtüyor. Antik kent yıpranıyor ve adım adım yok ediliyor. Bu tarihi eserlere bunu yapmaya hakkınız yok" tepkisini gösterdi.
Efes Antik Kenti'nin 2015 yılında UNESCO tarafından Dünya Kültür Mirası listesine alındığını hatırlatan Yarkadaş, "Türkiye'nin tanıtımında en önemli yüzlerden biri olan bu tarihi eser, restorana ve düğün salonuna çevrildi. Bunun anlamı tarihe saygısızlıktır" dedi. Efes'in Birleşmiş Milletler koruması altında olduğunu da belirten Yarkadaş, "AKP, Hasankeyf ve Sur'u yok etti. Sıra belli ki Efes'e geldi. Görgüsüzlük, bayağılık ve para hırsı ne tarih dinliyor, ne antik kent..." diye konuştu.

RESTORANA DÖNÜYOR
Alanın saat 19.00'da boşaltılarak organizasyon şirketlerine kiralandığını belirten Yarkadaş, "Bu nasıl bir mantıktır? Hangi para binlerce yıllık mirasın yerine konulabilir? Bu kadar mı açgözlüsünüz? Doymak nedir bilmiyor musunuz? Bu ne pespaye bir anlayıştır!" tepkisini gösterdi.
AKP'ye de seslenen Yarkadaş, "Yaptığımızın IŞİD'ten farkı ne? Onlar da tarihi eserleri yok ediyor; siz de!" diye konuştu. AKP'nin Efes'i adım adım yok etmeye çalıştığını belirten Yarkadaş, "Bir mekanın tarihle olan bağı kopar ve amacı dışında kullanılırsa, oranın yok olmama şansı sıfırdır... AKP de Efes'i sinsice yok ediyor" dedi. Yapılan uygulamadan derhal vazgeçilmesi çağrısında bulunan Yarkadaş, bakanlığın bugüne kadar yaptığı kiralamalardan elde edilen gelirin de bozulan ve tahrip edilen alan için harcanmasını istedi.

DÜNYADA ÖRNEĞİ YOK
Dünyanın hiçbir yerinde antik bir kentin ya da tarihi eserin dokusunu bozacak bir uygulamaya izin verilmediğini belirten Yarkadaş, "Mısır'da piramitlerin bulunduğu alanda yemek yiyemezsiniz. Piramitlerin en az iki - üç kilometre ötesindeki boş alanda yemek yersiniz. Doğrusu da budur" dedi.
Fransa'da Versay Sarayı ile Louvre Müzesi'ndeki uygulamaları da örnek gösteren Yarkadaş, "Orada da yemek alanları var. Ancak tarihi dokuya hiçbir şekilde zarar verecek bir düzenleme yok. Bakanlık o örnekleri incelesin ve SİT alanı olan Celsus Kütüphanesi'ni restorana çevirme saçmalığına son versin" ifadesini kullandı.

KURTULMUŞ'A SORDU
Yarkadaş, Kültür Bakanı Numan Kurtulmuş'a da "Tarihe Efes'i yok eden kişi olarak geçmeyi mi istiyorsunuz?" sorusunu yöneltti. Yarkadaş, konuyu TBMM gündemine taşıdığını da sözlerine ekledi.