Haber / Zişan Akar

İzmir'de son zamanlarda doktorların, hastalara reçetenin yanında bazı broşürler vererek, buradaki ürünleri kullanmalarını istedikleri ileri sürüldü. Özellikle diz ve eklem ağrılarını gidermek için hekimler tarafından vatandaşlara “Mutlaka bu ürünü kullanmalısın” denilerek medikal ürünler içeren broşürlerin verildiği iddiası, ilaç bilmecesi yarattı. Bahse konu ürünlerin ilaç rehberinde bulunmadığına, eczanelerde satılmadığına ve yan etkilerinin bilinmediğine dikkat çekildi. Son zamanlarda sıkça karşılaştıkları durumdan kaygılı olduklarını dile getiren İzmir Eczacı Odası Başkanı Tuncay Sayılkan, hem hekimlere hem de Sağlık Bakanlığı’na çağrıda bulundu. Sayılkan, “Adını ilk defa duyduğumuz, ilaç rehberinde olmayan, depolarda bulunmayan, ruhsatı olmayan bir grup ürün, bazı hekimler tarafından hastanın eline broşür olarak tutuşturuluyor. Bunlar, genelde eklem ağrıları, kıkırdak sorunları için veriliyor. Hasta broşürdeki irtibat numarasını aradığında, ürünü başka bir yerden temin edemeyeceği, kapıya teslim edildiğini öğreniyor” dedi.

'GÜVENİLİRLİĞİ NEDİR?'

“Bunların güvenilirliği nedir? Sistemde kaydı yok, ruhsatı yok, fiyat bilgisi yok” diyen Sayılkan, sözlerine şöyle devam etti: “Burada insan sağlığı ile ilgili bir güven sorunu var. Hekim arkadaşlar ne adına öneriyorlar? İçeriğinden nasıl emin oluyorlar? Hangi kanıtlanmış veriler üzerinden bu ürünleri insanlara önerme cesaretini gösterebiliyorlar? Belli bir analizden geçip, güvenilirliğinin kanıtlanması gerekir.”

Her gün sayısı mantar gibi artan, değişik renkli broşürlerle vatandaşın eline tutuşturulan ve “Bunu muhakkak alıp kullanmalısın” denilen ürünlerin artmasından kaygı duyduklarını söyleyen Sayılkan, hangi koşullarda saklandığı bile belli olmayan, yan tesiri bilinmeyen ürünlerin görsellerini Sağlık Bakanlığı ile paylaştıklarını ve çözüm üretmelerini istediklerini söyledi.

MEDİKAL CİHAZ RUHSATI

İzmirli eczacı Sadık Ahmet Canan ise ilaç olarak kullanılan bazı broşürlü ürünlerini, medikal cihaz olarak ruhsatlandırıldığını öne sürdü. Canan, ürünlerin hiçbirinin Sağlık Bakanlığı onaylı olmadığını ya tıbbi cihaz ruhsatı, ya da Gıda Tarım Bakanlığı ruhsatıyla ofislerden, araç bagajlarından satışlarının yapıldığını iddia etti. Canan, şu ifadeleri kullandı: “Aslında yönetmelikte tıbbi cihazın tanımı net; vücuda uygulanmayan ve ilaç dışı ürünler. Medikal işi de yaptığımız için çeşitli firmalardan satış teklifi geliyor. Ancak ilaç, mutlaka Sağlık Bakanlığı onaylı olmalı ve eczanelerde satılmalı.”

Yönetmelikteki açıkların arka yol olarak kullanıldığını söyleyen Canan, hiçbir prosedüre tabi olmayan, saklanma ve taşıma basamakları belli olmayan bu ürünlerin piyasaya sürümünün halk sağlığı açısından ciddi bir sıkıntı olduğunu belirtti. Canan, yetkilileri çözüm için göreve çağırdı.