Haber / Gökçe ADAR

İzmir’in Karabağlar ilçesine bağlı Uzundere Mahallesi’nde inşaatı biten İzmir Büyükşehir Belediyesi’ne ait dört bloktaki 224 konutun eksikleri depremin ardından hemen tamamlanmış, elektriği, suyu bağlanan, beyaz eşya ve mobilyaları yerleştirilen dairelere yaklaşık 250 depremzede yerleştirilmişti.

İki yıldır tek kuruş ödemeden tüm ev giderlerinin İzmir Büyükşehir Belediyesi tarafından karşılandığını söyleyen depremzedeler, Başkan Tunç Soyer'ın kendilerine sahip çıktığını söyledi. Deprem sonrası Uzundere konutlarında bir süre oturan Proje Alanı Mağdurları Platformu Sorumlusu Suna Yılmaz, “30 Ekim 2020 tarihinde yaşadığımız deprem sonrasında İzmir Büyükşehir Belediyesi ve Bayraklı Belediyesi Serdar Sandal sayesinde yaşadığımız sıkıntıları giderme imkanı bulduk. Yaklaşık 250 tane depremzedeye, Uzundere konutlarında imkan tanındı. Bize, dayalı döşeli bir ev verildi. Bir evin içerisinde her türlü şeyi bize sağlandı. Erzaklarımızdan tutun, mobilyalarımıza kadar her şey bize karşılıksız verildi. Yaşamsal olarak bir evde olması gereken; elektrik, su, internet gibi faturalarımızı hiç bir şekilde bize ödetmediler. Hiç kimseden bir kuruş alınmadı. Bizim yaralarımızı Tunç Soyer ve Serdar Sandal sardı. Bize sahip çıktı” ifadelerini kullandı.

'SAYESİNDE İYİLEŞTİK'

Pek çok depremzedenin hala o konutlarda oturduğunu hatırlatan Yılmaz, “İzmir depremi sonrası pek çok sorun yaşadık. Evimizi, barkımızı her şeyimizi kaybettik. Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı tarafından yeni konutlarımızın teslim süreci devam ediyor, birçok depremzede arkadaşımız evlerini teslim alamadığı için hala Uzundere konutlarında oturuyor. Bu, depremzedelere sunulan çok büyük bir fırsat ve imkan. Bu imkan sayesinde depremzedeler, biraz olsun iyileşti. Ne kadar teşekkür etsek kendisine az” diye konuştu.

Toplantı ertelendi

İzmir Depremzedeleri Dayanışma Derneği’nin yönetim kurulu, 11 Mart 2022 tarihinde olağanüstü genel kurul toplantısının yapılması için karar almış, mevcut başkan Haydar Özkan da yeniden adaylığını açıklamıştı. Bir süre önce anlaşmazlık yaşadığı dernek başkan yardımcısı İncilay Irmak, Özkan'a rakip çıkarak, başkan adaylığını resmi olarak açıkladı. Irmak, “Geçen 18 ay boyunca Haydar Özkan’ın yapmış olduğu tüm açıklamalar, canlı yayınlar ve sosyal medya paylaşımları mevcuttur. Her yapmış olduğu açıklamalarda tüm depremzedeleri manipüle ederek, mağdur edebiyatı yaptığı için, aslında onun adına üzülebileceğim bir noktadayım. Geldiğimiz noktada tüm mağduriyetlerin sebebi dernek başkanıdır. Bu doğrultuda tercih ve takdir depremzedelerimizindir. Ben başkanlığa adaylığımı resmi olarak bugün koyma kararı aldım ve asla böyle bir başkan olmayacağımı net olarak söylüyorum” şeklinde konuştu. Öte yandan, 6 Mayıs’ta yapılan toplantıda yeterli çoğunluk sağlanamadığı gerekçesiyle, toplantı 14 Mayıs Cumartesi gününe ertelendi.