Birleşik Kamu-İş Konfederasyonu, ülke genelinde eş zamanlı basın açıklaması yaptı. İzmir’de de Konak SGK binası önünde yapılan basın açıklamasını Birleşik Kamu-İş İzmir İl Başkanı Adem Yıldırım okudu. Konfederasyon temsilcilerinin, 9 Haziran günü Ankara’da TÜİK binası önünde basın açıklaması yaparken sert müdahaleyle karşılaştıklarını hatırlatan Yıldırım, yaşananları kınadıklarının altını çizdi. Yıldırım, “TÜİK’in oyununu bozmak ve gerçek enflasyon oranlarını açıklaması için gittiğimiz Türkiye İstatistik Kurumu önünde, aslında kendilerinin de daha insanca bir yaşam hakkını savunduğumuz güvenlik güçlerimiz tarafından çok sert bir müdahale ile karşılaştık. Buradan bir kez daha ifade ediyoruz; kamu emekçilerine bu zulmü reva gören, sonucu suç teşkil eden bu emri veren ve uygulayan valisinden güvenlik görevlisine, görevi aslında kamu güvenliğini sağlamak olan kişilerin ve çocuklarının da daha özgür ve daha demokratik bir Türkiye’de yaşamaları için sonuna kadar mücadele edeceğiz” dedi.

TÜİK VERİLERİ GERÇEĞİ YANSITMIYOR

TÜİK’in açıkladığı mayıs ayı verileri ile Birleşik Kamu-İş Konfederasyonu’nun araştırma birimi olan Kamu-Ar’ın verilerini karşılaştıran Yıldırım, “Kamu-Ar verilerimiz TÜİK’in verilerine kıyasla, vurdumduymaz AKP iktidarına inandırıcı gelmese de yurttaşlar çarşı pazarda bu gerçeği yaşayarak öğrenmektedir. Doğalgaz son 1 yılda sanayide yüzde 601 konutta yüzde 146 zamlanmış, 320 metreküp doğalgaz bulduk müjdesinden sonra, doğalgaza 13, elektriğe ise 12 kere zam gelmiştir. Kamu çalışanları ve emeklilere ise enflasyon farkı haricinde yüzde 7,5 oranında zam yapılmış, fakat bugün yaşanan enflasyona göre maaşların alım gücü, geçen yılın asgari ücretinin bile gerisine düşmüştür” sözlerini kaydetti. Memur-Sen’e de ‘sarı sendika’ ithamları ile yüklenen Yıldırım, “Tüm kamu çalışanlarımızı bu karanlık ortamda kendi gelecekleri için emeğin ve emekçinin tek sesi olan Birleşik Kamu İş Konfederasyonu ve bağlı sendikalarımızda birleşmeye çağırıyoruz” dedi.

GERÇEK ENFLASYON MAAŞLARIMIZA DA YANSISIN

Her geçen gün artan fiyatlara ve alım gücünün düşmesine dikkat çeken Yıldırım, “Yaşanan enflasyon oranının dışında gerçeklere dayanmayan veri açıklayan TÜİK’i referans alan hükümet, sözde enflasyon oranında zam yapmaktadır. Sözde enflasyon oranında yapılan zam, eriyen para biriminin sözde telafisidir. Yani zam oranı sıfırdır. Biz gerçek enflasyon oranının üzerinde zam talep ediyoruz. Bu yapılırsa bir nebze olsun yaşam şartlarımızda iyileşme olabilir diyoruz. Bundan sadece 10 yıl önce en düşük kamu emekçisi maaşı 1000 dolar civarında seyrederken bugün 400 dolar civarına karşılık gelmektedir. Yıllarını eğitime ve ülkemiz çıkarlarına adamış olan kamu emekçilerinin maaşı diğer para birimleri karşısında, yıldan yıla erimiş ve alım gücünü kaybetmiştir. Sürekli geçmişten medet uman AKP iktidarının, bu hesapla en düşük kamu emekçisi maaşını bugünkü döviz kuruyla en az 17 bin liraya çıkarması gerekmektedir” diye konuştu.

ARTIK CİDDİ ADIMLAR ATILMALI

AKP iktidarının; akla ve bilime uygun bir şekilde üretim, yatırım ve düzgün bir para politikası üretmediği sürece ekonomik krizin hiçbir şekilde son bulmayacağının altını çizen Yıldırım, “AKP İktidarı acilen ciddi ve somut adımlar atmalı ve milyonlarca gencimizin ve yurttaşımızın işsizlik sorununu çözmelidir. Birleşik Kamu İş Konfederasyonu olarak bizler, AKP iktidarını; yandaşa, partiliye, mülteciye, akrabaya, haksız bir şekilde ulaşabildiği her yerden maaş alan liyakatsizlere tanıdığı ayrıcalıklardan vazgeçip ülkesi için mücadele veren kamu emekçilerinin, emeklilerin ve halkımızın sorunları ile ilgilenmeye davet ediyoruz. Aksi halde, sayıları milyonları aşan kamu emekçileri, emeklileri ve bu halk evinde kaynatamadığı tencerenin, pazarda dolduramadığı filenin, çocuğunun cebine koyamadığı harçlığın hesabını sandıkta AKP’ye soracaktır” mesajını verdi.