Haber/ Gökçe ADAR

Kadın Cinayetlerini Durduracağız Platformu Haziran 2019 Raporu'nu yayınladı. Raporda, 2019 yılının ilk 6 ayında 214, Haziran ayında ise 40 kadının öldürüldüğü kaydedildi. Haziran ayında işlenen kadın cinayetlerinin sekizi şüpheli ölüm olarak kaydedilirken, 21 kadının neden öldürüldüğü tespit edilemedi. İkisi ekonomik bahaneyle, dokuzu boşanmak istemesi, barışma isteğini reddetmesi, arkadaşlık isteğini reddetmesi gibi kendi hayatına dair karar almak isterken öldürüldü. İllere göre Haziran ayının kadın cinayetleri verileri ise şöyle: İstanbul'da 8, Çorum'da 3, Mersin'de 3, Konya'da 3, Ankara'da 3, İzmir'de 2, Malatya'da 2, Manisa'da 1, Karaman'da 1, Batman'da 1, Antalya'da 1, Afyon'da 1, Tekirdağ'da 1, Samsun'da 1, Bursa'da 1, Adana'da 1, Burdur'da 1, Diyarbakır'da 1, Muğla'da 1, Gaziantep'te 1, Balıkesir'de1, Ordu'da1, Sakarya'da 1, Yalova'da 1 kadın öldürüldü.

En büyük tehlike evde

Birleşmiş Milletler Kadın Birimi, en son yayınladığı Dünya Kadın İlerleme Raporu'nda kadınlar için en tehlikeli yerin kendi evleri olduğunu açıkladı. Ayrıca bu rapor, 2017'de işlenen kadın cinayetlerinden yüzde 60'a yakınında katilin aile üyelerinden biri olduğu ifade edildi. Türkiye’de ulaşabilen verilere göre; 2019 yılının ilk 6 ayında 100 kadın aile üyeleri tarafından öldürüldü. İlk 6 ay öldürülen 214 kadının 63’ünün de kim tarafından öldürüldüğü tespit edilemedi. Haziran ayında öldürülen kadınlardan 12'sinin ise evli oldukları erkek, üçü eskiden evli olduğu erkek, ikisi eskiden birlikte olduğu erkek tarafından, kalanının ise komşusu, oğlu, eniştesi, ağabeyi, eski damadı, babası ve damadının ailesi tarafından öldürüldüğü kaydedildi. Kadın Cinayetlerini Durduracağız Platformu'nun açıkladığı rapora göre, kadınların çoğu evlerinde öldürüldü. Kadınların 25'i evinde öldürüldü.

Kadın işsizliği artıyor

Raporda, kadın işsizliğinin her geçen gün arttığı da vurgulandı. Mart 2019’da kadın işsizliği yüzde 12.9'dan yüzde 16.2'ye, genç kadın işsizliği yüzde 22.7'den yüzde 28.4'e yükseldi. Öte yandan raporda, kadınların çalışma durumlarının tespit edilmesinin zor olduğu ifadesi yer aldı. Ulaşılabilen veriye göre; öldürülen kadınların altısı bir işyerinde çalışıyor, ikisi çalışmıyor. 32 kadının ise çalışma durumu bilinmiyor.

CHP'li Tığlı'dan tepki

Türkiye’de Kadın Cinayetleri ve Çocuk İstismarı Raporu”nda kadına yönelik şiddet, tecavüz, cinayet ve çocuk istismarları mercek altına alan CHP Milletvekili Necati Tığlı, şöyle konuştu: “Kadınların hedef gösterilmesi devam ettiği sürece şiddet de yükseliyor. Bu suçlarda mahkemelerin, iyi hal uygulamalarına bir an önce son vermeleri gerekiyor. Kadınlar geleceklerinden endişe duyuyor. Bu tablonun ortadan kalkması için 6284 sayılı Ailenin Korunması ve Kadına Karşı Şiddetin Önlenmesine Dair Kanun etkin olarak uygulanmalı. Kadına yönelik kötü muamele, cinayet, işkence, tecavüz ve istismarın önlenmesini sağlayacak denetim ve cezalandırma mekanizmaları işletilmeli, suç işleyenler ve işlenmesine göz yumanlar kesinlikle cezalandırılmalı.”