Menemen Alaniçi'ne yakın bir bölgede yapılmak istenen taş ocağına karşı açılan davada bilirkişi raporu açıklandı. Çevreden yana olan rapor, mahalleliyi sevince boğdu. Halk, zeybekle kutladı.

gokce-adarMenemen'in Alaniçi Mahallesi'ne yakın bir yerde yapılmak istenen taş ocağı için verilen 'ÇED gerekli değildir' raporuna karşı açılan davada, bilirkişi raporu tamamlandı. Raporda, taş ocağının İzmir'in içme suyunun yanı sıra tarım ve hayvancılığı olumsuz şekilde etkileyeceği belirtildi. Rapor, mahalle sakinlerini sevince boğdu. Mahalle sakinleri, zeybek oynayarak kutlama yaptı.

Su havzasını tehdit eder


Menemen'in kırsal Alaniçi ve Göktepe mahallelerine yakın bir bölgede, kalker ocağı kurulması için işletme ruhsatı verildi. Ardından Çevre ve Şehircilik Bakanlığı'nca 'Çevresel Etki Değerlendirmesi (ÇED) gerekli değildir' kararı çıktı. Vatandaşlar, 'ÇED gerekli değildir' kararına karşı İzmir 2'nci İdare Mahkemesi'nde, iptal davası açtı. Ancak dava sürerken, bölgede asırlık çam ağaçlarının kesimi başladı. Vatandaşların, ağaç kesimine karşı mücadelesi sonuç vermedi. Ağaç kesimi sürerken, mahkemenin beklediği bilirkişi raporu tamamlandı. 3 kişilik bilirkişi heyeti, hazırladığı raporda, işletmenin faaliyeti sırasında ormana zarar vereceğini, İzmir'in içme suyunu sağlayacak Değirmendere Barajı'nı, orta ve uzun vadede olumsuz şekilde etkileyeceğini, tesisin içme ile kullanma suyu havzasını tehdit ettiğini ifade etti. Dava konusu tesisin faaliyete geçmesi ile birlikte, bölgedeki geçim kaynaklarının ortadan kalkacağı vurgulanırken, uzmanlar raporda yerleşim yoğunluğuna da dikkat çekti. İşletme ömrü 27 yıl olarak planlanan tesisin, yine dere ve çay gibi su kaynaklarını olumsuz şekilde etkileyeceği belirtildi.


Güven: İzin vermeyeceğiz


Uzmanlarca mahkemeye sunulan rapor, vatandaşları sevince boğdu. Çoğunluğunu kadınların oluşturduğu vatandaşlar, mahallenin meydanında toplandı. Efeler ve vatandaşlar, raporu zeybek oynayarak kutladı. 63 yaşındaki Nusret Kerekli'nin bastonuyla zeybek oynaması alkış aldı. Menemen Belediye Başkanı Tahir Şahin, Çiğli Belediye Başkanı Hasan Arslan, CHP İzmir Milletvekili Mahir Polat ve çok sayıda sivil toplum derneği temsilcileri, vatandaşları yalnız bırakmadı. Davaya müdahil olan avukat Diler Bosut Güven, bölgede kurulması planlanan taş ocağına ikinci kez 'ÇED gerekli değildir' kararı verildiğini anımsattı. Raporun ardından projenin iptal edileceğini düşündüklerini aktaran Güven, “Yargı kararı beklenmeksizin ağaç kıyımına son verilmesini istiyoruz. Büyük bir hızla çok sayıda ağaç kesiliyor. Biz yöre halkı olarak, hiçbir taş ocağına izin vermeyeceğiz” diye konuştu.


Karagöl'e dokunma


Menemen Belediye Başkanı Tahir Şahin, çevre deyince AKP, CHP, MHP, HDP'nin bir araya geldiğini ve mücadele verdiğini söyleyerek sözlerini şöyle sürdürdü: “Özellikle çevre konusu olunca şu parti bu parti ırk, din, dil ayrımı gözetmeksizin bir araya geliyoruz. Bugün bilirkişi raporunun olumlu gelmesi bizlerin, sizlerin verdiği mücadelenin karşılığıdır. Doğru tektir ve doğru da bilirkişi raporunu yazmış olan arkadaşlarımızın yazılarıdır. Ben her zaman yanınızda olacağım. Bu birlik ve beraberlik devam edecek. Mücadelemiz bitmedi daha yeni başladı. Hiç kimse unutmasın ki biz bu Karagöl'e dokundurtmadık. Dokundurtmayacağız. Yaşasın çevre.” Çiğli Belediye Başkanı Hasan Arslan ise “Şehirler betonlaştırıldı. Herkes köylere dönmeye başladı. Şehirleri batırdın şimdi köylere mi sıra geldi? Onun için hep birlikte karşı çıkıyoruz” sözleriyle tepkisini dile getirdi. Gökçe ADAR