Haber / Murat ERVİN

İZTO Meclis Üyesi Metin Aztekin, beyaz eşya sektöründe zor günler yaşandığını bunun da nedeninin hem 3 harfli zincir marketlerin beyaz eşya ve elektronik ev ürünleri satmasından hem de internet üzerinden Çin'den ucuza ve vergisiz temin edilen ürünler olduğunu söyledi. İzmir Ticaret Odası (İZTO) Ev Aletleri Grubu Meclis Üyesi ve İzmir Beyaz Eşya Satıcıları Derneği (İZBEYDER) Başkanı Metin Aztekin yurt içindeki mağazaların ve şirketlerin satış yapmakta zorlanırken Çinli firmaların uyguladığı taktiğin vergi kaybına da neden olduğunu söyledi. Pandemi ile birlikte sektörün zor günler yaşadığını vurgulayan Aztekin, “Bunun arkasında 2 neden yatıyor. Bunlardan biri beyaz eşya ve elektronik ürün satan üç harfli zincir marketler, diğeri ise yine dünyanın en ucuz ürünlerini satan 3 harfli ülke Çin” diye konuştu.

ÇİN'DEN CİN FİKİR

İnternetten yapılan kuralsız, yasasız, düzensiz alışverişin Çin'i daha da önemli hale getirdiğini vurgulayan Aztekin, dile getirdiği sorunu yaşadığı bir örnekle anlattı. Bir arkadaşının drone almak için yurt içinde araştırma yaptığında 18 bin liralık bir fiyatla karşılaştığını aktaran Aztekin, “Eve gittiğinde oğlu 'baba, ben daha uygun fiyata aynısını alacağım' diyerek internette araştırmaya başlıyor. Aynı marka ve model ürünü Çin'de bulup 1600 TL'ye alıyor. Daha da ilginç olanı ise arkadaşımın oğlu firmaya mail göndererek 'bizim ülkemizde vergilerimiz yüksek' deyince karşı taraf da 'merak etmeyin' yanıtını veriyor ve faturaya daha düşük fiyat yazılıp Türkiye'ye gönderiliyor. Yani Çinliler bile işi çözmüş, bize gönderdikleri ürüne az vergi verilsin diye düşük fiyat yazıyor. İşte kuralsız satış, vergi kaçırma budur” ifadelerini kullandı.

'BİZ 10, ONLAR BİN TANE ALIYOR'

Aynı sistemi büyük firmaların da düşük vergi ödemek için getirdikleri çok sayıdaki ürüne uygulatabildiğini  kaydeden Aztekin şunları söyledi: “Bunun da etkisiyle yurtiçinde internetten satış yapan büyük online firmalar karşısında rekabet edemez hale geldik. Mağazaya gelen müşteri alacağı ürünün fiyatına bakıyor sonra telefonunu çıkarıp internette daha ucuza bulup gösteriyor. Ama biz o büyük firmalarla mücadele edemeyiz. Çünkü biz mağazamıza 10'ar tane ürün alırken internet mağazaları binlerce alıyor. O nedenle de ucuza satıyorlar.”

'İNTERNETİN KDV'Sİ ARTSIN'

İnternet üzerinden yapılan satışlara yönelik önerilerini de sıralayan Aztekin, “Hem esnafı hem de tüketiciyi korumaya yönelik taleplerimiz var. Öncelikle bu işin yasası çıksın. İnternet satışını önüne gelen herkes yapmasın. Bu firmaların bu işi yapabilmeleri için yetki belgesi alması şart olsun. Bu belgeyi de Ticaret Odası, Sanayi Odası gibi kurumlar verebileceği gibi üretici firmalardan da distribütör belgesi alabilirler. İkinci önerim ise bu satışlarda taksitler mutlaka sınırlandırılmalı. İşletmeleri, mağazaları korumak adına internet satışlarındaki KDV oranı yüzde 10-12 oranında artırılmalı ki bu sayede denge sağlanıp bizlere yaşam şansı verilsin. İnternet alışverişlerinde iade süresi 14 gün değil 45 olmalı zira ürünün firmalara ulaştırılması zaman alabilmekte” dedi. 

RAPOR HAZIRLANACAK

İzmir Ticaret Odası (İZTO) Başkanı Mahmut Özgener, internetten yapılan satışlardaki sorunların farkında olduklarını ve çözüm önerileriyle birlikte Ticaret Bakanlığı'na rapor olarak sunacaklarını açıkladı. Özgener, “Ayrıca TOBB nezdinde de girişimde bulunacağız. Diğer konularda olduğu gibi bunun da bir yönetmeliği olmalı. Ticaret Bakanlığı'nın iş akış şekillerine göre hazırladığı yönetmelikler var. Biz de bu konudaki taleplerimizi ilgili kurumlara ileteceğiz. İnternet satışlarının bu kadar arttığı bir dönemde esnafımızın rekabetini azaltacak her türlü girişime karşıyız” diye konuştu.

Kutu.........

KENDİLERİNİ GELİŞTİRMELİ

Mehmet Özsaruhan (İZTO E-Ticaret Grubu Meclis Üyesi): E-ticaretten kaçmamız veya onu engellememiz mümkün değil. Yasaklama, zorlaştırma gibi eleştiriler yerine şirketlerin e-ticarete uyum sağlaması, dönüşmesi gerekir. Avrupa ülkeleri e-ticarette vergiyi artırmayı bırakın tersine vergi indirimi yapıyor. Biz de iş yapış şekillerimizi teknolojiye uydurmak zorundayız. Tabi ki merdiven altı çalışan, vergi kaçıran, rekabeti önleyen e-ticaret şirketlerinin önüne geçilsin ama diğer e-ticaret şirketlerine yaptırım değil tersine kolaylıklar sağlanmalı. Geleneksel firmalar da kendilerini geliştirerek buna ayak uydurmalı.