Haber/ Özge GÜNERKEN

Genelge mama sıkıntısı nedeniyle zor günler yaşayan hayvan severler tarafından olumlu karşılanırken, çalışmanın nasıl koordine edileceği, mama alımını kimin yapacağı konusunun da netleşmesi bekleniyor.

GENELGE NE DİYOR?

İçişleri Bakanlığı, 81 il valiliğine kalacak yeri olmayan vatandaşlar ve sokak hayvanlarına ilişkin iki genelge gönderdi. Sokak Hayvanları başlıklı genelgede, havaların giderek soğuması ve kış şartlarının ağırlaşmasıyla birlikte sokaklarda yaşayan sahipsiz ve güçten düşmüş hayvanların gerek barınma gerekse beslenme ihtiyaçlarının korunması için harekete geçileceği kaydedildi.

Bu doğrultuda; valilik ve kaymakamlıkların yerel yönetimlerle koordine olarak sokak hayvanlarının beslenmesi, barınması ve veterinerlik hizmetlerinin sağlanması noktasında tedbirler alması ve çalışma yapması istendi.

Genelgede ayrıca sokak hayvanlarına yönelik faaliyet gösteren sivil toplum kuruluşları, yerel hayvan koruma görevlileri ve gönüllüler ile de iş birliği yapılacağı bildirildi. Sokak hayvanı nüfusunun yoğun olduğu bölgeler esas alınarak yerel yönetimler, kamu kurum ve kuruluşları ile gönüllülerden oluşan "Hayvan Besleme Grupları" oluşturulacak. Sokaktaki sahipsiz patili dostlar için bakımevleri, park ve bahçe gibi alanlar başta olmak üzere önceden tespit edilen noktalara kışın düzenli olarak mama, yem, yiyecek ve su bırakılacak.

Öte yandan genelgede Hayvan Durum İzleme (HAYDİ) mobil uygulamasından da bahsedilerek; hayvanlara karşı işlenen suçların engellenmesi, cezasız kalmaması, muhtaç haldeki canlara hızlı müdahale edilmesi ve hayvan severlerin şikayet ve taleplerinin değerlendirilmesi için bu uygulamadan faydalanılabileceği hatırlatıldı.

MAMA SIKINTISINA ÇÖZÜM OLUR MU?

Genelge özellikle mama fiyatlarındaki artıştan sonra hayvanları besleme konusunda ciddi sıkıntı yaşayan hayvan severleri memnun etti. Bir süredir zamlar ve yüksek KDV oranı nedeniyle mama almakta zorlandıklarını dile getiren hayvan hakları savunucuları Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan’dan bu konuda çözüm talep etmişti.

Hayvan severlerden genelgeye olumlu tepkiler gelirken Hayvan Besleme Grupları’nın nasıl çalışacağı ile ilgili daha detaylı bilgilendirme yapılması gerektiği de dile getirildi. HAYTAP İzmir Temsilcisi Esin Önder sosyal medyadan genelge haberini paylaşırken altına şu notu düştü: “Besleme grupları oluşturulacak ama hangi mamayla? Mamayı kim alacak??”

Pandemi sürecinde de besleme yapıldığını ancak mama alımı noktasında çeşitli sıkıntılar yaşandığını hatırlatan hayvan severler bu kez sürecin iyi bir şekilde planlanmasını ve koordine edilmesini istiyor.