Haber/ Gökçe ADAR

Karşıyaka'da, üç bekçi tarafından kimliğini göstermek istemediği gerekçesi ile 20 yaşındaki O.G darp edilmişti. Gencin darp edilme videosu kısa süre içerisinde sosyal medyada yayıldı ve bir çok tepkiye sebep oldu. İzmir Barosu Yönetim Kurulu üyesi Mehmet Baran Selanik, son zamanlarda vatandaşların bekçi şiddetine maruz kaldıklarını söyleyerek, bekçilerin yetkilerinin dışında hareket ettiklerini dile getirdi.

Polis değiller

Çarşı ve Mahalle Kanunu'na göre bekçilerin suç işlediğini ifade eden Selanik, “Çarşı ve mahalle bekçilerinin riyaret etmeleri gereken bir yönetmeliği var. Bu yönetmeliğe göre bekçiler için ilk olarak şu ifade yer alır: 'Şahısları takip eder ve hüviyetlerini araştırırlar' Fakat, hüviyet araştırmayı bekçiler, GBT yapmak, üst aramak, ikinci bir kimlik istemek gibi detaylı bir araştırma yapmayı kendilerinde yetki gibi görüyorlar ama hüviyet araştırmak böyle bir şey değil. Hüviyet araştırmak; kimlik ile kişinin uyumuna bakılması, kimliğin kişiye ait olup olmadığının tespit edilmesidir. GBT yapmak, bekçiye kalan bir iş değildir, kolluğun işidir. Olayda, biz polisiz gibi bir söylemleri mevcut. Bekçiler ne kolluk ne de polistir” diye konuştu.

Bekçilerin polis olarak görev yapabilmesi için bazı durumların olması gerektiğinin altını çizen Selanik, “bir kimsenin can, mal güvenliğine olan saldırıyı ve tehditleri önlemek, saldırganları yakalamak, suç işlenirken veya suç izleri meydandayken sanıkları yakalamak gibi durumlarda bu geçerlidir” dedi.

Açıkça işkence

Karşıyaka'da bekçilerin O.G.'ye yaptıklarının suç olmasından ziyade işkence olduğunu ifade eden Selanik, şöyle konuştu: “Karşıyaka'da görülen olay bir işkencedir. Videoda, O.G.'ye ters kelepçe taktığı görüntüler var. Ters kelepçe takma işlemi, bekçilerin yetkisinde değildir. Polis dahi ters kelepçe takma işlemini belirli hallerde yapabilir. Bu olay açık bir ifade ile işkencedir.” Son dönemde, vatandaşların bekçi şiddetine maruz kaldıklarını ifade eden Selanik, yaşanılan olayı İzmir Barosu olarak yargıya taşıyacaklarını söyledi. Selanik, “Yapacağımız suç duyurusu izinlere tabi olacaktır. İşkenceler suçundan, yargılanmaları için kolay kolay izin çıkmayacaktır. Ancak, bu işin Anayasa Mahkemesi boyutu da var. Bu işi, oraya kadar taşıyacağız ve takipçisi olacağız” diye konuştu. Öte yandan Selanik, darp edilen O.G.'ye İzmir Barosu olarak hukuki açıdan destek vermek istediklerini ifade etti.