HABER/ Gökçe ADAR

Bedelli askerlik yasasının yürürlüğe girmesinin ardından asker adayları, askeri malzeme satan mağazaları hareketlendirdi. Tıraş takımlarından çoraba, iç çamaşırından çantaya bir askerin ihtiyaç duyabileceği her türlü ürünlerin satıldığı İzmir Kemeraltı'da bu hareketlilik yaşanıyor. Kemeraltı esnafı artan kazançlarından memnun olduklarını dile getirdi.

Asker adaylarının gösterdiği yoğun ilgi nedeniyle, 20 yıla yakın süredir askeri malzeme üzerine hizmet verdiğini belirten Muhammed Gözer, bedelli askerlik yasası sayesinde sektörde hareketliliğin olduğunu söyledi. Piyasa koşulları ve askerlik hizmetinin büyük oranda profesyonelliğe dönüştürülmesi sebebiyle işlerinin büyük oranda azaldığını dile getiren Gözer, “Şu anda sektör bedelli askerler sayesinde yüzde 50 oranında hareketlendi. Örneğin, bu yılki cirolarımız, geçen yılki ciromuza göre yüzde 60 yüzde 70 oranında arttı. Bizim Kemeraltı'nda iki tane dükkanımız vardı fakat yaşanılan hareketlilikten ve talepten dolayı üçüncü dükkanı açmak zorunda kaldık” dedi.

Bedelli askerlik yasasının çıkması ile bir çok dükkanın kapanma eşiğinden döndüğünü dile getiren Gözer, şöyle devam etti: “Eğer, bedelli askerlik olmasaydı Kemeraltı'nda asker malzemeleri satan bir çok dükkan kapatma noktasına gelmişti. Çünkü gerçekten işlerimiz hiç iyi değildi. Özellikle geçtiğimiz yıl, esnaf çok zorluk yaşadı. Biz Kemeraltı'nda 20 yıldan beri hizmet verdiğimiz için pek etkilenmedik ama gelen asker sayısı çok azalmıştı. Bu durum Kemeraltı'ndaki esnafı etkilemişti.”