İzmir Tabip Odası Basmane Göçler ve Sağlık Sorunları paneli düzenledi. Panelde göç yolu ile gelecek riskli hastalıklara karşı uyarılar yapıldı.


Haber / Mustafa OĞUZ

Basmane ve Çevresi, Tarih, Sanat, Arkeoloji Günleri kapsamında İzmir Tabip Odası’nın düzenlediği panelde, “Basmane Göçler ve Sağlık Sorunları" ele alındı göç yolu ile gelecek riskli hastalıklara karşı uyarılarda bulunuldu. Yürütücülüğünü İzmir Tabip Odası Başkanı Prof. Dr. Fehmi Akçiçek ve Prof. Dr. Nevin Turgay’ın yaptığı panele Prof. Dr. Ahmet Özbilgin ve Doç. Dr. Işıl Ergin’in katıldı. Panelde, konuşmacılar göçmenlerin sağlık sorunlarının nedenleri, güvenli olmayan koşullar, kalabalık havasız sıkışık ortamlarda yapılan yolculuklar, şiddet taciz, tecavüz, insan ticareti kadın ticareti, uyuşturucu çeteleri, hasta kişilerin varlığı, beslenme ve hijyen sorunları, göç edilen ülkelerdeki şartlar, bulaşıcı hastalıklar, vardıkları noktada ele alındı.
dddAyrıca yabancı hakları, ayrımcılık dışlanma, ekonomik ve kültürel bir tehdit algılanması, parçalanmış aileler, tek kalmış kadın ve öksüz çocuklar, tedavi ve izleme sorunları, ilaçlara devam edilmesi, Arapça reçeteler, özel beslenme kosullarının sağlanması yer aldı. Ayrıca engellilerde cihaz temini sorunları, zorunlu yaşam koşulları ile artan kronik hastalık riski, anksiyete deprasyon post travmatik stres bozukluğu, çocuk sağlığı, beslenme sorunları, bebeklik ve çocukluk dönemi aşılarının aksamasının yarattığı tehdit, istismar, çocuk işçiliği gibi konularda uyarılarda bulunuldu Panel, içerisinde göçmen dernek başkanları ve üyelerinin bulunduğu kalabalık bir dinleyici tarafından ilgi ile izlendi.