Konak'a bağlı Ege Mahallesi'nde kentsel dönüşüm başlıyor. Toplam 3 milyar TL'lik hasılat beklentisi olan dönüşümde biri 50 katlı ve 173 metre uzunluğunda diğerleri ise 12-13 katlı üç blok yer alacak. 670 konut ve 4 işyerinden oluşacak proje 4 yılda bitirilecek ve 350 kişiye istihdam sağlanacak. İlk biten konutlar 356 hak sahibine verilecek. Proje süresince de 350 kişi istihdam edilecek. Firmaya kalacak konutlar ise tanesi 2 milyon liradan başlayan fiyatlardan satılacak 

SOKAĞIYLA DÖNÜŞECEK
Mövenpick Otel'de düzenlenen 'Divan Residence' projesinin toplantısına İzmir Büyükşehir Belediyesi Başkanı Tunç Soyer'in yanı sıra, Teknik Yapı Yönetim Kurulu Başkanı Nazmi Durbakayım ve Teknik Yapı Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Umut Durbakayım katıldı. Toplantıda konuşan İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Tunç Soyer, amaçlarının kimseyi mahallesinden etmeden; tanıdığı komşusu ve çevre esnafıyla birlikte dönüşümü tamamlamak olduğuna dikkat çekti. 

'DOSYA YETİŞTİREMİYORUZ'
Toplu Konut İdaresi'nin (TOKİ) yapacağı inşaat projesi ihalelerine girecek müteahhit bulunamazken İzmir Büyükşehir Belediyesinin hiç sorun yaşamadan ve hızlıca dönüşümleri tamamlamasının sorulması üzerine de işin sırrının kooperatifçilik modelinde olduğunu söyledi. Soyer, “Bizim de ilk zamanlar açtığımız ihalelere müteahhitler girmiyordu. Yeteri kadar kar elde edemediklerini söyleyerek bir anlamda belediyenin payını aşağı çekmeye çalışıyorlardı. Biz de bunun üzerine kendi şirketlerimizle ihalelere girmeye başladık. Bunu gören firmalar da anlayışlarını değiştirdiler ve şu anda dönüşüme dosya yetiştirmekte zorlanıyoruz. Açıkçası; inşaatlarımızda yüklenici firma bulmakta hiç zorlanmıyoruz” diye konuştu

'MODELİ ZENGİNLEŞTİRDİK'
Uyguladıkları modeli daha zenginleştirdiklerini sözlerine ekleyen Soyer şunları söyledi: “Örneğin Örnekköy’de 100 konutluk kentsel dönüşüm projesi vardı. Bunun 500’ü müteahhittin, 500’ü de hak sahibinindi. Burada yeni bir model uygulayıp 500 ortaklı bir kooperatif kurduk. Böylece her bir ortak yaptığı bir konutu kendine aldı, bir konutu da hak sahibine verdi. Kooperatifçilik böylece daha da güçlendi. Bu yeni modelde dönüşüm hem hızlanıyor hem de herkesin refahı artıyor. Halen 3 bin 900 konutun kentsel dönüşüm süreçleri devam ediyor. Hedefimiz önce 15 bine tamamlamak sonra da 20 bine çıkarmak.” 

DALGALI, RÜZGARLI
Teknik Yapı Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Umut Durbakayım, İzmir’in deprem gerçeğini unutmadıklarını vurgulayarak, “Depremin değil, çürük ve riskli yapıların insanları öldürdüğünü biliyor ve ona uygun tasarımlar yapıyoruz” diye konuştu. Teknik Yapı Yönetim Kurulu Başkanı Nazmi Durbakayım, İzmir’in güzelliğine katkı sağlayacaklarını belirterek, “Projede ayırt edilebilecek mimari özelliğe sahip üzerinde denizin dalgası, rüzgarın hissini barındıran, farklı bir mimari yapıya sahip bir residans bloğu tasarladık” ifadelerini kullandı. 

DEPREME 'FOTOĞRAF'
İzmir'in Nice, Monte Carlo gibi yerlerden hiç bir farkı olmadığını belirten Tunç Soyer şunları söyledi: “Bu kentleri cazip kılan doğal ikliminin yanı sıra toplumsal anlayışıdır. İzmir’in de toplumsal iklimi ve doğal iklimi burayı cazip kılıyor. Ayrıca İzmir’de fayların durumunu, nelerde aktif nerelerde pasif olduğunu göreceğimiz yer altı fotoğraflamasında sona yaklaşıyoruz. Bu çalışma 16-17 ay içinde bitecek. Böylece kentet nereye, nasıl, ne tür konut yapılması gerektiğini, şehrin nereye doğru ilerlemesi gerektiğini göreceğiz.”