Mesele dar gelirli semtlere hizmet ulaştırabilmekte

Gezi rotasında Konak Belediyesi'nin son yıllarda yürüttüğü model projelere ev sahipliği yapan yapılar gezildi. Konak Belediye Başkanı Abdül Batur, gruba tamamlanmış ve yakın zamanda tamamlanması planlanan projeler hakkında bilgi verdi.

İnsan odaklı yerel yönetim

Gezi boyunca gazetecilere rehberlik eden ve  bilgiler veren Konak Belediye Başkanı Abdül Batur, “İnsan odaklı yerel yönetim anlayışıyla hizmet veriyoruz. Konak, İzmir’in tarihi dokusuna ev sahipliği yapan en büyük ilçe. Kent bilincini öncelikli tutarak halkımıza, gençlere hizmet vermeye, ihtiyaç duydukları her konuda yardımcı olmaya devam edeceğiz. Yaptığımız projelerde insan yaşamına saygılı, çevreye duyarlı bir anlayışla hareket ediyoruz. Tamamlanan projelerimizin yanında halkımızla buluşturmak için gün saydığımız projelerimiz de var” dedi.

Konak’ın gündüzleri 1.5 milyon insana hitap eden merkez ilçe olduğuna dikkat çeken Batur, “Önceliğimiz hizmetlerimizden kent insanımızın eşit şartlarda yararlanabilmesi. Bu nedenle rotayı bilhassa daha dar ve orta gelirli semtlerimize yönelterek, eksiklerini tek tek tamamlıyoruz. Merkez ilçe olmanın tüm sorumluluklarını yerine getirirken, halkımızın mahallesinde, semtinde tüm belediye hizmetlerinden yararlanmasını önemsiyoruz. Neredeyse her ilçemizin, pazar yeri, kreş, eğitim salonları, spor salonları, kadınlarımıza el becerileri kazandıran mekanlar mutlaka olmalı. Tek tek bu kompleksleri ilçelerimize kazandırma gayretindeyiz” diye konuştu.

Basmane Semt Merkezi’nden başlayan gezi, Konak Engelsiz Yaşam Köyü, Roman Kültür Merkezi, Gültepe Spor Kompleksi, Toros Sosyal Tesisleri, Abacıoğlu Hanı, Yemişçizade Konağı, Konak Belediyesi Yenilikçi Öğrenme Merkezi – KONTAK gibi yapıların ziyaretlerini kapsadı. Bunların yanında restorasyon işlemleri devam eden Silahhane, TCDD Kemer Hangar, Kıllıoğlu Hamamı gibi yapılar da ziyaret edildi.

Doğru projeler çözüme ulaştırır

Yerinde gördükleri projelerin İzmir’in merkez ilçesi Konak’ın tarihi dokusunu daha da zenginleştireceğine inandıklarını belirten İzmir Gazeteciler Cemiyeti Başkanı Dilek Gappi, “Kentin sorunlarına dikkat çeken doğru projelerin ortaya konularak sorunların çözülmesi hepimiz için önemli. Hizmet ve çalışmalarda kent insanına eşit yaklaşan, temel değerlerde buluşturan anlayışı önemsiyoruz. Kentin merkezinden öte çeperlerin birçok hizmete ihtiyacı var. Bugüne kadar örnek iş birlikleri gerçekleştirdiğimiz, meslek ve meslektaşlarımıza karşı duyarlılığı ile tanıdığımız Konak Belediyesi’ne ve Abdül Batur Başkana hem teşekkür ediyor hem de çalışmalarında kolaylıklar diliyorum” dedi.

Ziyaret edilen yapıların çeşitli eğitimler ve etkinliklere ev sahipliği yapması, bölgede yaşayan kadın ve gençler başta olmak üzere çok sayıda vatandaşa ücretsiz hizmet vermesi bekleniyor.

Kent merkezine yeni işlev ve renk katacak bazı projeler

İlk durak: Basmane Semt Merkezi

Tarihi Oteller Sokağı’nda bulunan ve Konak Belediyesi tarafından 2007 yılında restore edilen Nebahat Taban Yetiştirme Yurdu Binası ‘Basmane Semt Merkezi’ne dönüştürüldü. Tarihi dokusuyla semte yeniden kazandırılmış bu yapı Konak Halk Eğitim Merkezi bünyesinde çeşitli eğitimlere ev sahipliği yapıyor. Eğitimlerin hedef kitlesini ise bölgede yaşayan kadınlar ve gençler oluşturuyor.

Kadınların toplumsal hayattaki kimliğini etkin ve güçlü kullanması, üretime katkı sağlayarak ekonomik özgürlüklerini kazanmalarını amaçlayan eğitimler meslek edindirme, kişisel gelişim, el sanatları, yabancı dil gibi kursları barındırıyor.

Engelleri aşan örnek proje: Konak Engelsiz Yaşam Köyü

Basmane Semt Merkezi’nin ardından ziyaret edilen Konak Engelsiz Yaşam Köyü, donanımlı yapısı ve nitelikli eğitim programlarıyla bölgede yaşayan ve özel eğitime ihtiyaç duyan çocuklara hizmet veriyor.

Engelli Bireyleri Koruma ve Eğitim Vakfı (EBKOV) iş birliğiyle hayata geçirilen projenin tesisleri Eşrefpaşa Hastanesi’nin hemen arkasında yer alıyor. Konak Engelsiz Yaşam Köyü’nde zihinsel, bedensel engelli ve otizmli çocuklara eğitim, fizyoterapi ve rehabilitasyon hizmeti veriliyor.

Merkezde yaş sınırı olmadan ihtiyacı olan tüm bireylere hizmet veriliyor. Tesisin kapasitesi 100 kişi ancak şu an hizmet alan kişi sayısı 67. Özel ilgiye ihtiyaç duyan bu bireyle servisle evlerinden alınıyor ve gün sonunda yeniden evlerine bırakılıyor. Merkeze başvuran hiçbir birey geri çevrilmiyor. Engellilik durumuna göre hazırlanan program kapsamında yeniden hayata kazandırılan bireyler sosyal yaşamın içinde yer alıyorlar.

Yenişehir Minikler Konağı

Engelsiz Yaşam Köyü içinde yer alan tesiste faaliyetlerine başlayan Minikler Konağı bölgede yaşayan 4-6 yaş grubu çocuklara okul öncesi eğitimlerinde destek oluyor. Ağırlıklı olarak Roman vatandaşların yaşadığı bölgede çocukların okul öncesi eğitimlerine katkı sunan Minikler Konağı, ücretsiz hizmet veriyor.

Özel çocuklar toprağa hayat veriyor: Nar Taneleri Sosyal Yaşam Merkezi

Konak Belediye Başkanı Abdül Batur’un Narlıdere Belediye Başkanlığı döneminde İZKA iş birliğiyle hayata geçirdiği Nar Taneleri Sosyal Yaşam Merkezi Projesi Konak’ta devam ediyor.

Konak Engelsiz Yaşam Köyü’ne dahil edilen projede özel çocuklar ekolojik yaşam ve organik tarımı öğreniyor.

Konak’ta yeni renk: Roman Kültür Merkezi

Tepecik’te 116 yaşındaki tarihi bina yıkılmaktan kurtarılarak Roman Kültür Merkezi'ne dönüştürüldü. İzmir'in işgali sırasında Alman karakolu olarak kullanılan bina, bölgede yaşayan her vatandaşın yararlanabileceği çok amaçlı bir merkez olarak hizmet veriyor. Roman Kültür Merkezi’nde okuma yazma kursları, temel müzik eğitimleri ve bölgede yoğun bir nüfusa sahip Roman müzisyenlerin yararlanabileceği müzik aletleri yapım–onarım kursları verilecek.

Atıl hangar gençlere kazandırılıyor

TCDD Kemer Hangarı ve Konak Belediyesi tarafından Konak Belediyesi Gençlik Destek Merkezi olarak tasarlanan merkezde bağımlılıkla mücadele konusunda önemli çalışmalar yapılması planlanıyor. Bir Hayata Dokun Derneği ile imzalanan iş birliği protokolü kapsamında planlanan projelerde çeşitli eğitimler, meslek edindirme ve kişisel gelişim kurslarıyla bölge gençleri zararlı alışkanlıklardan uzak tutulacak.

Kemer Hangarı'nda bulunan yapıda bilgiler veren Konak Belediye Başkanı Abdül Batur, tarihi yapının restorasyon çalışmalarının tamamlanmasının ardından mimarlık mesleğinin tanıtımına ve gelişmesine hizmet edecek bir merkez olarak tasarladıklarını belirtti. Bu merkezde mimarlık fakültesi öğrencileri de yararlanabilecek.

Konak’ta sporun merkezi: Gültepe

Gültepe semtinde yer alan eski ekmek fabrikasının bulunduğu alan Gültepe Spor Tesisi’ne dönüştürülerek halka kazandırıldı. Projenin tamamlanmasında İzmir Büyükşehir Belediyesi de katkı sağladı. Tesiste kapalı basketbol ve voleybol sahası, maçların seyredileceği 300 kişilik tribün, çeşitli spor aktiviteleri için ayrılmış 3 salon, halı saha, otopark ve bisikler parkı yer alıyor.

100. Yıl Kurtuluş Müzesi yolda: Yemişçizade Konağı

Kestelli olarak bilinen bölgede 19. yüzyılda inşa edilen ve dönemin mimari özelliklerini barındıran 3 katlı tarihi Yemişçizade Konağı aslına uygun restore edildi. 6 ay önce restorasyonu tamamlanan Yemişçizade Konağı bir dönem ilkokul olarak kullanılmış. 9 Eylül’de imzalanması planlanan protokolün ardından yapı 100. Yıl Kurtuluş Müzesi olarak bölgeye kazandırılacak.

Toros Sosyal Tesisi Ve Pazar Yeri

Toros semtinde inşaa edilen kapalı pazar yeri ve sosyal tesisler pandemiden başlamasından hemen önce hizmete açıldı. Tesiste 137 tezgahlı kapalı pazar yeri, 184 kişilik nikah salonu, 400 kişi kapasiteli düğün salonu, aşçılık ve pastacılık kurslarının düzenlendiği alanlar ile kreş ve aletli spor salonu yer alıyor. 30 Ekim 2020'de yaşanan depremin ardında belediyenin zarar gören binalarında hizmet veren bazı birimler de şu günlerde geçici olarak bu merkezde çalışıyor.

İstiklal İlkokulun'dan Yenilikçi Öğrenme Merkezi'ne

Konak'ın eski yapılarından biri olan tarihi İstiklal İlkokulu'nu yeniden kente kazandırarak, çocuklar ve gençler için 'Yenilikçi Öğrenme Merkezi'ne dönüştürecek restorasyon çalışmaları tamamlandı. 1900'lü yılların başında inşa edilen ve bir dönem İstiklal İlkokulu olarak hizmet veren tarihi bina Kentimiz İzmir Derneği ile yapılan iş birliği doğrultusunda Yenilikçi Öğrenme Merkezi olarak hizmet verecek. İzmir Kalkınma Ajansı'dan (İZKA) alınan destekle restore edilen bina için düşünülen proje bu yıl Sürdürülebilirlik Akademisi tarafından bu yıl 7'ncisi düzelenen Sürdürülebilir İş Ödülleri yarışmasında ödüle değer bulundu.

Türkiye'nin ilk Tren İstasyonu Gençlik Destek Merkezi oldu

Kemer semtinde bulunan, Türkiye'nin ilk tren istasyonu Gençlik Destek Merkezi olarak hizmet vermeye başladı. TCDD Genel Müdürlüğü'nden alınarak restore edilen tarihi binada gençlere için madde bağımlılığı ile mücadelenin yanında mesleki eğitim ve sosyal uyum çalışmaları yürütülüyor.

Madde bağımlılığı ile mücadelede başarılı çalışmalar yürüten Bir Hayata Dokun Derneği ile imzalanan iş birliği protokolü kapsamında hayata geçirilen proje ile Tarihi Kemer İstasyonu, hem kent tarihine kazandırılmış oldu hem de bağımlılıkla mücadelede Konak önemli bir merkez kazandı.

Beştepeler Sosyal Tesisi Ve Pazar Yeri

1. Kadriye Mahallesi'nde yapımı süren Beştepeler Sosyal Tesisi ve Pazar Yeri, Toros'ta hayata geçirilen projenin bir benzeri. 6 bin metrekarelik inşaat alanı üzerine kurulan ve dört katlı olacak tesisin bodrum katında 25 araçlık kapalı otopark, üst katlarında ise 72 tezgahlı pazar yeri ile nikah törenlerinin de yapılabileceği 195 kişilik çok amaçlı bir salon bulunuyor.