Didar DEMİRCİ

Milliyetçi Hareket Partisi (MHP) Genel Başkanı Devlet Bahçeli, MHP İstanbul Milletvekili olarak görev yapan merhum Mehmet Pak’ın oğlu, Avukat Çağrı Can Pak’a cübbesini giydirdi. Çağrı Can Pak, sosyal medya hesabından “Avukatlık mesleği cübbemi bu günleri görmemi sağlayan liderimden giydim. Yolunuza canım feda…” diyerek paylaştı. Konuyu değerlendiren İzmir Baro Başkan Yardımcısı Avukat Özgür Yılmazer, kamuoyunda ‘çoklu baro yasası’ olarak bilinen ve Avukatlık Yasası’nda değişiklik gündemde olduğu dönemi hatırlatarak, “Türkiye'nin dört bir yanından barolar olarak yapılmak istenen bu değişikliğe itirazımızı yöneltmiş ve siyasal iktidarın 'barolar siyesetin arka bahçesi haline geldi, siyasallaştı' argümanına karşı, aslında yapılmak istenenin, iktidarın kendisine muhalif olarak gördüğü baroları etkisizleştirerek, yandaş barolar yaratmak istediği olduğunu söylemiştik. Bu itirazımızda vurguladığımız ana tema, yapılan yasal değişikliğin asıl kendisinin baroları siyasallaştıracağı idi” dedi.

Dediğimiz gibi oldu

“Tam da dediğimiz gibi oldu” diyen Yılmazer, sözlerine şöyle devam etti: “Aradan çok kısa bir zaman geçmesine rağmen, 'çoklu baro yasası' meyvelerini vermeye başladı. Çoklu baro düzenlemesinin hayata geçmesinin ardından, 'Baroları siyasal olarak bölecekler' yönündeki eleştirilerimizin haklılığı görülmeye başladı. Çağrı Can Pak adında bir avukat, sosyal medyadan paylaştığı fotoğraflarda, avukatlık cübbesini MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli’nin ellerinden giyerken görüldü. Oysa ki bizim yıllardır savunduğumuz temel ilke, avukatların, baroların hiç kimseden emir ve talimat almaması ve cübbelerimizin kimsenin önünde iliklenmemesi idi.”

Ankara hatırlatması

Yılmazer, Avukatlık Yasası’nda yapılan değişiklikle siyasi çevrelerin baro kurmak için harekete geçtiğini vurgulayarak, “Ankara 2 No’lu Baro Kurucular Kurulu Üyeleri arasında yer alan Avukat Aydın Akpınar, MHP Hukuk ve Seçim İşlerinden Sorumlu Genel Başkan Yardımcısı ve İstanbul Milletvekili Feti Yıldız’la birlikte MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli’yi ziyaret etmiş ve sosyal medya hesabından 'Sayın Genel Başkanımıza kuruluşla ilgili arzda bulunarak emir ve talimatlarını aldık' paylaşımını yapmıştı. İzmir'de de aynı minvalde çalışmalar başlatılmış, Madımak Katliamı sanıklarının avukatı olarak tanınan ve 24. Dönem AKP İzmir Milletvekilliği yapan Ali Aşlık, ayrı bir baro kurmak için çalışma başlattığını açıklamıştı. İşte tüm bu beyan ve girişimler, baroların siyasallaştırılması tehlikesinin ete kemiğe bürünmesidir” ifadelerini kullandı. 

Savunmayı ele geçiriyorlar

Yılmazer, “Savunmanın ve baroların ele geçirilebilmesinin, uslandırılıp, hizaya sokulabilmesinin tek çözümü, böl, parçala, yönet anlamına gelen ve bu amaca hizmet edecek olan FETÖ kalıntısı yasa değişikliğidir. Ve maalesef görünen köy yasa değişikliğinin meylerini vermeye başladığı yönündedir” dedi.