Haber/ Özge GÜNERKEN

Koronavirüs salgını nedeniyle bazı yerel yönetimlere ait bakımevlerinde eksik personel çalıştığı ve bu nedenle de hayvanların bakım, tedavi ve beslenmelerinin ihmal edildiği yönündeki şikayetler üzerinde Tarım ve Orman Bakanlığı harekete geçti. Bakanlığa bağlı Doğa Koruma ve Milli Parklar Müdürlüğü’nce belediye bakımevlerinde günlük denetimlerin başlatılması kararı alındı.

Doğa Koruma ve Milli Parklar Genel Müdürü İsmail Üzmez imzalı yazıda şu ifadeler yer aldı:

Her gün rapor verilecek

“Ülkemizde de etkili olan yeni tip koronavirüs (Covid-19) salgını nedeniyle yerel yönetimlerce hayvan bakımevlerinde yeterli personel bulundurulmadığı, sahipsiz hayvanların bakımlarının ihmal edildiği, hayvanların aç ve susuz bırakıldığına dair son günlerde vatandaşlar ve sivil toplum kuruluşları tarafından yoğun şikayetler iletilmektedir. Bu minvalde 5199 sayılı Hayvanları Koruma Kanunu ve Hayvanların Korunmasına Dair Uygulama Yönetmeliği kapsamında, Bölge Müdürlüğümüze bağlı İl Şube Müdürlükleri tarafından hayvan bakımevlerinin her gün denetlenerek; bakımevindeki mevcut hayvan sayısı, hayvanların genel durumu (hayvanların yeterli seviyede beslenip beslenmediği, bakımlarının yapılıp yapılmadığı gibi), denetim esnasında bakımevinde tespit edilen veteriner hekim ve hayvan bakıcısı sayısı ile ilgili bilgileri içeren rapor ve denetime dair fotoğrafların günlük olarak hayvanhakları@tarimorman.gov.tr adresine gönderilmesi hususunda gereğini rica ederim.”

STK’lardan teşekkür

Bakanlığın bu hamlesi STK ve hayvanseverlerce memnuniyetle karşılandı. HAYTAP İzmir Temsilcisi Esin Önder, “Bakımevlerindeki canlar koronavirüsünden değil ama açlık ve bakımsızlıktan ölebilir. Orman Bakanlığı’na bu uyarıyı yaptığı için teşekkür ediyoruz. Geçtiğimiz günlerde de Manisa Kula Belediyesi’nin bakımevi için 4. Bölge’den yardım istedik ve ildeki tüm bakımevlerini denetlettik. Her ilde bu denetleme yapılmalı. Onlar bize emanet ve biz onların sesiyiz. Buradan ayrıca, bu zor dönemlerde hayvanların sokağa terk edilmemesi için de çağrı yapıyorum. Tüm duyarlı vatandaşlar da belediyelere yardımcı olup, kapılarının önüne bir kap su bir kap mama bırakmalı” dedi.

HAYTAP Basın Sözcüsü Şule Baylan ise “Bakımevleri kapatılamaz. Kısırlaştırılma ve tedavileri durdurulamaz. Bakımevleri de hastanedir. Çünkü tam adı bakımevi ve rehabilitasyon merkezidir. Tüm belediyeler hijyen tedbirlerini alarak göreve devam etmelidir. Tarım ve Orman Bakanlığı’na teşekkürler. Doğa Koruma ve Milli Parklar Müdürlüğü’nü de günlük denetlemeye bekliyoruz” yorumunu yaptı.

HayKonfed Yönetim Kurulu Üyesi ve SEHAYDER Başkanı Fevziye Özkan da, bakımevlerinin bir tür hastane olduğunu hatırlatarak şu paylaşımı yaptı: “Veteriner Hekimler de sağlıkçıdır. Ve görevlerini layıkıyla yapan tüm veteriner hekimlerimiz alkışlanmalıdır. Teşekkür ediyoruz Doğa Koruma ve Milli Parklar Genel Müdürlüğü. Denetimlerinizi sıklaştırın lütfen.”