İçişleri Bakanlığı'nın baroların ve meslek kuruluşlarının yapacağı etkinlikleri korona virüs tedbiri gerekçesiyle 1 Aralık’a kadar erteleme kararına barolardan tepkiler sürüyor. İzmir Barosu, yasa gereği 17-18 Ekim günlerinde yapılması gereken Olağan Genel Kurulu’nun ertelenmesine karşı İzmir Bölge Adliye Mahkemesi girişinde oturma eylemi yaptı. Baro üyeleri “Bu bir darbedir ve biz darbelere karşıyız” dedi.

DEMOKRASİYE LEKE

İzmir Bölge Adliye Mahkemesi önündeki oturma eyleminde konuşan İzmir Barosu Başkanı Özkan Yücel, şu ifadeleri kullandı: “Bugüne kadar bunu baroların sorunları olarak görenler şunun farkında değiller: Bu bir prova. Bir kanun hükmünün kararlarla yok sayılması, kanunda açıkça yazılış seçim tarihlerine uyulmaması Türkiye’nin demokrasi tarihine vurulmuş karar bir lekedir. Bugün bu karara karşı çıkmayanlar yarın Türkiye’de genel seçimlerin ertelenmesinin sudan bahanelerle kabul etmiş olacaklar. Çünkü onlar da kanunla düzenlenmiş durumda ve kanunlar bakanlık genelgesiyle yok sayılıyorsa onları da yok saymak için hiçbir nedenleri yok.”

Yaşananların pandemiyle bir ilgisinin olmadığını söyleyen Yücel, “Ayasofya’yı açanlar, Giresun’da mitingler düzenleyenler aldığımız onlarca tedbiri yok sayarak genel kurulumuzu yapamayacağımızı söylüyorlar. Biz ısrarcıyız biz o genel kurulu yapacağız. Şimdi hatırlatıyoruz; suç işliyorsunuz. İnsanların seçme seçilme hakkının önüne geçmeye çalışıyorsunuz. İzmir Barosu bugüne kadar hukuksuzluğa teslim olmadı bundan sonra da teslim olmayacak” diye konuştu.

BİAT ETMEYECEĞİZ

Seçim alanı için ciddi önlem aldıklarını hatırlatan Yücel, sözlerine şöyle devam etti: “Seçim alanına gelecek insanların hangi saatte geleceğine kadar düzenleme yaptık. 'Kaldırın kararınızı, talimatla hareket ediyorsunuz' dedik, yanıt bekliyoruz. Biz görev yapması gerekenleri 18 Ekim’de fuar 3 No'lu alanda bekliyoruz. Çünkü biz seçme seçilme hakkımızı kullanmak istiyoruz. Biz kanundan kaynaklanan yetkilerimizi kullanmak istiyoruz. İzmir Barosunun bundan sonra 2 yıl yönetecek yönetim kurulunu, başkanı ve üyelerini kendi özgür irademizle seçmek istiyoruz. Buna yapılan müdahale nereden gelirse gelsin darbedir ve biz darbelere karşıyız. Susmayacağız, biat etmeyeceğiz, vazgeçmeyeceğiz.” İzmir Barosu üyeleri, yarın da duruşmalara girmeme eylemi yapacaklarını duyurdu.