Osman Kavala'nın tutuklu, 15 hak savunucusunun ise tutuksuz yargılandığı Gezi Davası'nın 5. duruşması dün Silivri'deki 30. Ağır Ceza Mahkemesinde başladı. Duruşmada avukatlar reddihakim talebinde bulundu. Aranın ardından talepleri değerlendiren mahkeme reddihakim talebini reddetti. Duruşmada ilk söz alan Osman Kavala’nın Avukatı Köksal Bayraktar oldu. Usul yönünden 7 ihlal gerçekleştiğini söyleyen Bayraktar, mahkeme heyetini reddettiklerini belirtti. Ardından söz alan Avukat Turgut Kazan, "Hayati tehlikesi var" denilerek, gizli bir yerde ve avukatlar olmaksızın dinelenen Murat Papuç’un sanık müdafilerine LinkedIn adlı siteden davet gönderdiğini belirtti. İstanbul Baro Başkanı Mehmet Durakoğlu da, avukatların Mehmet Papuç’un avukatlar olmaksızın dinlenmesine tepki gösterdi. Durakoğlu, “Avukatların sanığın can güvenliği gerekçesi ile böyle bir sorguda bulundurulması savunmanın can güvenliğini tehdit eden bir unsur olarak görülmesi anlamına gelmektedir. Bunu reddediyorum. Avukatlar asla böyle bir tehlikeyi ifade eden konumda bulunamazlar” dedi.

Tekme atan mı mağdur?

Avukat Hasan Fehmi Demir, heyetin ilk celseden itibaren hiçbir kurala uymadığına dikkat çekti. Demir, “Ali İsmail Korkmaz’ın katili, hapis cezası almış bir katili adam öldürdüğü için mağdur olarak davaya kattınız” dedi. Ardından Ali İsmail Korkmaz ailesinin avukatı Ayhan Erdoğan, “Bu, siyasi bir hesaplaşma. Gezi'de suç işleyen kamu görevlilerinin işlediği suçların aklanması anlamına gelir. Bu da bir ret sebebidir” diyerek HSK’ye de heyet ile ilgili şikayette bulunduğunu söyledi.

Avukat Fikret İlkiz, "Avukatlar olmadan ifadesi alınan Murat Papuç’un olmayan ifadesi nasıl olduysa daha sonra dosyaya girdi" dedi. Avukat Özgür Karaduman ise Papuç'un TSK'den akıl sağlığı bozuk olduğu için ayrıldığını belirtti. Karaduman, "Bugün yayınlanan bir haberden sosyal medyayı takip ettiğinizi de gördük. Gezi karşıtı paylaşımları beğendiğiniz iddia ediliyor" deyince Mahkeme Başkanı, "Benim hesabım yok, bana ait değil" dedi. Karaduman bunun üzerine "Siz de sanıklar gibi fake hesap mağdurusunuz o zaman" yanıtını verdi.

Duruşmayı terk ettiler

Mahkeme başkanı avukatların reddihakim talebini reddetti. Avukatlar karara tepki göstererek salonu terk etti. Terk etme kararını açıklayan Avukat Tolga Aytöre, “Karara itiraz ediyoruz. Sayın Baro Başkanının belirttiği gibi tanığın hayati tehlikesine ilişkin karar bizim açımızdan kabul edilemez. Duruşmayı takip etmeme kararı aldık. Duruşmadan ayrılıyoruz” diye konuştu. Avukatlar salonu terk ederken, "Avukatlara muhtaç olacaksınız" diyerek mahkeme heyetine tepki gösterdi. Avukatların kararı sonrası izleyiciler de alkışlayarak mahkemeyi protesto etti. CHP Milletvekili Sezgin Tanrıkulu, mahkeme usulüne itiraz ederek avukatlar olmadan yargılamaya devam edilemeyeceğini söyledi. Mahkeme Başkanı Sezgin Tanrıkulu’na söz vermediği gibi dışarı çıkarılmasını istedi.

Tanrıkulu yerinden itirazlarını sıraladı, "Avukatlar olmadan yargılama devam edemez, ya ara vereceksiniz ya da erteleyeceksiniz” dedi ve savcının yanına gitti. Savcıya mütalaanın hazırlanması için süre veren mahkeme başkanı, AİHM kararının kesinleşmediğini iddia ederek Osman Kavala'nın tutukluluk halinin devamına karar verdi. Dava 18 Şubat'a ertelendi.