Haber/ Engin YAVUZ

Yapımına 2017 yılında başlanan ve İzmir'i Kuzey Ege Limanı'na bağlayacak toplam 96 kilometrelik Menemen-Aliağa-Çandarlı Otoyolu'nun güzergahı Menemen'in Yanıkköy ve Doğa Köyleri arasında Neon Teikhos Antik Kenti'nin kalıntıları ve kral yolu ile çakıştı. Otoyol hattının geçtiği Dumanlıdağ kesiminde, açıklamalara göre iki yıl süren kurtarma kazıları yapıldı. Tarihi Neon Teikhos Antik kentinin bazı kalıntıları, bölgede bulunan 432 antik mezar (Sanduka ve podyum mezarlar) ve antik kente giden kral yolunun taşlarının büyük bölümü Anıtlar Kurulu'nun gözetiminde Doğa Köyü sırtlarında yol kenarındaki bir alana taşındı. Yapılan resmi açıklamanın aksine kazı ve kurtarma çalışmaları sırasında bin 670 değil, birkaçı İzmir Müze Müdürlüğü ve biri Karayolları Genel Müdürlüğü görevlisi olmak üzere yalnızca 30 arkeoloğun çalıştığı, çalışmaların da birkaç ay önce tamamlandığı öğrenildi. Otoyol hattından çıkarılan kalıntıların Yanıkköy yakınlarında köprü inşa ediliyor. Antik yol ve diğer kalıntılar, altından otoyolun geçtiği Neon Teikhos Antikyol Çelik Üstgeçit Köprüsü üzerinde orijinaline uygun şekilde sergilenecek.

Yıl sonunda açılacak

Yüzde 90'lık bölümü tamamlanan Menemen-Aliağa-Çandarlı Otoyolu'nun yıl sonuna kadar bitirilmesi hedefleniyor. İzmir’de sanayi ve turizm merkezlerinin bulunduğu kuzey bölgesinde trafik sorununu büyük ölçüde çözeceği öngörülen otoyol Petkim, Tüpraş, demir çelik fabrikaları, limanlar ve organize sanayii bölgesinin yer aldığı Aliağa güzergahıyla Foça ve Dikili’de turizm merkezlerinin ulaşım ihtiyacını büyük ölçüde karşılayacak. Kuzey Ege Limanı'na ulaşım da büyük ölçüde kolaylaşacak. 56 kilometresi otoyol ve 40 kilometresi bağlantı yolu olmak üzere toplam 96 kilometre uzunluğunda otoyol güzergahında 946 metrelik Buruncuk Tüneli, 12 köprülü kavşak, 6 viyadük ve 38 köprü inşa edildi. Otoyol açıldığında Ege Üniversitesi Hastanesi'nden hareket eden bir araç sürücüsü 40 dakika sonra Çandarlı'ya ulaşmış olacak.

Kentin tarihi

Neon Teikhos Yanıkköy yakınlarındaki Dumanlı Dağ'ın eteklerinde yer alıyor. Kent ilk olarak MS.100 yıllarında seyyah Strabon tarafından anılır. Aiollar Troia Savaşı'ndan bir yüzyıl sonra MÖ.1100 yıllarında Batı Anadolu kıyılarına göç etmeye başladıklarında Kyme’ye gelirler. Larissa’daki Pelasglar’ın direnişi üzerine kentin 6 kilometre uzağında Neon Teikhos’u kurarlar. Buradan Larissa’ya yaptıkları akınlarla sonunda ele geçirirler. Aiol Birliği'nin üyesi olan 12 Aiol şehrinden biri olan Neon Teikhos diğer kentler gibi ne Lydialılar ile ne de bu devleti ortadan kaldıran Pers İmparatorluğu ile başa çıkabilmiştir.