Haber/ Gökçe ADAR

İzmir'de yaşayan pazarlamacılık yapan Yeliz Erdinç ve muhasebeci olan kız kardeşi Asiye Tercan, çocukları doğduktan sonra işlerinden ayrılmak zorunda kaldı. İki kardeş, çocuklarına bakarken ev bütçesine katkı sağlamak için ev yapımı reçeller yaparak satmaya başladı. Anneannesinden aldığı tariflerle yaptığı reçellerinin herkes tarafından çok beğenildiğini ve bu yeteneğini maddi imkana dönüştürdüğünü söyleyen Yeliz Erdinç, “Daha önce bir reklam firmasında çalışıyordum. Evlendim, evlendikten sonra oğlumu doğurdum. Şimdi 2 buçuk yaşında. Çocuğumu bırakacak bir yerimiz olmadığı için işe başlayamadım. Kardeşim de çalışıyordu. O da, doğum yaptıktan sonra işi bırakmak zorunda kaldı. İkimizde evden bir şeyler yapıp satmaya karar verdik. Kendimizin yediği, çocuklarımıza yedirdiğimiz reçellerimizi satmak istedik. Katkı maddesi, koruyucu hiçbir şey yok. Pancar şekeriyle yapıyoruz. Anneannelerimizin, babaannelerimizin tarifleriyle reçelleri yapıyoruz. Şipariş geldiği zaman, kardeşim bana geliyor, görev dağılımı yapıyoruz. Reçeli ben yapıyorsam o, çocuklara bakıyor veya ben çocuklarla ilgileniyorum o şiparişlerin dağıtımlarını yapıyor” dedi.

Mevsim meyvesine göre

Mevsim meyvesine göre reçel çeşitlerinin belirlendiğini dile getiren Erdinç, “Biz, mevsiminde hangi meyve varsa onu reçel haline getiriyoruz. Portakal reçeli, elma reçeli, ayva reçeli, cevizli incir reçeli, süt reçeli, çıtır kabak reçeli gibi mevsime yönelik meyvelerle yaptığımız reçellerimiz mevcut” dedi. Reçelden sonra yazın şişe domatesi yapıp satacaklarını da söyleyen Erdinç, “Sadece reçelle sınırlı kalmayacağız. Çalışan anneler için yemek yapmak özellikle çok zor oluyor. Evinde vakit ayıramayan kadınlara yardımcı olmak amacıyla bu yola çıktık. Amacımız küçük bir yer açmak. Kahvaltı salonu olabilir. Burada kendi reçellerimizi, kahvaltılık soslarımızı satmak istiyoruz” ifadelerini kullandı.

İnternet üzerinden satış

Kendisin de 1,5 yaşında oğlu olduğunu dile getiren Asiye Tercan, yaptıkları reçelleri internet üzerinden de sattıklarını ifade etti. Tercan, “Bir heyecan ile bu işe atıldık, bu kadarını beklemiyorduk açıkçası. Çalışan anneleri de düşünüp, ilk başta herkes evinde yapıyor gibi düşünüyorduk ama talepler gelince, aslında çalışan annelerin yemeğe çok fazla zaman ayıramadığını anladık. Hepimiz daha çok internet üzerinden alışveriş yapıyoruz. Özellikle çalışan insanlar vakitleri olmadığı için tüm ihtiyaçlarını online olarak yapıyor. Artık market ihtiyaçları bile internet üzerinden verilen şiparişlerle gideriliyor. Biz de, 'Anne elinden reçeller' adlı bir site açtık. Şehir dışından şiparişler alıyoruz, şipariş aldıkça daha da mutlu oluyoruz” şeklinde konuştu.

Kadınlar kendine güvensin

Her kadının mutlaka bir yeteneği olduğunu dile getiren Tercan, kadınların kendilerine daha çok güvenmesi gerektiğini dile getirerek, “Her kadının mutlaka bir yeteneği vardır. Yeterki kendilerinin farkına varsınlar ve bunu maddi kazanca dönüştürebilmek için yeterli gücü hissetsinler. Çevrelerinde olan baskılara bakmasınlar. Kendilerine güvensinler. Denesinler. Bizi örnek alsınlar. Kadının yapamayacağı hiçbir şey yok” ifadelerini kullandı.