Haber / Gökçe ADAR

Çeşme’nin Altınkum bölgesine Adana merkezli bir inşaat firması iddiaya göre eğlence kulübü için inşaat başlatmıştı. Firma, 6 metrekare portatif büfe, 21 metrekare teras, 4 metrekare de cankurtaran kabini olmak üzere bin 400 metrekare bir arazi kiralamıştı. İnşaatın başlamasıyla, alana giren büyük iş makinaları 20 bin metrekareye yakın bir alanı tamamen tahrip etmiş, 100 yıllık ardıç ağaçlarını köklerinden sökmüş, binlerce kum zambağını tahrip etmiş, Altınkum tepeciklerini de tamamen yok etmişti.Ayrıca firma, 'Doğal SİT' alanında bulunan bölgeye, izinsiz bir şekilde sondaj su kuyusu açmış, kumsala inen yolları tahrip ederek halkın denize ulaşımını engellemişti. Çevrecilerin resmi makamlara yaptıkları şikayet sonrası, bölgeye gelen DSİ yetkilileri su kuyusunu mühürlemiş, inşaat çalışmaları iki haftadır durmuştu. Ancak Çeşme Çevre Platformu Sözcüsü Ahmet Güler, iki haftanın ardından çalışmaların yeniden başladığını duyurdu.

‘DURDURULAMIYOR’

İnşaatın bir türlü durdurulamadığını ifade eden Güler, şöyle konuştu: “Kaçak inşaatı kimse durduramıyor. Resmi makamlar, beş aydır tutanak tutuyor. Ancak sadece tutanak tutmakla kalıyor. Çevre ve deniz kenarı göz göre göre yok ediliyor” ifadelerini kullandı. Bu kişilerin cezalandırılması gerektiğini bir kez daha hatırlatan Güler, şöyle devam etti: “Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı’nın bu firma ile yapmış olduğu 3 yıllık kira kontratı iptal edilmedikçe tehlike geçmiş değil, Çeşme Belediyesi bu kaçak yapılaşmaya işletme ruhsatı vermemeli, yapılan tahribat mahkeme bilirkişisi tarafından tespit edilmeli ve bu firma ağır cezalar almalı. Hukuki başvurularımıza devam edeceğiz.”

‘ÇİVİ BİLE ÇAKILAMAZ'

Bölgenin SİT alanı olduğunu bir kez daha hatırlatan Güler, alana tek bir çivinin dahi çakılmasının hukuksuz olduğunu söyledi. Güler, “Çeşme zaten hedef bir bölge, büyük bir rant var. Çeşme’ye gözlerini diktiler. Kanun, nizam dinlemeden koyları, hazine arazilerini, SİT alanlarını işgal ederek Çeşme’yi de bir beton kenti haline getirmeye çalışıyorlar. Burası 1’inci derece SİT bölgesi. Tek bir çivinin dahi çakılmaması gerekiyor. Bu tür eğlence kulüpleri, Çeşme’yi istila ediyor” ifadelerini kullandı.