Haber/ Gökçe ADAR

İzmir'in Aliağa ilçesinde, Cumhurbaşkanlığı Kararnamesi'nce onaylanan imar planı kapsamında, 'Liman ve Boru Hattı' inşaatının yapılması kararlaştırılmıştı. Arapçifliği mevkisi sınırları içerisinde kalacak olan proje kapsamında, 893 Ada, 2 No'lu parsel üzerinde, deniz ile irtibatı sağlayacak bir dolgu alanı ve iskele yapılacaktı. Projenin detaylandırıldığı raporda, “Planlama alanı çevresine baktığımızda, alanın Güneybatısında özel kanuna tabi alan olarak Çayağzı mevkisinde 4 bin dönüme yakın orman alanı bulunmaktadır. Planlama alanının güneyinde Ege Gaz, doğusunda Gemi Söküm Tesisleri yer almaktadır” ifadeleri, şehir plancıları tarafından endişeyle karşılanırken, “Liman faaliyet alanında 3. şahıslara hizmet verilmeyecektir. Tesiste oluşturulacak liman kapasitesi yalnız şirketin ihtiyacına yönelik kullanılacaktır” ifadeleri de bir nebze de olsa rahatlatmıştı. Dün (24.12.2021) yayımlanan Cumhurbaşkanlığı Kararnamesi ile yeni bir gelişme yaşandı. Söz konusu, proje alanının yalnızca şirket yetkililerince kullanılması iptal edilerek, bölgedeki talanın daha da önü açıldı. Kararda, “'Liman faaliyet alanında 3. şahıslara hizmet verilmeyecektir. Tesiste oluşturulacak liman kapasitesi yalnız şirketin ihtiyacına yönelik kullanılacaktır.' şeklindeki plan notunun iptali teklifi, Cumhurbaşkanlığı 1 No’lu Kararnamesi'nce onaylanmıştır” denildi.

'KAYGI VERİCİ'

Plan notu iptaliyle talanın resmileştiğini ifade eden Şehir Plancıları Odası İzmir Şubesi Kurucu Başkanı, şehir plancısı Ahmet Tuncay Karaçorlu, “Aliağa'nın kültürel birikimi ve doğa yapısıyla gelecek kuşaklara bırakılacak bir yer olması gerekirken, liman şirketlerinin çöreklendiği bir bölge haline gelmesi çok acı ve gelecek için endişe verici. Onaylanan bir kararın, bir ifadenin daha sonra nedeni açıklanmadan iptal edilmesi de çok kaygılandırıcı. Bu talanın resmileştiğini ve alanın şirket faaliyetleri dışında, istenilen şekilde kullanılabileceği anlamına geliyor” dedi. Alanda liman dışı farklı rantların kokusu olduğunu da söyleyen Karaçorlu, şöyle devam etti: “Yapılacak liman dışında bölgede farklı rant kokuları da alıyoruz. Bu karar iptaliyle, Aliağa'da rant kokusu resmileşleşti” diye konuştu. Gelişmeleri yakından takip edeceklerini dile getiren Karaçorlu, “Bölge tahribatının önüne geçebilmek için gerekli önlemleri alacağız. Hukuksuz, kanuna aykırı projeler karşısında sessiz kalmayacağız.” 


Bakanlık onayladı

Gazetemizin 15 Aralık 2021 tarihinde gündeme getirdiği, Çeşme Turizm Projesi'nin yapılacağı bölge olan Çeşme Yarımadası'nın 2’nci Derece Doğal SİT-Nitelikli Doğal Koruma Alanı’ndan, 3’üncü derece Doğal SİT-Sürdürülebilir Koruma ve Kontrollü Kullanım Alanı'na düşürülmesi kararı, Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı tarafından resmi olarak onaylandı. Projeye karşı çıkan EGEÇEP, TMMOB İzmir İl Koordinasyon, İzmir Tabip Odası ve konuya müdahil olan avukatlar hızlı bir şekilde dava hazırlığına başladı. Dava açılması için bütün evrakların hazır olduğunu ifade eden Avukat Şehrazat Mercan, “Projeyi bize kabul ettiremeyecekler” dedi. Mimarlar Odası İzmir Şube Başkanı İlker Kahraman da, “SİT derecesinin düşürülmesiyle farklı yapılaşma hamleleri yapılacak. Bu proje, kamu yararına olan bir proje değil” diye konuştu.