Haber/ Arif ARI

Zeytin işletmelerinin Gördük Çayı'na bıraktıkları atıkların, en son yağmur yağışlarıyla birlikte çayda simsiyah bir su görüntü oluşturduğunu belirten Akhisar Çevre Derneği, zeytin işletmelerinin atığının yarattığı kokuların çok uzaklardan dahi hissedildiğini açıkladı. Akhisar Çevre Derneği yöneticileri bu konuya dikkat çekmek için çay boyunda incelemeler yaptı.

Sağlık için tehdit

Gördük, Medar'dan çıkıp Bekirler Doğuca ve Kayalıoğlu'ndan sonra köy yerleşimlerin içinden geçiyor. 65 kilometre uzunluğundaki Gördük Çayı daha sonra Gördes Çayı ile birleşerek Gediz Deltası'na ulaşarak kirliliği buralara kadar taşıyor. Kimyasal karışım atıkları çayın içindeki canlıları yok etti. Daha önce çaydan tarlalarını sulayan çiftçiler de bu kirlilik dolayısıyla artık yararlanamıyorlar. Çayda yaşayan balıklarda tamamen yok oldu. Çayın, Gediz ile buluştuğu noktaya kadar geçtiği yerleşim alanlarında atık kirliliğinin çeşitli sineklerin üremesine de sebep olduğu için bazı bulaşıcı hastalıklara neden olma ihtimalinin de yüksek olduğu belirtiliyor. Bu yüzden de insan sağlığı için bir tehdit oluşturuyor. İncelemenin sonunda dernek yöneticileri çaydaki kirliliğe gerekli müdahalelerinin yapılmaması durumunda, kirliliğin çevre için sağlığı tehdit eden tehlikeli bir durum yaratacağını ifade etti. Dernek adına açıklama yapan yönetim kurulu üyesi Hakan Dikilikaya şunları belirtti: "Çevre sorununun kendini en net gösterdiği yer akarsular. Son birkaç haftadır yağan yağmurlar sonucu Gürdük Çayı'ndaki kirlilik bunun tam bir resmidir. Gürdük Çayı şu an tam bir rezalettir. Bu konuda bir disiplin sağlayamamak, işin üzerine yeterince gitmemek, çay boyundaki  işletmelerin kirliliği masrafsız şekilde halletmek istemesi işi buraya getiriyor. Çayın geçtiği yerlere 500 metreye kadar yakın olan bütün işletmeler çayın bu hale gelmesinden sorumludur.Arıtma sistemlerinin kurulmasının pahalı olduğu ileri sürülerek atıklar çaya bırakılıyor. Akhisar'da piknik alanı için gölet yapıyoruz ama elimizde kilometrelerce uzanan bir akarsuyu boylu boyunca bir piknik alanı olarak değerlendiremiyoruz."

Adım atma zamanı

Dikilikaya, "Akhisar Çevre Derneği olarak bu konuda il çevre müdürlüğünün, Manisa Büyükşehir Belediyesi'nin ve Akhisar Belediyesi'nin daha aktif olması gerektiğini düşünüyoruz. Çay boyundaki işletmelerin artık kirli sularını ve attıklarını çaya bırakmaya son vermeye çağırıyoruz. Bu sürdürülebilir bir durum değildir. Bir yerde bitmesi gerekir. Sanırım şimdi adım atma zamanıdır" dedi.