Haber/  Gökçe ADAR

İzmir‘in Seferihisar ilçesinin Akarca bölgesinde, dalgakıranlar, iskeleler ve yapıları kapsayan Akarca Balıkçı Barınağı‘nın inşası için düzenlenen imar planları iptal edildi. Türk Mühendis ve Mimar Odaları Birliği (TMMOB) Şehir Plancıları Odası İzmir Şubesi tarafından açılan davada, daha önce de imar planının yürütmesi İzmir 6. İdare Mahkemesi tarafından durdurulmuştu. 1/5000 ölçekli Nazım İmar Planı ve 1/1000 ölçekli Uygulama İmar Planının bilimsel ve teknik bir gerekçesinin olmadığı, turizm ve yazlık konut amaçlı planlanan alanlar ile sahil kullanımı arasındaki ilişkiyi keseceği ve plan bütünlüğünü bozucu nitelikte olduğu gerekçeleriyle yürütmesinin durdurulması ve iptali talebiyle TMMOB Şehir Plancıları Odası İzmir Şubesi tarafından dava açılmıştı. Dava sonucunda hazırlanan bilirkişi raporunda yer alan hususlar dikkate alınarak, söz konusu işlemler iptal edildi.

FOKLARIN YAŞAM ALANI

Bölge halkı, çevre aktivistleri ve STK’ler imar planlarının hayata geçmemesi için bir yıldır mücadele veriyordu. İmar planı, altı dönümlük bölümü denizde olmak üzere toplam 117 dönümü kapsıyordu. Odadan yapılan açıklamada, Akarca sahillerinin, Akdeniz fokları için önemli bir üreme alanı olduğuna dikkat çekilerek, “Projenin hayata geçmesi durumunda Akdeniz folklarının yaşam alanları da yok olacaktı” denildi.

BİR DAVA DAHA VAR

Konuyla ilgili bir davanın daha olduğunu ifade eden Av. Şehrazat Mercan, o davanın da olumlu sonuçlanacağını söyledi. Kararın sevindirici olduğunu ifade eden Mercan, “Bu konu için 2 farklı topluluktan dava açılmıştı. Biri Şehir Plancıları Odası İzmir Şubesi’ydi. Bir diğer davacı ise benim avukatlığını yaptığım çevrecilerdi. ŞPO’nun açtığı davanın olumlu sonuçlanması çok sevindirici. Çevreciler ise, ŞPO’nun açtığı dava sonrasında, yeni bir dava açmıştık. Biz de, davamıza olumlu bir yanıt bekliyoruz. Muhtemelen bizim açtığımız dava neticesiyle de plan tekrar iptal olacak” dedi.

Ticari alan değil

Bölgenin bir barınağı kaldırabilecek kapasitesi olmadığını ifade eden Mercan, “Bölge, Akdeniz foklarının üreme alanı. Oraya bir liman veya bir barınak olduğu takdirde başta foklar olmak üzere diğer canlıları da olumsuz etkileyecekti. Ayrıca, bölge barınak veya liman için ticari alan statüsünde değil. Yani balıkçı barınağını karşılayacak ticari bir alan yok. Bölgeye yakın konut alanları mevcut. Kıyı olarak baktığımızda da yine barınak için kıyının uygun olmadığını ifade edebiliriz. Öte yandan inşa edilmek istenen barınak da çok maliyetli bir yapı” diye konuştu.