Haber/ Gökçe ADAR

Sağlık Bakanlığı, koronavirüs salgınında normalleşme sürecine geçildiğini gerekçe göstererek, Aile Sağlık Merkezleri'nde randevu ile yapılan hasta muayene işlemlerinin, randevusuz yapılabileceğine yönelik karar alarak, ilgili yerlere yazı gönderdi. Yeni kararla, hekimler randevu almayan hastalara da bakmak zorunda kalacak. İzmir Tabip Odası Başkanı Süleyman Kaynak, yeni uygulamanın sağlık çalışanlarına yönelik şiddeti artırabileceğine dikkat çekti. Kaynak, “Hekimler zaten mevzuat gereği randevusuz bakılıyordu. Neden böyle bir karar alındı bilemiyoruz. Bu kararın hekimlere yönelik var olan şiddet sorununu ortadan kaldırmayıp, şiddeti daha da teşvik edeceğini düşünüyoruz” diye konuştu.

[İzmir Tabip Odası Başkanı Süleyman Kaynak]

'MUAYENE SÜRESİ KISALACAK'

Gönderilen yazıda anlamsız ifadelerin olduğunu söyleyen Kaynak, kararla birlikte hasta muayene sürelerinin daha da kısalacağını dile getirdi. Kaynak, “Gönderilen yazının içeriği ne yazık ki çok anlaşılmıyor. MHRS üzerinden randevu veriliyor ve bu randevu çoğunlukla 5 dakikada bir veriliyor. Yani her hekimin, mesai saatleri içerisinde hasta bakma süresi 5 dakika. Bu sürede, hem randevulu hem de randevusuz hastaların bakıldığı düşünülürse, hasta bakma süresi 3 dakikaya düşecek. Bu da ne yazık ki hekimleri daha da zorlayacak. Hekimler olarak, bir hastaya 5 dakikada bakılamayacağını vurgulamamıza rağmen ısrarla dikkate alınmıyoruz. Sürenin kısa olması nedeniyle hastalarıyla ve yakınlarıyla çok fazla ilgilenemeyen hekimler hem fiziki hem de psikolojik olarak şiddete maruz kalıyor. Hastalarından ve yakınlarından darp ediliyor. Bu sorunlar devam ederken, muaye sürelerini daha da azaltacak uygulamalar hekimleri üzüp, kızdıracak” ifadelerini kullandı.

'HASTA SAYISI ARTACAK'

Bakanlığın verdiği kararla, hekimlerin gün içerisinde baktığı hasta sayılarının hızla artacağını da dile getiren Kaynak, “Bir hekim ortalama 50 kişiye randevulu bakıyordu. Mevzuat gereği; 65 yaş üzeri hastalara, çocuklara, hamilelere, şehit yakınlarına, gazilere ve özel sevkle gelen hastalara ise gün içerisinde randevusuz bakılıyordu. Bakanlığın bu açıklamasıyla birlikte, 50 kişi olan hasta sayısının 80'lere ulaşmasını bekliyoruz. Bu da sağlık çalışanlarının iş yükünü daha da artıracak. Ne yazık ki, Türkiye'den Avrupa'ya çok fazla göç var. Türk hekimleri son 2 yılda en çok Almanya, Fransa, İtalya, Hollanda ve Belçika'ya göç etti. Böyle kararlar devam ettiği sürece, Türkiye'de çalışacak hekim bulunamayacak” diye konuştu.