Haber/ Didar DEMİRCİ

Sağlık ve Sosyal Hizmet Emekçileri Sendikası (SES) Genel Merkezi, şube temsilciliklerine gönderdiği yazıda, 16 Ağustos Pazartesi günü ASM’lerde (Aile Sağlığı Merkezi) ve TSM’lerde (Toplum Sağlığı Merkezi) iş bırakma eylemi yapılacağını duyurdu. Genel Merkez'den yapılan açıklamada; pandeminin en çok etkilediği alanlardan biri olan birinci basamakta sorunların katlanarak devam ettiğini vurgulanarak, “29 Haziran'da yeni bir hukuksuzluk örneği olan Aile Hekimliği Ödeme ve Sözleşme yönetmeliği ile karşı karşıya kaldık. Sorunlarımızın sıcaklığının artması, birinci basamak sağlık hizmetlerinin ve koruyucu sağlık hizmetlerinin bu yönetim yapısı ve yönetim anlayışı ile bitirilme noktasına gelinmesi nedeni ile birinci basamakta çalışan üyemiz; aile hekimlerimiz ve aile sağlığı çalışanlarımız iş bırakma kararı alınmasını ve alanımızda örgütlü AHEF, AHESEN, Birinci Basamak Dayanışma Sendikası, Genel Sağlık İş ve TAHUD tarafından alınmış olan iş bırakma kararının desteklenmesini uygun görmüşlerdir” denildi.

HÜKUMETE UYARI

16 Ağustos’ta iş bırakma kararının ilan edilmesinin ardından, izlenilecek yol haritası ve talepler şu şekilde paylaşıldı: “İş bırakma kararımız yalnızca ek ödeme yönetmeliğine karşı alınan bir karar olmayıp, birinci basamak sağlık hizmetlerinin yeniden organizasyonu, birinci basamak sağlık hizmeti üreten sağlık emekçilerinin ekonomik ve özlük haklarının yeniden düzenlenmesi, birinci basamağa ayrılan sağlık bütçesinin artırılması için hükümete bir uyarı mesajıdır. Bu kapsamda; 16 Ağustos'ta örgütlü olduğumuz her ASM'de iş bırakılması, bu hafta boyunca 20 Ağustos tarihine kadar bir hafta sürecek etkinlikte şube/ temsilciliklerimiz illerindeki tüm milletvekillerine, mecliste grubu bulunan ve bulunmayan tüm siyasi partilere genel merkez tarafından hazırlanacak taleplerimizi içeren mektuplar randevu alarak ziyaret edip teslim edeceklerdir. Sonrasında yapılacak eylem ve etkinlikler birinci basamak sağlık hizmetlerinde çalışan üyelerimizle yapılan toplantılar sonucunda ve onlardan oluşturulacak bir komisyonla birlikte yeniden planlanarak örgütümüzle paylaşılacaktır.”

'DESTEK BEKLİYORUZ'

Söz konusu yönetmeliğin kabul edilebilir bir yanı olmadığını dile getiren Sağlık ve Sosyal Hizmet Emekçileri Sendikası (SES) İzmir Şube Eş Başkanı Erkan Batmaz, şu ifadeleri kullandı: “İş yükünü artıran hem de sağlık hizmetini sunmada iyice güçlük yaratan bir yere evirildiğinden ötürü bir an önce bunun durdurulmasını istiyoruz. Amacımız vatandaşa da daha iyi bir sağlık hizmetinin sunulmasının yöntemlerini bulmak. Bizlere dayatılan bu ceza sözleşmesinin ne birinci basamak sağlık hizmetleri verenler açısından ne de halk açısından maalesef olumlu bir yanı yok. Bu bağlamda vatandaşlarımızın bizlere destek olmasını bekliyoruz. Çünkü biz aşı süreçlerinde de bundan önceki süreçlerde de her zaman toplum sağlığının ekonomik kaygılar altında hiçleştirilmesinin karşısında durduk. Orada hizmet alan vatandaşların da desteğini talep ediyoruz.”