Haber / Didar DEMİRCİ

Türkiye’nin güneyinde çıkan orman yangınları için çalışmalar sürerken, orman yangınları açısında riskli iller arasında yer alan İzmir için de Orman Mühendisleri Odası İzmir Şube Başkanı Sabahattin Bilge uyarıda bulundu. İzmir’in neredeyse tamamının orman yangınları açısından riskli olduğuna dikkat çeken Bilge, “En güneyden kuzeye doğru riskli ilçeleri sıralarsak; Selçuk, Torbalı, Menderes, Gaziemir, Güzelbahçe, Narlıdere, Seferihisar, Urla, Çeşme, Karaburun, Karşıyaka, Menemen, Kemalpaşa, Bornova, Bayraklı, Aliağa, Bergama, Dikili orman yangınları açısından riskli ilçelerimiz. Özellikle sıcaklık, rüzgar, yükselti ve ağaç türü bakımından kıyı ilçeleri daha fazla risk taşıyor” dedi.

Sıcaklıklar yangına sebep olabilir

Sıcaklıkların armasıyla birlikte ormanlarında risk altında olduğunu dile getiren Bilge, “Önümüzde çok sıcak bir devre var. Meteoroloji uyarıyor ve sıcaklıkların iç bölgelerde 43- 44 dereceyi bulacağına dair veriler var. Sıcaklıklar bölgesel olarak artığında eş zamanlı yangın çıkmasına neden olur. Kaldı ki küresel iklim krizi etkilerini gösteriyor ve önümüzdeki yıllardan itibaren buna karşı bir önlem alınmazsa yangın çıkma olasılığı daha da artacaktır. Küresel iklim verilerini göz önüne alarak tedbirlerimizi buna göre almalıyız” diye konuştu.

Yasak süresi uzatılsın

İzmir’de orman yangınlarının Ağustos ayında artığına dikkat çeken Bilge, “Ağustos ayında sıcaklıklar daha da artıyor. Ayrıca Ağustos’un 15’i ile birlikte insan faaliyetleri daha aktif hale geliyor. Bu da yangın riskini daha da artırıyor. O nedenle son çıkan yangınlar nedeniyle getirilen ‘Ormanlık Alanlara Giriş Yasağı’nın İzmir’de Ağustos ayının sonuna kadar uzatılması gerekiyor” sözlerini kaydetti.

İklim krizi yangınları tetikliyor

Ayrıca orman yangınları hakkında Orman Mühendisleri Odası İzmir Şube’nin elde ettiği verileri paylaşan Bilge, “2011-2020 yılları arasındaki yangınların çıkış nedenleri değerlendirildiğinde; Yangınların yüzde 31’inin ihmal ve dikkatsizlik, yüzde 6’sının kasıt, yüzde 5’inin kaza, yüzde 47’sinin nedeni bilinmeyen yangınlar olmak üzere yüzde 89’unun insan, yüzde 11’inin ise yıldırımdan kaynaklı olduğu belirlenmiştir. Burada dikkat çeken husus ise; nedeni bilinmeyen yangınların 2010 ve 2011 yıllarında yüzde 31 seviyelerinde iken, giderek artarak son on yıl ortalamasının yüzde 47 seviyelerine ulaşmasıdır” ifadeleri kaydetti. Bilge son olarak orman yangınlarının değerlendirilmesinde yılda çıkan yangın sayılarının çok önemli olduğuna dikkat çekerek, “Yangın sayılarının sürekli artış göstermesi iklim krizine paralel olarak yaşanan kuraklığın da etkisiyle büyük yangınların olabileceğinin göstergesidir. Nitekim son 10 yıl ortalamalarına göre yılda ortalama 2 bin 631 adet orman yangınında, yılda ortalama 9 bin 096 hektar ormanlık alan yanmışken, sadece 2020 yılında 3 bin 399 adet orman yangınında 20 bin 971 hektar ormanlık alan yangınlardan etkilenmiştir. Hem yangın sayısında hem de yanan alan miktarında görülen büyük artışın iklim kriziyle devam edeceği düşünülmektedir” sözlerini kaydetti.