Haber / Gökçe ADAR

Çeşme’nin Altınkum Beşevler bölgesine yapılması planlanan eğlence kulübü için iddiaya göre, bölgede asırlardır bulunan ağaçlar kesilmişti. Bölgede ağaç kesimini vatandaşların farketmesiyle alana giden zabıtaya, 'Çevre Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı İzmir İl Müdürlüğü'nden geldik, iznimiz var' denildiği ileri sürülmüştü. Çeşme Belediyesi Zabıta Müdürlüğü görevlileri, alana giderek tutanak tutmuş, tutanakta; ‘Yapılan kontrollerde 3 (üç) adet iş makinesi ile ağaçların söküldüğü çevre düzenlemesi yapıldığı tarafımızdan tespit edilmiştir’ ifadesi yer almıştı. Çeşme Cumhuriyet Başsavcılığı da konuyla ilgili soruşturma başlatmıştı. Çeşme Çevre Platformu Sözcüsü Dr. Ahmet Güler, bölgenin 1'inci derece SİT alanı içerisinde olduğunu ve hiçbir tesisin yapılmaması gerektiğini ifade etmişti. Öte yandan, iş makineleri tarafından 3 bin m2’ye yakın bir alanın tamamen tahrip edildiği öğrenildi.

‘KONTEYNER GETİRDİLER’

Duraklatılan inşaat 4 Şubat Cuma günü yeniden başladı. Çalışmalarına devam eden görevlilerin, bu kez de alana konteyner getirdiği görüldü. Bölgeye giden çevre sakinleri, ardıç türü ağaçların kesildiğini tespit ettiklerini ifade etti. Konuyla ilgili konuşan Çeşme Çevre Platformu Sözcüsü Dr. Ahmet Güler, “Çeşme'yi bu tür kanunsuz doğa tahribatlarından korumak için halkı ve siyasetçileri göreve çağırıyoruz, hukuk çerçevesi içinde gerekli mücadelemizi sürdüreceğimizi ifade ediyoruz. Çeşme Belediyesi zabıta görevlileri ve Jandarma görevlileri olay yerinde tutanak tutup Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı İzmir İl Müdürlüğü’ne ilettiler ancak Bakanlık hiç bir müdahale yapmayarak doğa tahribatını uzaktan izliyor” dedi.

‘AMAÇ BETONLAŞTIRMAK’

Bölgenin SİT alanı olduğunu bir kez daha hatırlatan Dr. Güler, alana tek bir çivinin dahi çakılmasının hukuksuz olduğunu söyledi. Dr. Güler, “Çeşme zaten hedef bir bölge, büyük bir rant var. Çeşme’ye gözlerini diktiler. Kanun, nizam dinlemeden koyları, hazine arazilerini, SİT alanlarını işgal ederek Çeşme’yi de bir beton kenti haline getirmeye çalışıyorlar. Burası 1’inci derece SİT bölgesi. Tek bir çivinin dahi çakılmaması gerekiyor. Bu tür eğlence kulüpleri, güzelim tatil bölgelerini istila ediyor” şeklinde konuştu.

Oran: Takip ediyoruz

Çeşme Belediye Başkanı Ekrem Oran, doğal SİT alanı olan bölgedeki ardıç ağaçlarının, bölgeyi 3 yıllığına kiralayan şirket tarafından kesildiğini, zabıtanın da gerekli işlemi yaptığını kaydetti. Oran, “Olay, tarafımızca takip edilmektedir” dedi.