Çeşme projesi masaya yatırılırken, vahşi yapılaşma ve betonlaşmaya dikkat çekildi. Kamulaştırma ve yapılaşma kararlarına karşı dava açılması konusunda fikir birliğine varıldı.

İzmir Düşünce Topluluğu (İDT), Çeşme ve Urla'daki acil kamulaştırma kararları ile ilgili bilgilendirme toplantısı düzenledi. Urla'da gerçekleştirilen panele yoğun katılım olurken, birçok katılımcı ayakta kaldı. Çevreciler salonun dışına taştı. İDT temsilcilerinden İbrahim Akın'ın açılışını yaptığı toplantıda kamulaştırma kararı sonrası gündeme gelen projelere karşı dava açılması konusunda fikir birliğine varıldı. Çevreci Senih Özsoy, kamulaştırmaların iptali için Danıştay'a dava açacaklarını söylerken, çevre uzmanı Avukat Sehrazat Mercan da hukuki sürecin kaçırılmaması gerektiğine işaret etti. Şehir Plancıları Odası'ndan Zafer Mutluer, kararnamelerle belirlenen Çeşme'deki yeni turizm alanının vahşi yapılaşma ve betonlaşmaya yol açtığını belirtti. Çevre mühendisleri İzmir Şube Başkanı Helil İnay Kınay da doğru planlanmamış projelerin çok kötü sonuçlar verebileceğini belirterek, "Tüm çevresel etkiler, doğal yaşam göz önüne alınarak halk ile birlikte planlanma yapılmalı" dedi.

Ne olmuştu?

Cumhurbaşkanlığı kararnamesiyle Çeşme ve Urla’da 511 taşınmazla ilgili alınan acele kamulaştırma kararı alınmıştı. Daha sonra, yeni bir kararname yayımlanıp Urla'daki 333 parselden 293'ünde kamulaştırma kararı kaldırılmıştı. Urla Zeytineli'ndeki 40 parsel ve Çeşme Alaçatı'da 178 parselle ilgili acele kamulaştırma kararı sürmüştü. Yayımlanan bir diğer yeni kararnameyle de Çeşme Alaçatı'daki yeni turizm alanı genişletilmişti. Böylece, Bakan Mehmet Nuri Ersoy’un da açıkladığı yeni turizm alan projesi, Urla’dan tamamen Çeşme’ye kaydırılmıştı. Bakan Ersoy'un ise Alaçatı'daki yeni turizm alanına ilişkin çarpıcı açıklamaları gündeme gelmişti.