Haber/ Didar DEMİRCİ

DİSK/Emekli- Sen Konak Kemeraltı girişinde "65 yaş sorunları ve pandemi süreci" ile ilgili basın açıklaması yaptı. Pandemi sürecinde 65 yaş üstü vatandaşların sorunlarını ve yaşadıklarını ön plana çıkaran basın açıklamasını DİSK/ Emekli- Sen Ege Bölge Temsilcisi Hüseyin Özkaynak, okudu. Özkaynak, 21 Mart tarihinden bugüne sokağa çıkma yasağının 65 yaş üstü bireyler için devam ettiğini ve yeni normal adı altında yapılan gevşetmelerin, korona virüsünün sadece 65 yaş üstü bireyleri etkilediği ve onlardan yayıldığı konusunda izlenimlerin oluşmasına neden olduğunu dile getirdi. Özkaynak, “Zira yapılan düzenlemeler; alışveriş merkezlerinin açılması, şehir içi ve şehirler arsı seyahat sınırlamasının kaldırılması, restoran, kafe, çay bahçeleri ve hatta kreşlerin açılması 65 yaş üstü dışında herkesin eski yaşamına dönmesi anlamına geliyor. Bizler, Emekliler Sendikası olarak, bu sürecin başından itibaren söyledik; bir kez daha hatırlatalım: 65 yaş üstü emeklilerin/ yaşlıların “evde kalmaları” onları bir yere kadar pandemiden korurken, başta bu insanların rutin sağlık kontrolleri aksadığından pandemi dışındaki tüm sağlık sorunlarında artış yaşanacaktır” dedi.

Risklere açık hale geldiler

Sokağa çıkma yasağının 65 yaş üstü vatandaş için hareketsizlik anlamına geldiğini ve bu durumun pek çok fiziksel ve zihinsel rahatsızlığa davetiye çıkardığını dile getiren Özkaynak, “Korona virüsünün en büyük risk grubunu oluşturan emekliler/ yaşlılar en temel haklarından dahi mahrum bırakılarak pek çok başka risk faktörüne açık hale getirilmiştir” diye konuştu.

Hak ve özgürlükler ihlal edildi

Toplumun sağlığını korumak için alınan önlemlerden çoğunun insan hak ve özgürlüğünü ihlal ettiğini dile getiren Özkaynak, “Ülkemizde yapılan düzenlemeler, en başından itibaren ve özellikle de son gevşetmelerle bir düzenleme değil bir insan hakları ihlali boyutu kazanmış durumdadır. Kısıtlamaların belli bir yaş grubuna yönelik olmasının, biz emekli/ yaşlıları, tüm gün dışarıda olması gereken, çalışan, okuyan yakınlarımızın taşınma riski olduğu virüsten korumayacaktır. Bütün topluma genelleştirilmemiş olan bir kısıtlamanın olumlu sonuçlar getirmesini beklemek rasyonel olmaktan çok uzaktır. 65 yaş üstü bireylere yaşatılan bir hapis hayatıdır. Üstelik alınan kararlarla hayata geçirilen “yeni normalin” salgınla bilimsel bir mücadele anlamında bir temeli yoktur. Yaşlıların, yaşamlarını emeklilik sonrası dönemlerinde, yüksek bir refah seviyesinde yaşamalarını garanti altına alması gereken iktidar, yasakları bu kesimle sınırlı tutarak temel insan hak ve özgürlüklerine aykırı davranmaktadır” açıklamasını yaptı. Özkaynak, sözlerini şu şekilde tamamladı: “Bizlerin toplumla bağını kesmek yönünde atılan bu adımlar korona virüsünden daha da fazla iktidarın hedef aldığı kesim olduğumuzun açık ilanıdır. DİSK/ Emekli- Sen olarak, 65 yaş üstü bireyleri korumaktan uzak ve ötekileştirici bu uygulamaların bir an önce son bulmasını talep ediyoruz.”