Törende konuşan İzmir Gazeteciler Cemiyeti Başkanı Dilek Gappi, “Basın ne kadar özgürse halk o kadar özgürdür” mesajı verdi.

Konak Belediyesi ve İzmir Gazeteciler Cemiyeti’nin (İGC) bu yıl 5’incisini düzenlediği Eflatun Nuri Ulusal Karikatür Yarışması Ödül Töreni Ahmet Adnan Saygun Sanat Merkezi’nde yapıldı. 10 Ocak Çalışan Gazeteciler Günü’nünün de kutlandığı törene Konak Belediye Başkanı Abdül Batur, İzmir Gazeteciler Cemiyeti Başkanı Dilek Gappi, İGC Yönetim Kurulu Üyeleri Semih Aksoy, Mehlika Gökmen, Meltem Seyis, Esat Erçetingöz, Şirin Yörük, Güçlü Güler, Kenan Yeşil ile Eflatun Nuri Ulusal Karikatür Yarışması Genel Koordinatörü Karikatürist Sadık Pala, İGC önceki dönem Başkanı Misket Dikmen, CHP Konak İlçe Başkanı Akın Küçükoğullarından, İyi Parti Konak İlçe Başkanı Coşkun Tatar, CHP ve İyi Parti İzmir İl Yöneticileri, Konak Belediyesi Meclis Üyeleri, İGC Yönetim Kurulu Üyeleri, muhtarlar, sivil toplum ve demokratik kitle örgütleri ile oda temsilcileri ve çok sayıda davetli katıldı. 

Türkiye’nin köklü müzik grubu Moğollar’ın muhteşem konseriyle taçlanan törende Ferhan Şensoy’un kızı Derya Şensoy video mesajıyla, CHP İzmir Milletvekilleri Tuncay Özkan, Bedri Serter ve Atila Sertel ile Basın Konseyi Başkanı Pınar Türenç de gönderdikleri mesajlarıyla ödül törenine katılanları selamlayarak ödül alanlara tebriklerini ilettiler.

SAYGIYLA EĞİLİYORUM

Törenin açılış konuşmasında, bu yıl düzenlenen 5’inci Eflatun Nuri Ulusal Karikatür Yarışmasının ayrı bir önem taşıdığına değinen Konak Belediye Başkanı Abdül Batur, “Yarışmamızın önemli bir misyonu var. çok özel bir güne, yani 10 Ocak Çalışan Gazeteciler Günü’ne denk getirmeye çalışıyoruz. Ben buradan çalışan ve çalıştırılmayan gazetecilerin gününü kutluyorum. Bu buruk günde onlarla birlikte olmaktan onur duyduğumu söylemek istiyorum” dedi. Batur, “Baskı, tehdit, ifade özgürlüğü ihlallerine; özgürlüklerinin ellerinden alınmasına rağmen kaleminin hakkını, halkının çıkarlarını koruyan tüm gazetecilerin önünde saygıyla eğiliyorum” sözlerini kaydetti.

BASIN NE KADAR ÖZGÜRSE HALK O KADAR ÖZGÜRDÜR

İzmir Gazeteciler Cemiyeti Başkanı Dilek Gappi, 10 Ocak 1961 yılından bu yana kutlanan Çalışan Gazeteciler Günü’nün tarihçesine değindiği konuşmasında, 10 Ocak’ın aslında gazetecilerin bayramı olduğunu ancak uzun süredir bayram yerine çalışamayan, çalıştırılmayan gazetecileri andıkları bir gün haline geldiğini söyledi. 2021 basın özgürlüğü endeksinde Türkiye’nin, 180 ülke arasında 153’üncü sırada olduğunu hatırlatan Gappi, “Basın özgürlüğü yalnızca demokrasinin bir parçası değildir. Fikir özgürlüğünün, insan olma erdeminin de en önemli parçalarından biridir. Basın ne kadar özgürse halk o kadar özgürdür. Basın mensuplarının görevi sadece ve sadece halka gerçekleri anlatmaktır. Güç sahiplerine iltifat etmek, onları övmek değildir. Halkımızdan tek talebimiz doğru habercilikten yana olmanız. Ve bu doğru habercilik çizgisini sürdüren medya kuruluşlarının yanında olmanız. Bugünlerde çok zorlu süreçler yaşıyoruz. Söze, habere, fikre yasak getirildi ama hiç değilse çizgiler özgür olsun diyerek 5 yıl önce iddialı bir karikatür yarışması için yola çıktık. İzahı olmayanın mizahı olsun dedik” diye konuştu.

TÜRK BASINI ÜZERİNDEKİ TOZLARI SİLKELEYECEK

Beş yıldır düzenlenen yarışmada emeği geçen İGC eski Başkanı Misket Dikmen, Konak Belediyesi geçmiş dönem Başkanı Sema Pekdaş ve desteğiyle yarışmanın gelişmesini sağlayan Konak Belediye Başkanı Abdül Batur’a teşekkürlerini ileten Başkan Gappi, “Türk basını uzun süredir siyasal ve ekonomik bir kuşatma altında. Tarihinde görülmemiş bir tekelleşme içerisindeyiz. Eleştirel ve bağımsız yayın yapan kurumlarımızın sayısı her geçen gün azalıyor. Kabus gibi para cezaları geliyor.  Pandemide gazetelerimiz satılmakta zorlanırken zamlar da üstümüze geliyor. Üç günde bir matbaalar bizlerden zam istiyor. Bizler bu mücadeleden vazgeçmiyoruz, vazgeçmeyeceğiz. Var gücümüzle çalışıyoruz. Meslektaşlarımızın haklarına sahip çıkıyoruz, ücretsiz meslek içi eğitimler düzenliyoruz. Dimdik onların yanında duruyoruz.” ifadelerini kullandı.

Karikatür sanatının yüceltildiği ve gazetecilerin doğru, dürüst, tarafsız haber yapma mücadelesinin simgesi Çalışan Gazeteciler Gününün kutlandığı 5’inci Eflatun Nuri Ulusal Karikatür Yarışması Ödül Töreni efsane müzik grubu Moğollar konseriyle devam etti.

FERHAN ŞENSOY PORTRELERİ TİYATROSUNA GÖNDERİLECEK

Eflatun Nuri Ulusal Karikatür Yarışması Koordinatörü Karikatürist Sadık Pala da açılış konuşmasında davetlilere yarışmanın nasıl doğduğu hakkında bilgi vererek, yarışmanın her geçen yıl daha çok insana ulaştığını ve katılımcı sayısının artığını söyledi. Bu yıl 700’e yakın eserin yarışmaya katıldığını aktardı.  Pala, Konak Belediyesi’ne, Başkan Abdül Batur’a ve İzmir Gazeteciler Cemiyeti Başkanı Dilek Gappi’ye yarışmaya katkıları nedeniyle teşekkür etti.

BABAMIN MANEVİ MİRASINA SAHİP ÇIKTIĞINIZI BİLMEK GÜZEL

Usta sanatçı Ferhan Şensoy’un kızı oyuncu Derya Şensoy’un video mesajı da ödül töreninde yayınlandı. Şensoy mesajında, “Babamın bizlere bıraktığı manevi mirasa bizler kadar sahip çıktığınızı ve değer verdiğinizi bilmek çok güzel. Hepimizin hayatına yazdıklarıyla, söyledikleriyle ve duruşuyla dokunmuş olması, onu ve eserlerini yaşatırken umarım en büyük gücümüz olmaya devam eder” ifadelerine yer verdi. 

BU YILIN BİRİNCİSİ MUSTAFA KURMALI

5’inci Eflatun Nuri Ulusal Karikatür Yarışmasında ödüller sahiplerini buldu. İşte ödül alan karikatüristler:

Birincilik Ödülü: Mustafa Kurmalı

İkincilik Ödülü: Emrah Arıkan

Üçüncülük Ödülü: Nurullah Şimşek

Başarı Ödülleri: Önder Önerbay, Uğur Günel, M.FeridunAltun

Konak Belediyesi Özel Ödülü: Turan İyigün

Jüri Özel Ödülü: Banu Acar

İzmir Gazeteciler Cemiyeti Özel Ödülü: Fethi Gürcan Mermertaş

Mustafa Bora Portre Özel Ödülü: Gurur Doğan, Halit Kurtulmuş Aytoslu, Mehmet Ali Güneş

Yayınlanmış Basın Karikatür Ödülü: Ergin Asyalı