Haber/ Gökçe ADAR

İzmir’de 30 Ekim tarihinde meydana gelen deprem sonrası Cumhurbaşkanlığı talimatıyla, depremde evleri ağır hasar gören depremzedeler için TOKİ tarafından 596 konut ve 145 dükkanın yapılması kararlaştırılmıştı. Yeni yapılan konut ve dükkanların anahtar teslim töreni 26 Kasım günü Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın İzmir'e gelmesiyle gerçekleşmiş, 8 depremzedeye, dairelerinin anahtar teslimi yapılmıştı. Törenin ardından evlerine kavuşmanın hayalini yaşayan depremzedeler, evlerinin bitmediğini ve ev tesliminin yapılamayacağını öğrenmişti. Evlerinin parkesini, duvarlarını ve odalarını görmek isteyen depremzedelere evleri gösterilmeyerek, teslim tarihi hakkında bir bilgi verilmemişti. Yaklaşık 500 depremzede, 'Proje Alanları Mağdurları' adında bir platform kurarak, evlerini teslim alabilmek için mücadele içerisine girmişti. Konuyu gazetemizin gündeme getirmesinden kısa bir süre sonra, AKP İzmir Milletvekili Necip Nasır, 16 Ocak günü sosyal medya hesabından bir paylaşımda bulunarak, evlerin teslimine 17 Ocak (dün) başlayacaklarını dile getirmişti. Nasır, “Cumhurbaşkanımızın talimatları ile 30 Ekim depreminin ardından bir yıl gibi kısa sürede tamamlanan, kuraları çekilen konutlar, depremzede vatandaşlarımıza yarın teslim edilmeye başlanacak. Yaparsa AK PARTİ yapar” ifadelerini kullanmıştı.

ÜÇ GÜNLÜK SÜRE

Nasır’ın paylaşımı ardından 32 kişinin hayatını kaybettiği Emrah Apartmanı’nda (4. Proje alanı) depremzedelerine dün 28 dairenin ve işyerinin teslimi yapıldı. Hak sahiplerine, konutlarına gezme imkanı verildi. Ancak, Necip Nasır’ın paylaşımında sözünü ettiği ‘Tamamlanan konutlar’ ifadesi havada kaldı. Konutlarını gezen depremzedeler, evlerindeki eksiklikleri görünce şaşkına döndü. Bazı konutlarda, klozetin dahi takılmadığı ileri sürüldü. Dairelerdeki eksiklikler için depremzedelere birer ‘Konut Tespit Föyü’ verilerek, 3 günlük süre tanındı. Bu süre içerisinde depremzedelerin, dairelerinde eksikliği tespit etmesi ve föy üzerine not etmesi istendi. Firma yetkililerinin, 60 gün boyunca konut alanında olacağı ve eksikliklerin tamamlanması için depremzedelere yardım edeceği bilgisi alındı.

TUTANAK VERİLDİ

Öte yandan depremzedelere birer ‘Teslim Tutanağı’ verildi. Ancak bu tutanağın imzalatılmak istenmesi, depremzedeleri endişeye düşürdü. Çünkü doğal gaz, elektrik, su bağlandıktan sonra evlerde bazı problemlerin yaşanabileceğini düşünen depremzedeler, iddiaya göre tutanağı imzalamak konusunda çekindi. İsmini vermek istemeyen bir depremzede, şöyle konuştu: “Hukuksal olarak bazı boşluklar bulunuyor. Bir teslim tutanağının imzalanmasını istediler. Ancak evlere elektrik, su, doğal gaz bağlanmadı. Bunlar bağlanmadan cihazların çalışıp çalışmadığını nasıl bileceğiz? Eksikliklerin olmadığını nasıl tespit edeceğiz? Bilmediğimiz bir sonuç için nasıl tutanak imzalayacağız? Tutanağı imzaladığımızda, sonrasında yaşadığımız bir problemle kim ilgilenecek? Belki elektrik atacak, gaz kaçağı çıkacak, belki suyu açtığımızda borular patlayacak? Bunu nasıl bileceğiz ki?”